Pursaklar’da İmam-ı Azam’ı Tanıma Konferansı
Pursaklar Kent Konseyi ile Pursaklar Müftülüğü’nün ortaklaşa düzenlediği konferansta İmam-ı Azam Ebu Hanife’nin görüşleri ele alındı.Pursaklar Belediyesi Saray Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa...
Pursaklar Kent Konseyi ile Pursaklar Müftülüğü’nün ortaklaşa düzenlediği konferansta İmam-ı Azam Ebu Hanife’nin görüşleri ele alındı.
Pursaklar Belediyesi Saray Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Kaymakam İhsan Kara, Belediye Başkanı Selçuk Çetin, İlçe Müftüsü Cemal Çıkrık, Kent Konseyi Başkanı Doç. Dr. Kazım Arıcan, Prof. Dr. İsmail Çalışkan, Prof. Dr. Ramazan Altuntaş, Prof. Dr. Abdullah Kahraman ve çok sayıda davetli katıldı.
Açış konuşması yapan Pursaklar İlçe Müftüsü Cemal Çıkrık, “İmam-ı Azam öyle çalışmalar yapmıştır ki sadece kendi dönemine değil asırlar sonrasına hitap etmiştir. Onlar bugüne ışık tutan isimlerdir” dedi.
ÇETİN: “İMAM-I AZAM’I YETERİNCE TANIMIYORUZ”
Pursaklar Belediye Başkanı Selçuk Çetin, yaptığı konuşmada İmam-i Azam Ebu Hanife’nin yeterince tanınmadığını belirterek şu mesajları verdi: “İmam-ı Azam’ı yeterince tanıyamamamın ezikliğini yaşıyoruz. Geçmişte imam hatipte okuduğumuz zaman, horlandık, ezildik. Bizlere ‘cenaze yıkayıcısı mı olacaksınız?’ diyorlardı. Daha sonra başörtüsünden dolayı sıkıntılar yaşandı. Öyle günler geçirdik ki Kur’an-ı Kerim gizli gizli okutuldu. Ama şimdi bunlar aşıldı. Bugünlere şükrediyoruz. İmtihanın en zoru varlıkla olanıdır. Allah kimseyi varlıkla imtihan etmesin. Rabbim bugünleri aratmasın.”
İMAM-I AZAM’IN GÖRÜŞLERİ ANLATILDI
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çalışkan’ın başkanlığında geçen panelde Prof. Dr. İsmail Çalışkan, Prof. Dr. Ramazan Altuntaş, Prof. Dr. Abdullah Kahraman ve Doç. Dr. Kazım Arıcan, İmam-ı Azam Ebu Hanife’nin görüşlerini anlattı.
İmam-ı Azam’ın akaide dair görüşlerini paylaşan Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altuntaş, “İmam-ı Azam, sosyal ve kültürel bir çevrenin zenginliğine sahiptir. İslam medeniyetinin oluşmasında büyük rol oynamıştır. Mekke’nin âlimlerinden dersler aldı. Ehli Sünnet’in kuruluşuna sunduğu katkı en başta gelir. Akıl ve vahiy dengesini çok iyi kurmuştur. Kaza ve kader konusunda özgün projeler ortaya koymuştur” diye konuştu.
“EBU HANİFE, TEVHİD İLMİNİN BABASIDIR”
“Ebu Hanife, tevhid ilminin babasıdır” diyen Prof. Dr. İsmail Çalışkan, İslami ilimlerde yetişen isimlerin büyük çoğunluğunun Ebu Hanife’nin öğrencileri olduğu, O’nun eserlerini okuduğunu kaydetti.
Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kahraman ise, İmam-ı Azam Ebu Hanife’nin fıkha dair görüşlerini anlattı. Prof. Kahraman:“Allah’ın insana vermiş olduğu aklın nasıl kullanılacağını onun sınırını öğreten bir imamdır. Ortaya koyduğu hukuk sistemi ondan sonra da devam etmiştir. Mülkiyet, hürriyet ve masumiyet O’nun üç ana bileşenidir. Ebu Hanife’nin üzerinde en çok durduğu şe; masumiyettir, yani dokunulmazlıktır. ‘Canda bütün insanlar eşittir’ diyor” ifadelerini kullandı.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kazım Arıcan da İmam-ı Azam’ın tavsiyelerini aktardı. Arıcan şunları söyledi:“Sosyal ilişkilerde, beşeri ilişkilerde önemli tavsiyeleri vardır. Gençleri taltif et, ihtiyarları saygıyla karşıla, sırrını kimseye söyleme, düşkünlere yardım et, zahirde sana karşı kullanılacak sözleri söyleme, namazlarına devam et, güzel giyin, güzel koku sür, yemek ikramını esirgeme, kötülüğü düzeltmeye çalış, kendine eziyet veren davranışları terk et, senden ayrı düşen akrabanı ara, bul. Kendine nasılsa başkasına da öyle muamele et.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.