BESLENME İLE ZEKANIZI GELİŞTİRMEK VE STRESİNİZİ AZALTMAK MÜMKÜN
Doğru beslenmenin insanlar üzerindeki etkisi sadece fit bir görüntü değildir, beslenme; beyin fonksiyonlarının çalışmasını da etkilemektedir. Besin tercihlerimiz ilerleyen yaşlarda hafızamızın gücünü ve alzheimer gibi karşımıza çıkabilecek hastalıkların hafif atlatılmasını destekler.
Sağlıklı beyin fonksiyonları için stresin de minimuma inmesi gerekmektedir. Stres esnasında salgılanan adrenalin ve kortizol hormonları, omega-3 yağ asitleri sayesinde azalmaktadır. National Institutes of Health, Oregon State University tarafından yürütülen bir araştırmada, öğrencilere omega-3 destek hapları verilmiş ve endişe halinde yüzde 20'lik bir düşüş gözlenmiştir. Ayrıca, 2013 yılında Otago Üniversitesi’nde yapılmış olan bir araştırmanın sonucuna göre; bol miktarda taze meyve ve sebze tüketen kişilerin daha sakin, mutlu ve zinde oldukları saptanmıştır.
Omega-3, taze meyve ve sebzelerde bulunan vitamin mineraller, beta-karoten, antioksidanlar zeka gelişimini olumlu etkiler.
BESLENME ŞEKLİMİZ ZEKAMIZI ETKİLER Mİ?
Beslenme şeklimiz ve tükettiğimiz besinler zeka düzeyimizi belirleyen etkenlerden biridir. Kaliforniya Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalara göre, doğru besin tüketmenin zihni hayli güçlendirdiği ortaya konmuştur.
HANGİ BESİNLER ZEKAMIZI OLUMLU ETKİLİYOR?
Tam tahıllı/çavdar/buğday ekmekleri: Glisemik indeksi düşük karbonhidratlar(kompleks karbonhidratlar) kan şekerinizin düşmesine neden olmadan konsantrasyonu artırmaktadır; çünkü beynin tek yakıtı glikozdur.
Mevsimi gelmişken balık: Omega-3 beyin gelişimini desteklemektedir. Bu yüzden haftada en az iki kez balık tüketilmesi gerekmektedir. Somon, istiridye, uskumru ve ton balığı omega-3 açısından zengindir.
Zihinsel gerilemeyi engelleyen havuç: Beta karoten zihinsel gerilemeyi yavaşlatmaktadır.
Hızlı düşünmenizi sağlayacak olan sarımsak: B6 vitamini, düşünce gücünü hızlandıran nörotransmitterler oluşturmanıza yardımcı olmaktadır.
İyi bir hafıza için kahve: İçeriğindeki kafeinin fazlası zararlı olsa da yeterli miktarda alındığı takdirde hafızayı güçlendirmektedir. Bir fincan filtre kahve beyninizin ön lobunu harekete geçirmektedir.
Antioksidan deposu kabuklu yemiş: Badem ve ceviz; sağlıklı yağlar(omega-3), lif, protein, vitamin, mineral ve antioksidanlarla doludur. Lezzetli olan bu yemişler güçlü ve enerji sağlayıcı atıştırmalıktır.
Sağlıklı yağ içeren çekirdekler: Keten tohumu, chia tohumu, kendir gibi çekirdekler iyi bir lif, sağlıklı yağlar, vitamin ile mineraller ve antioksidan içeriyor. Bunlar sizi uzun süre tok tutmakta, enerji sağlamakta ve beyin fonksiyonlarını desteklemekte.
Sebzeler: Ispanak, brüksel lahanası ve semizotu ile kendinizi zinde hissedin.
Şimdi çocuklar okula başlamışken beslenmelerine omega-3 eklemek isteyen ailelere tavsiyem; kahvaltılarında 1 tam ceviziçi, okuldayken ya da okuldan geldiklerinde ara öğünlerine bir orta boy meyve ve bir avuç çiğ badem(10-12 adet kadar), akşam çayın yanına da sağlıklı atıştırmalık olarak kabak çekirdeği ekleyebilirsiniz. Çocuklarımız bizim geleceğimiz, sağlıklı beslenmeyi anne-babalar olarak sizler aşılayacaksınız. Lütfen onlara bu besinlerin ne işe yaradıklarını anlatalım ve beslenme alışkanlıklarını olumlu yönde değiştirelim..