NAZİLLİ’DE EĞİTİM KAOSA DÖNÜŞMESİN!
Nazilli’de eğitim kaosa dönüşmesin!
BENDEN SÖYLEMESİ...
* * *
Bir yıl sonrasıysa düşündüğün, tohum ek,
Ağaç dik, on yıl sonrasıysa tasarladığın…
Ama düşünüyorsan yüz yıl ötesini, halkı eğit o zaman...
Bir kez tohum ekersen, bir kez ürün alırsın.
Bir kez ağaç dikersen, on kez ürün alırsın.
Yüz kez olur bu ürün, eğitirsen toplumu.
Birisine bir balık versen, doyar bir defa;
Balık tutmayı öğret, doysun ömür boyunca...
KUAN TZU (Çinli Ozan)
* * *
Aydın ili genelinde 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı başında yapılan okul dönüşümleri, Nazilli’de fiziki olanakların yetersizliğinden dolayı 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı başına ertelenmişti.
Hangi okulun ilkokul, hangi okulun ortaokul olacağı şimdiden belli…
Buna göre;
Beşeylül İlköğretim Okulu’nun ortaokul…
Ahmet Yesevi İlköğretim Okulu’nun ilkokul…
Zafer İlköğretim Okulu’nun ortaokul…
Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nun ilkokul…
Turan İlköğretim Okulu’nun ortaokul…
Olacağı 2014 Haziran ayında Valilik oluruyla kesinleşti.
İstatistiklere göre bahsi geçen okullar, Nazilli’nin eğitim öğretim sınav başarılarını belirlemede büyük role sahiptirler.
Bu güne kadar geçen süre içerisinde bu konuyla ilgili olarak Fatih İlköğretim Okulu bahçesinde yapılan 32 derslikli bina yapımı haricinde başka bir çalışma gerçekleştirilmemiştir.
Bu durumda, var olan derslik sayısının okulların tüm güne çevrilmesi durumunda yeterli olmayacağından, sınıf mevcutlarının artmasına ve eğitim öğretimin kalitesinin düşmesine neden olacağı açıktır.
Ayrıca;
2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı başına kadar planlamanın gerçekleştirilememesi, TEOG sınavına girecek olan 8. Sınıf öğrencilerinin büyük bir mağduriyet yaşamasına sebep olacaktır.
Çünkü kasım ayının sonunda gerçekleştirilecek olan sınavda öğrenciler Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, İnkılap Tarihi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden sorumlu tutulacaklardır.
Sınavın yapılacağı tarihe kadar gerekli olan süre ortalama 2,5 aydır.
Öğrencilerin sınavda başarılı olabilmesi için bu 2,5 aylık dönem içerisinde müfredatta yer alan tüm konuları öğrenmiş ve pekiştirmiş olması gereklidir.
Tam da bu noktada yaşanacak olan zaman kaybı öğrencilerin aleyhine olacaktır.
Mevcut durumda var olan belirsizlikler bu sonucun ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Nazilli’nin TEOG başarı ortalaması, Türkiye geneli ortalamasının üzerindeyken, bu olumsuzluklar nedeniyle ortalamanın altına düşmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl yapılması planlanan öğretmen rotasyonu da aynı zamanda gerçekleşirse, Nazilli’de eğitim öğretim kurumlarını büyük bir kaos beklemektedir.
Sonuç olarak;
Nazilli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün öğretmen atamalarından önce okulların durumlarına bağlı norm kadrolarını, öğrenci kayıt bölgelerini, okulların öğretim şekillerini (ikili veya tam gün) ve okulların muhtemel öğrenci sayılarını belirleyip buna göre planlamasını yapıp bir an öce kamuoyuna duyurması gerektiği açıktır.
Bu çalışmaları yaparken kanımca;
Milli Eğitim Müdürlüğünün eğitimle ilgili sendikalar ve sivil toplum örgütlerinden destek alması, sorunu paydaşlarıyla birlikte çözmeye çalışılması yararlı olacaktır.
Bu sürecin sağlıklı bir şekilde planlanmaması durumunda, öğrenciler, öğretmenler ve veliler mağduriyet yaşayacak ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne karşı tepkiler oluşacaktır.
Henüz çözümlenememiş olan bu konu için gerekli girişimlerin başlatılmasını öneriyorum.
Bu konuda sayın kaymakamımızın ve sayın milli eğitim müdürümüzün hassasiyetli olacaklarını umut ediyorum.
Saygılarımla...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.