Lületaşı İşlemeciliği Aktaş Ailesinin 150 Yıllık Geleneği
Eskişehirli Aktaş ailesinin üyeleri, 150 yıldır kentin önemli turistik değerlerinden lületaşı işlemeciliği ile uğraşıyor. Aile üyeleri, lüle taşının ocağından çıkarılması, işletilmesi ve satışına kada...
Eskişehirli Aktaş ailesinin üyeleri, 150 yıldır kentin önemli turistik değerlerinden lületaşı işlemeciliği ile uğraşıyor. Aile üyeleri, lüle taşının ocağından çıkarılması, işletilmesi ve satışına kadar her safhasında halen çalışmalarını sürdürüyor.
Aile üyelerinden olan ve yaklaşık 57 yıldır lületaşı işiyle uğraşan Cihangir Aktaş, bu sanat dalının uzun yıllardır bir aile geleneği olduğunu anlattı. Aktaş ailesinin tam beş göbektir, yani 150 yıldır lüle taşıyla uğraştığını söyleyen Aktaş, "Hüseyin Avni dedemiz ile başlayan lületaşı işini daha sonraları ailemizden Abdülrezzak Efendi ve Behçet Aktaş sürdürmüş. Şimdi de benden sonra oğlum Behçethan Aktaş ile bu aile geleneğinin sürdürüyoruz. Eskişehir’de halen benden başka Mehmet Başsav ve Necdet Altınay dışında eskilerden usta öğretici ve eğitici lületaşı ustası kalmadı" dedi.
ATLIHAN LÜLETAŞI İÇİN BİR NİMET
Eskişehir’de lületaşı işleme konusunda bir çok ustanın bu mesleği devam ettirmek için ellerinden geleni yaptığını belirten Cihangir Aktaş, bunun yeterli olmadığını, çıraklığa özenen olmadığı için artık bu sanatın yavaş yavaş bittiğini söylüyor. Odunpazarı’ndaki iş yerininde bulunduğu Atlıhan’ın lületaşı için adeta bir nimet olduğunu söyleyen Cihangir Aktaş, buranın lületaşı için bir gelişme döneminin başlangıcı olduğunu ve Eskişehir’e gelen yereli ve yabancı turistlerin yüzde sekseninin buraya uğramadan ve alışveriş yapmadan gitmediğini belirtti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.