Yazar Rukiye Orhan ’Şiir Atölyesi’ Çalışmasını Tamamladı
Türkiye Gençlik ve Spor Konfederasyonu Başdanışmanı Kişisel ve Kurumsal Gelişim Uzmanı Yazar Rukiye Orhan, Antalya L Tipi Cezaevinde 12-17 yaş aralığındaki çocuk mahkumlarla başlatmış olduğu ’şiir atö...
Türkiye Gençlik ve Spor Konfederasyonu Başdanışmanı Kişisel ve Kurumsal Gelişim Uzmanı Yazar Rukiye Orhan, Antalya L Tipi Cezaevinde 12-17 yaş aralığındaki çocuk mahkumlarla başlatmış olduğu ’şiir atölyesi’ çalışmasını tamamladı.
Rukiye Orhan bu çalışmalar ve geri bildirimlerle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Elinize aldığınız bir kağıt ve kalem en güzel dertleşme aracıdır. Duygu ve düşüncelerinizi siz yazarsınız siz okursunuz ancak izin verirseniz gösterirseniz diğer insanlar okur. Bu nedenle yazmak eyleminin insan yaşamında en büyük rahatlama ve duygularını, düşüncelerini belirtmekte etken olduğuna inanıyorum. Kişisel ve kurumsal danışman olarak çalışmalarımda da danışanlarımla, öğrencilerimle çoğunlukla yazma konusunda çalışmalar da yapıyoruz. Yazmak için elbette okumak da gerekli. Kısacası okumak, yazmak hayatımızın vazgeçilmezi olmasını her zaman savunmuşumdur. Cezaevinde başlatmış olduğum şiir atölyesi çalışmasında ise özellikle çocuklarla çalışmak istememdeki amaç ise maalesef çocuklarımızı duygu ve düşüncelerini ifade etme konusunda baskı biçiminde yetiştiriyoruz. Onların büyümekte olan birer ergen, olduklarını unutuyoruz. Duygu ve düşüncelerini rahatlıkla yetişkinlerle paylaşamayan ergenler ise en yakınları ile paylaşımlarda bulunamadıklarından dış kendisini bekleyen tehlikelerden habersiz, kendisiyle en yakın kim ilgileniyorsa elini ona kaptırıveriyor, aileden, yakınlarından uzaklaşıyor. İşte aile-genç çatışması buralarda başlıyor ve çocuklarımız çoğu zaman kendilerini bekleyen tuzaklara kolayca düşüveriyorlar. Neden şiir atölyesi derseniz, şiir zengin hayal dünyasıyla, ritmli sözlerle ve seslerin uyumlu kullanılmasıyla meydana gelen edebiyat türü olarak açıklanabilir. Duygular, düşünceler ve gözlemler bazı hayallerden, sembollerden, söz sanatlarından yararlanılarak anlatılır. Bazı şiirler kafiye ve ölçü gibi kurallara dayanarak yazılır, bazıları ise biçim bakımından serbest yazılır. Biz Mart ayı içerisinde başlattığımız bu çalışmamızda kısaca edebi bilgiler, şiir türleri, örnekleri inceledik. Nasıl şiir yazılır dedik, çocuklarımızı kısa kısa şiirler yazdılar, onları birlikte okuduk ve değerlendirdik. Bu çalışmada amacım başta da söylediğim gibi onları yazma ve okumaya teşvik etmekti. Bu arada Kişisel gelişimleri adına söyleşilerde yaptık. Umarım onların hayatında faydalı olabilecek, onlara yeni ufuklar açabilecek faydalı bir çalışma olmuştur. Çalışmalarımız sonrasında kız ve erkek çocuklarımızla ayrı ayrı günlerde yazdıkları şiirleri okuyarak keyifli bir final yaptık. Benim için belkide şu ana kadar yaptığım en özel çalışmaydı. Çocuklara örnek model olabilmek adına bir anne, bir yazar, bir kişisel gelişim uzmanı olarak yaklaşmaya çalıştım.
Bu çalışma fırsatını bana sağlayan Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Sayın Adnan Tabar, Antalya Cezaevi Cumhuriyet Savcısı Sayın Ertan Ünsal, Antalya L Tipi Cezaevi Müdürü Sayın Şeref Tatlı ve tüm cezaevi personeline bana bu kapıları açtıkları, bu izini verdikleri için çok teşekkür ediyorum. Ben de kendilerini yaptıkları tüm çalışmalardan dolayı kutluyorum. Toplumda cezaevlerini sadece birer infaz birimi olarak görmemek gerek. Kim elinden ne geliyorsa iyi, güzel ve doğru adına yapabilmenin çabası içinde olmalı. Biz Türkiye Gençlik ve Spor Konfederasyonu olarak bu çabayı elimizden geldiğince göstermeye çalışıyoruz."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.