Ne yediğinin farkına var...
Yemek nasıl yenmelidir?
Hayatımızın vazgeçilmezidir yemek yemek. Peki bu eylemi gerçekleştirirken yaptığımız yanlışlar nelerdir hiç düşündük mü? Sevdiğimiz şeyleri yerken, içerken vücudumuza nasıl zarar verdiğimizi biliyor muyuz?
Çoğumuz bunu düşünmüyoruz bile. İşte zaten sorun burada başlıyor.
‘DÜŞÜNMEDEN YEMEK YEMEK’
Çağımızın problemlerinden birisi yemek yemeye ayrılan zaman dilimi. İşimiz gereği hızlı veya dışarıdan yemek zorunda kalabiliyoruz. Peki televizyon izlerken veya mesajlaşırken yemek yemek? Bu bizim elimizde olan bir konu.
En son ne zaman sessiz, sakin ve stressiz bir masada yemek yediniz? Yediklerinizi düşünerek, tadına vararak veya hissederek yediniz? Biz buna ‘Yeme farkındalığı’ diyoruz. Çoğumuzun sorunu buna sahip olmamak. Yapılan çalışmalarda hızlı ve düşünmeden yemek yemenin obezite ve aşırı kiloya neden olabileceği ortaya konmuştur.
Peki Doyma hissi nasıl gerçekleşir?
Bir şeyler yediğimizde mide dolar ve mide reseptörleri harekete geçer, sindirim ve tokluk sinyalleri için hormonlar salgılanmaya başlar. Beyni mideye bağlayan vagus siniri tokluk mesajları gönderir. İnce bağırsağımıza da yiyecekler geldikçe beynimize tokluk sinyalleri gönderilir. Ancak bu hemen olmaz en az 20 dakika geçmesi gerekir. Çok hızlı yemek yiyen kişilerde fazla miktarda besin tüketimi gerçekleşmiş olur. Farkında olmadan yenen yemeklerde kişi yediğinin kokusunu, tadını, dokusunu aslında tam anlamıyla idrak edemez. Dolayısıyla haz alamaz ve fazla yemeye de zemin hazırlamış olur.
Çözüm önerilerine bakacak olursak;
-Yemek yerken sakin olun, nefes kontrolünüzü sağlayın,
-Her lokmayı hissederek ve fazlasının vücudunuza ekstra yük olacağını bilerek yutun,
-Yemeklere aç oturmayın, en az bir saat önce basit ve doğru bir ara öğün yapmış olun,
-Mutfak masanız dağınıksa toparlayın ve huzurlu, sakin bir masada yemeğinizi yiyin,
-Yemek yerken telefon, televizyon ya da başka bir şeyle ilgilenmeyin sadece yemeğinize odaklanın,
-Doğru yemekleri seçin, kilo probleminiz varsa yemeklere önce çorba ve salatadan başlayın.
-Tıkabasa doymak değil, size yeteri kadarıyla doymayı öğrenin.
-Mümkün olduğunca akşam geç saatlerde yemeyin.