Dyt. İrem Özel

Dyt. İrem Özel

Mevsim geçişlerinde güçlü bir bağışıklık gerekir!

Mevsim geçişlerinde güçlü bir bağışıklık gerekir!

Güzelim yaz aylarından soğuk günlere doğru geçiş yaparken bağışıklığımızın güçlü olması, hastalıklardan en az hasarla sıyrılmamızı sağlar. Peki nedir bu bağışıklık sistemi dediğimiz sistem? Nasıl güçlenir? 

Bağışıklık sistemi veya immün sistem, bir canlıdaki hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan karmaşık bir sistemdir. Kısacası vücudu hastalıklara karşı koruyan bir savunma kalkanıdır.

Bağışıklık sistemi vücuda girmeye çalışan tüm maddeleri tanır, ayrıştırır ve zararlı gördüklerini yok eder. 

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları:

Doğru ve Dengeli Beslenmek: 

Karbonhidrat, protein ve yağı dengeli ve yeterli miktarda tüketerek düzenli bir beslenme alışkanlığı oluşturmak gerekiyor. Bu dengeyi ömür boyu uygulamak, sürdürmek gerekiyor.

Alkol ve sigaradan uzak durmak gerekiyor.

Beslenmedeki şeker ve tuz azaltılmalı ama tamamen kesilmemeli. Azı karar çoğu zarar mantığı içinde tüketmek gerekiyor. (Tansiyon hastaları hariç)

Antioksidandan zengin beslenme gerek: 

Güçlü bir bağışıklık sistemi için ‘antioksidan’ içeriği yüksek besinler tercih etmek gerekiyor.
A,E,C,B vitaminlerine ihtiyacımız var. A ve B12 vitamini için süt, balık, balık yağı, yumurta, C vitamini için turunçgiller, kiraz ve kırmızı meyveler önemli birer kaynaktır. B vitaminleri için de tahıllar ve kurubaklagiller önemli kaynaklardır.

Kaliteli Uyku: 

Düzenli uyku güçlü bir bağışıklık sisteminin olmazsa olmazıdır. Çünkü kişi yeterli miktarda uyumazsa sabah yorgun kalkar. Verimi düşer. Konsantrasyon bozulur ve bağışıklık sistemi zayıflar. Bu nedenle yaşa bağlı olarak değişmekle birlikte günde ortalama 7 saat uyumak gereklidir. Bu çocuklarda biraz daha fazla, bebeklerde 18 saate kadar çıkabilir.

Su: 

Vücutta gerçekleşen pek çok reaksiyon için su gereklidir. Mevsimine, kiloya, günlük aktivitelere göre değişim gösterse de günlük 2-2,5 litre civarı su tüketmek gerekir.

Hareketli bir yaşam: 

Bağışıklık sistemini güçlendirecek en önemli unsurlardan biri de hareketli bir yaşamdır. Bu nedenle yaş ve sağlık durumu uygun ise her gün değilse bile haftada 3 defa açık havada yürüyüş yapmak gereklidir. Uzun süre oturmaktan kaçınmak gerekir.

Stresten Uzak Durmalıyız: 

Stres sadece ruh halimizi değil bağışıklık sistemini de zayıflatır. Nedeni ise, vücut stresle başa çıkabilmek için bazı maddeler, hormonlar üretir. Bu maddelerin fazla üretilmesi vücudun doğal dengesine zarar verir. Stresli dönemlerde bu nedenle daha kolay hasta oluruz.

Kişisel Hijyen: 

Virüsler ve mikroplar vücudumuza girebilmek için fırsat kollar. En çok kullandıkları yöntem ise, ellerimiz yoluyla vücudumuza sızmaktır. Bu nedenle kişisel temizliğe gereken önem verilmelidir.Ellerimizi bu nedenle sık sık sabunlu su ile yıkamak, yeterli sıklıkta banyo yapmak çok önemlidir.

Peki bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için bu dönemlerde basit bir karışım önerisi ile geldim, tüm malzemelerden oluşan bu karışımdan günde 1 tatlı kaşığı olacak şekilde beslenmemize ekleyelim, kendimizi daha zinde hissedelim ne dersiniz? 

Malzemeler; zencefil, zerdeçal, çörekotu, kişniş, az karabiber

Akşamları yatmadan 2-3 saat önce veya sabah kahvaltıdan önce;
4 yemek kaşığı yoğurt 
1 tatlı kaşığı bağışıklık güçlendirici karışım.

Gebeler ve emziren annelere uygun değildir.

Tansiyon hastaları için uygun olmayabilir doktorunuza danışmalısınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dyt. İrem Özel Arşivi