Nazilli Otizm Derneği'nden farkındalık ve çözüm çağrısı
Nazilli Otizm Derneği, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında bir basın açıklaması yaparak otizmli bireyler ve ailelerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Dernek Başkanı Muzaffer Uyan, otizm tanısının her geçen gün arttığını belirterek, daha kapsayıcı politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Nazilli Otizm Derneği, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla önemli bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Dernek Başkanı Muzaffer Uyan, otizmli bireyler ve ailelerinin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, farkındalık oluşturmanın yanı sıra somut çözümler geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Dünya Otizm Farkındalık Günü’nün üzerinden geçen yıllara rağmen, otizmli bireylerin ve ailelerinin karşılaştığı temel sorunların hala çözüme kavuşmadığını belirten Uyan, otizm tanısı alan birey sayısındaki artışın endişe verici boyutlara ulaştığını vurguladı. Türkiye’de her 32 çocuktan 1’inin otizm tanısı aldığına dikkat çeken Uyan, otizmli bireylere yönelik sosyal desteklerin artırılması gerektiğini söyledi.
NAZOT ile otizmli bireyler kendilerini ifade ediyor
Nazilli Otizm Derneği’nin çalışmalarına da değinen Uyan, 2022 yılından itibaren ilçedeki otizmli bireyler ve aileleriyle temas kurarak farkındalık çalışmaları yürüttüklerini ifade etti. Bu kapsamda, 2023 yılında kurulan Nazilli Otizm Orkestrası ve Korosu (NAZOT) sayesinde otizmli bireylerin sosyalleşmesi ve kendilerini ifade etme fırsatı bulduğunu belirtti. Türkiye’de benzer projelerin artırılması gerektiğini dile getiren Uyan, “Eğitim ve sevgi ile aşılamayacak hiçbir engel yoktur” dedi.
Otizmli bireyler için projeler
Dernek olarak otizmli bireylerin yaşam kalitesini artırmak için proje geliştirdiklerini söyleyen Uyan, öncelikli hedefleri sıraladı:
Mesleki Üretim Kurs Merkezi: 23 yaş üstü otizmli bireylerin meslek edinerek istihdam edilmesini sağlamak.
Rehabilite Edici Aktiviteler: Ağır otizmli bireyler için spor, müzik, resim ve bahçecilik gibi etkinlikler sunmak.
Umut Yaşam Köyü: Ailelerinin vefatı durumunda otizmli bireylerin güvenli bir yaşam sürebileceği merkezler oluşturmak.
Otizmli bireyler için acil çözüm çağrısı
Uyan, otizmli bireyler için acil çözüm bekleyen sorunları da sıralayarak, yetkililere çağrıda bulundu. Başlıca talepler arasında 112 Acil Yardım ekiplerinin otizmli bireylere müdahale için eğitilmesi, çocuk ve yetişkinler için yatılı psikiyatri kliniklerin açılması, erken teşhis için altyapının geliştirilmesi, kaynaştırma öğrencileri için devlet destekli programların uygulanması ve özel eğitim desteğinin süresinin artırılması yer aldı.
Nazilli Otizm Derneği, tüm halkı otizm konusunda daha fazla farkındalık oluşturmaya ve derneğin projelerine destek olmaya davet etti.
Kaynak:Nazilli Havadis
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.