5 Asırlık Külliyede Restorasyon Başladı
Büyükşehir sınırlarına yeni dahil olan ilçelerde de ulaşımdan altyapıya, tarihi kültürel mirastan spora kadar her alanda yatırım hamlesi başlatan Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir ilçesindeki Sinan Paş...
Büyükşehir sınırlarına yeni dahil olan ilçelerde de ulaşımdan altyapıya, tarihi kültürel mirastan spora kadar her alanda yatırım hamlesi başlatan Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir ilçesindeki Sinan Paşa Külliyesi’ni restore ediyor. Sadrazam Yemen Fatihi Sinan Paşa tarafından yaptırılan 5 asırlık külliye, restorasyonun ardından kültür merkezi olacak.
Bursa’yı adeta bir Açıkhava müzesine dönüştüren Büyükşehir Belediyesi, ecdat yadigarı eserlerin ayağa kaldırılmaya ilçelerde de devam ediyor. İl merkezinde el atılmadık tarihi eser bırakmayan son olarak Hançerli ve Beyazıt Paşa Medresesi gibi yer altında kalan eserleri de gün yüzüne çıkarma çalışmalarını hızla sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir ilçesinde de önemli bir eseri yeniden ayağa kaldırmak amacıyla restorasyon çalışmalarını başlattı. Osmanlı Sadrazamı, Yemen Fatihi Sinan Paşa tarafından yaptırılan ve sadece camii, medrese birimleri, imaret, kuzeydoğuda külliyenin ana girişi ve batıda camiye girişi sağlayan kapının ayakta olduğu yaklaşık 5 asırlık külliye, restorasyonla birlikte ilk günkü ihtişamına kavuşturulacak. Bütünüyle restorasyon ve çevre düzenlemesini bünyesinde barındıran çalışmaların ardından sosyal ve kültürel amaçlı olarak ilçede hizmet verecek olan tarihi külliyede restorasyonun başlaması nedeniyle düzenlenen törene Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik, İznik Kaymakamı ve Yenişehir Kaymakam vekili Hüseyin Karameşe, Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala ile çok sayıda davetli katıldı.
YENİŞEHİR’DE BÜYÜKŞEHİR’LE YENİ DÖNEM
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yenişehir’in Tabakhane, Yenimahalle ve Ulucami Mahallelerinin kesiştiği noktada bulunan ve yaklaşık 500 yılın yorgunluğunu üzerinde taşıyan eseri ilçeye kazandıracak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Başkan Altepe, restorasyonun ardından ilk günkü özgün kimliğine kavuşacak olan tarihi külliyenin sosyal ve kültürel etkinliklerinin yapılabileceği, yeme içme mekanlarının bulunduğu bir buluşma noktası olarak ilçeye kazandırılacağını vurguladı. Bütünşehir uygulamasıyla birlikte Bursa’da yeni bir dönemin yaşandığını ve tüm ilçelerde Büyükşehir Belediyesi’nin varlığının en iyi şekilde hissedilmeye başlandığını hatırlatan Başkan Altepe, “Bu dönem Yenişehir için çok daha farklı olacak. 40 yıllık arkadaşlığın bir hatırı tabii ki olacak. Belediye sarayından otoparklara, biber pazarından çarşı merkezinin düzenlenmesine, tarihi eserlerin ayağa kaldırılmasından sulama göletlerine kadar her alanda Büyükşehir’in büyük yatırımları olacak. Yenişehir Havaalanı canlansın diye uçakla yolculuk yapanları buraya ücretsiz taşıyoruz. Havaalanına en büyük desteği yine Büyükşehir vermiş oluyor. Altyapı sil baştan yenileniyor. Önümüzde bir seçim var ve bu seçimden sonra 4 yıl boyunca ne genel seçim ne yerel secim olacak. Bu ne demek?. İstikrar devam etsin, Yenişehir’den güçlü bir şekilde çıkalım ve 4 yıl boyunca Yenişehir’e hizmet yağmaya devam etsin” diye konuştu.
Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik de tüm kadrolarıyla birlikte Yenişehir’i daha da güzelleştirmek içir gece gündüz çalıştıklarını belirterek, yatırımlarına da en büyük desteği aldıkları Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür etti. Yenişehir Havaalanı’ndan yapılan Erzurum ve Trabzon seferlerinin yüzde 100 dolulukla devam ettiğini kaydeden Çelik, “İnşallah her gün olmak kaydıyla Ankara, 3 günde 1 olmak kaydıyla Diyarbakır ve Muş seferleri ile Balkan ülkelerine seferler de çok yakında başlayacak. Hızla tren istasyonu havaalanımızın giriş yolunda olacak. Otomotiv tesk merkezimizle ilgili kamulaştırma bedelleri ödendi. Diğer taraftan Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle burada olduğu gibi her alanda yatırımlar sürüyor. Yenişehir ilçemizin yıldızı her geçen daha da parlıyor. Ben desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Başkanımız Recep Altepe’ye teşekkür ediyorum” dedi.
OSMANLI’NIN İLK TÜRK YERLEŞİM YERİ
İznik Kaymakamı ve Yenişehir Kaymakam vekili Hüseyin Karameşe, Yenişehir’in Osmanlıların Anadolu’da kurduğu ilk Türk yerleşim yeri olduğunu söyledi. Türklerin Anadolu girdikten sonra yerleşim yerlerini hep antik kentlere kurduklarını belirten Karameşe, “İki istisna var biri Yenişehir diğeri Ermenek. Buranın bereketli topraklarını keşfeden ecdadımız burada yeni bir şehir kurmuş ve adına Yenişehir demiş. Tarihimiz acısından bu kadar önem taşıyan ilçemizde ecdat yadigarı bir eseri ayağa kaldırdıkları için Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Bu eserler, bizim kültürümüzün medeniyetimizin gelecek kuşaklara aktarılması bakımından büyük önem taşıyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Başkan Altepe ve protokol üyeleri restorasyonu başlattı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.