Tarihi Eser Restorasyonlarında Yerel Kültüre Önem Veriliyor
Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kentlerde yapılan tarihi eser restorasyonlarında yerel kültüre önem verdiklerini söyledi.Tarihi Kentler Birliği’nin Malatya buluşmasında, gazetecileri...
Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kentlerde yapılan tarihi eser restorasyonlarında yerel kültüre önem verdiklerini söyledi.
Tarihi Kentler Birliği’nin Malatya buluşmasında, gazetecilerin sorularını cevaplayan Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Malatya’nın Battalgazi ilçesindeki Arslantepe Açık Hava müzesinin UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde yer almasının ardından konuyu yakından takip ettiklerini söyledi.
Tarihi Kentler Birliği Başkanı olarak geçici miras listesine giren her projeyi takip ettiklerini belirten Yılmaz, “UNESCO ile birlikte bu miras listesindeki tesislerimizin onlara sunduğumuz projeksiyonda onlara sunduğumuz takvime göre bu tesisler üzerinde yapılması gereken renevasyon çalışmaları ile ilgili projeleri hazırlıyoruz ve bir taraftan onların bütçelerini hazırlayarak oralara katkı vermeye çalışıyoruz” dedi.
Bir gazetecinin Malatya’daki sokak sağlıklaştırmasının yerele uygun olup olmadığı yönündeki eleştirileri sorması üzerine Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, “Kaygı duymayın, belki orada ufak bir hata olmuş olabilir ama Türkiye’mizin çeşitli illerinde hakikaten yerele çok dikkat ediyoruz” diye cevapladı.
Kentlerdeki yerel ve kültürel dokuyu içselleştirerek bir çalışma yapıldığını dile getiren Yılmaz, “Belki burada küçük bir eksiklik olabilir buda düzeltilebilir. Çünkü koruma kurulları da bu konularda çok hassas. Koruma kurullarının tescilli ve koruma kurullarının ortaya koyduğu projesyonda bunlar yapılıyor” diye konuştu.
Restorasyonların aslına uygun yapılması adına koruma kurullarının adeta bir sigorta gibi çalıştığını belirten Yılmaz, “Buna yönelik karaları meclisler alsalar bile illerimizdeki ve bölgelerimizdeki koruma kurulları bu belediyelerin almış olabileceği yanlış kararları revize edebiliyor” ifadelerini kullandı.
Koruma kurulu disiplininden ve kurul onayından geçmemiş bir kararın kesinlikle idari yargıdan geçmesine imkan olmadığını belirten Yılmaz, “Koruma kurulları aynı zamanda idari yargının adeta bir bilirkişisi gibi çalışıyor” şeklinde konuştu.
Kentlerde tarihi ve kültürel varlıkların yeniden ayağa kaldırılmasında kamu ve sivil ve yerel yönetimin işbirliği içerisinde olması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Yani işin üç bacağı var, kamu, yerel ve sivil. Yani bu üçünün orada ortaya koyduğu birlikte hareket etme bilinci ile bu yanlışların miktarı azaltılabilir. Ben Türkiye’nin her yerini bildiğim için Malatya’da olabilecek endişe ve kaygılar bence problem olmaz” dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.