Ormancılar Yangına Hazır
1 Haziran itibariyle başlayan Orman Yangınlarıyla Mücadele Sezonu kapsamında, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Serinyol Fidanlık Müdürlüğü’nde gerçeğini aratmayan bir tatbikat yapıldı.Ta...
1 Haziran itibariyle başlayan Orman Yangınlarıyla Mücadele Sezonu kapsamında, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Serinyol Fidanlık Müdürlüğü’nde gerçeğini aratmayan bir tatbikat yapıldı.
Tatbikat kapsamında bölgede çıkan bir yangına önce helikopterle havadan, ardından da arozözlerle yerden müdahale edildi. Tatbikat kapsamında ayrıca programa katılan basın mensuplarına, geçtiğimiz yıllarda yanan ormanların yerine dikilen yeni fidanlar havadan gösterildi.
Hatay bölgesinin orman yangınlarına karşı aşırı hassas olduğunu, yangın çıkmayan sezon geçirme ihtimallerinin maalesef olmadığını söyleyen Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, bu yıl da ekip olarak bölgede çıkabilecek orman yangınlarına karşı hazır olduklarını belirtti.
Hatay’dan başlayarak kıyı şeridi boyunca İstanbul’a kadar olan ormanların, ülkedeki orman varlığının yarısından fazlası olduğunu aktaran Sabuncu, 12 buçuk milyon hektarlık bu alanın Haziran-Kasım döneminde 1.derece riskli alanlar olarak ele alındığını kaydetti.
Geçtiğimiz yıllarda orman yangınları nedeniyle çok büyük acılarla karşı karşıya kalan Hatay’da, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir yangın olmaması için ekip olarak hazır olduklarını söyleyen Sabuncu, "Orman Bölge Müdürlüğü olarak Hatay’daki yangınlara en kısa sürede müdahale etmek için gerekli önlemleri aldık. Antakya ve Dörtyol Orman İşletme Müdürlüklerine bağlı 9 yangın gözetleme kulesi, 28 yangın söndürme arazöz ve ekibi, 3 dozer, 2 greyder, Arsuz ve Dörtyol’da konuşlanmış 2 ayrı yangın söndürme helikopteri dahil toplam 208 yangın söndürme işçisi, 25 teknik personelle 7/24 göreve hazırız" dedi.
Bölgede yaşanan yangınların yüzde 92’sinin insan eliyle çıktığını vurgulayan Mehmet Sabuncu, Hatay halkına alınması gereken önlemler için şu ricalarda bulundu: "Halkımız zaten yangınlara karşı duyarlı, ancak biz yine de bir daha uyarmak istiyoruz. Bu yıl bahar aylarındaki yağış bolluğu nedeniyle ormanlara çok yoğun bir otlanma var, bu durum maalesef yangın riskini daha da artırıyor. Biz Hatay halkının pikniğe çok düşkün olduğunu biliyoruz, ancak halkımızdan ricamız özellikle sıcaklığın yüksek nemin az olduğu kritik günlerde mangal yakmasınlar, ateşsiz piknik seçeneğini düşünsünler. Eğer piknik yapacaklarsa mesire alanları ve piknik için belirlenen yerleri seçsinler. Anız ve firez yakmasınlar, bölgedeki yangınların birçoğu bu şekilde çıkıyor. Sigara ve çoban ateşini söndürmeden bölgeden ayrılmasınlar, benim halkımızdan ricam bu konulara çok dikkat etsinler ve en ufak bir duman gördüklerinde ücretsiz 177 numarasını arasınlar."
Mehmet Sabuncu açıklamasının sonunda az hasarlı ve küçük yangınlı bir sezon dileyerek, bugüne kadar yangınlar konusunda duyarlı olan Hatay halkına teşekkür etti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.