Kosova’da Osmanlı Döneminde Mizahı Konu Alan Sergi Açıldı
Kosova’da bulunan Yunus Emre Enstitüsü Priştine Türk Kültür Merkezi’nde Osmanlı Mizah Gazeteleri Sergisi kapılarını ziyaretçilerine açtı.Kosova’da bulunan Yunus Emre Enstitüsü Priştine Türk Kültür Mer...
Kosova’da bulunan Yunus Emre Enstitüsü Priştine Türk Kültür Merkezi’nde Osmanlı Mizah Gazeteleri Sergisi kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Kosova’da bulunan Yunus Emre Enstitüsü Priştine Türk Kültür Merkezi, Osmanlı Mizah Gazeteleri Sergisi’ne ev sahipliği yaptı. Sergi kapsamında, Türk karikatürünün önemli isimlerinden Alperen Köseoğlu “Osmanlı Mizah Gazeteleri” hakkında bir konferans verdi. Sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği sergi, Osmanlı dönemi çizerlerinin mizaha bakış açısını görme fırsatı sundu. Sergide, Osmanlı mizah gazetelerinden örnekler yanı sıra Karikatürist Köseoğlu’nun da eserleri yer aldı.
Konferans hakkında bilgi veren Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Bülent Üçpınar, sergide 1870-1922 tarihleri arasında çıkan Osmanlı mizah gazetelerinin yer aldığını belirtti. Üçpınar, karikatürist Köseoğlu’nun eserleri dahil olmak üzere 67 eserin sergilendiğini kaydetti. Karikatüristliğinin yanı sıra aralarında 300’den fazla çeşit ve 5 binden fazla fasikül dergilik bir Osmanlıca ve Cumhuriyet dönemi mizah dergisi koleksiyonuna sahip olan Alperek Köseoğlu ise, Osmanlı mizahında politik konular, güncel gelişmeler, ekonomi, kadın, moda ve batılılaşma gibi konuların öne çıktığını kaydetti. Köseoğlu, Kosovalı karikatüristlerle görüşme fırsatı bulduğunu ve ileride yapılabilecekler konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti.
Mizahın tarihine önemli bir ışık tutan aynı zamanda da genel anlamda tarihe mizahın renkli penceresinden bakma imkânı sunan konferans ve sergi, Kosova Karikatüristler Derneği Başkanı Agim Krasniqi’nin konuşması ile başladı. Krasniqi, “Resim veya yazı, geçmişi günümüze taşıyan önemli belgelerdir. Karikatür dili kolaydır ve herkes için anlaşılırdır. Bu tür önemli bir karikatür sergisinin açılmasına vesile olan Yunus Emre Merkezi’ne teşekkür etmek isterim. Çünkü bu sergi sayesinde Osmanlı mizahı konusunda daha ayrıntılı bilgiye sahip olduk” dedi.
Ardından da Köseoğlu, Osmanlı mizahının 150 yıllık serüveni ve bu sürede yayınlanan 200 kadar Osmanlıca mizah dergisinde işlenen konuların hangi şartlarda çıktığı, anlatmak istenilenler konusunda konferans verdi.
Osmanlı Mizah Gazeteleri Sergisi, Mayıs ayının sonuna kadar açık kalacak.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.