Başkan Önal: “Yem krizi hayvancılığı çıkmaza götürüyor”

Başkan Önal: “Yem krizi hayvancılığı çıkmaza götürüyor”

ÖRKOOP Başkanı Ünal Önal, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın her iki ülkeden ithal edilen ürünlerin fiyatlarını artırdığına dikkat çekerek, “Savaş hayvancılığı çıkmaza götürüyor” yorumunda bulundu.

“Torba başına 70-75 lira zam geldi”

Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ÖRKOOP) Başkanı Ünal Önal Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın yem fiyatlarını artırdığına dikkat çekerek, “Bu ülkelerden  İthal ettiğimiz buğday, arpa, mısır, soya, buğday kepeği, küspe ve diğer yem hammaddelerinde tüm dünyada ciddi oranda fiyat artışına neden olurken, ülkemizde yemde son 15 gün içinde torba başına 70-75 lira zam geldi.” dedi.

“Üretici ve sanayici kara kara düşünmeye başladı”

Hayvancılık faaliyeti yürüterek geçimini sağlayan  besiciler, süt hayvancıları, yumurta ve beyaz et üreticileri artan yem fiyatlarının önüne geçilmesini beklediğini belirten Önal, “Ayrıca savaşın uzama ihtimali tahıl fiyatlarının artışının devam edeceği hatta bazı yem ham maddelerinde kıtlık yaşanacağı  öngörüsü üreticimizi ve sanayicimizi yem bulamama tehlikesi ile kara kara düşündürmeye başlattı. Bölgemizde de üreticilerimiz hayvanlarını satmaya ve kestirmeye başladı, bu belirsizlikler durmadan bunu önlememiz şu an mümkün görünmüyor” diye konuştu.

“Hayvancılık için çok büyük bir yıkım olacaktır”

Önal, “8 Aralık’tan itibaren geçerli süt zammından sonra üreticilerimizin para kazanmaya başlayacağını, 200 liraya 1 torba süt yemini alan çiftçimizin ortalama 4 lira 50 kuruş gibi bir fiyatla sütünü sattığında para kazanabileceğini söylemiştik; fakat çok geçmeden özellikle savaşın etkisiyle son 15 günde 300-320 liraları bulan 1 torba yem fiyatı süt-yem paritesinin tarihte ilk defa 0,70’lere  inmesine yani üreticimizin 1 litre süt satarak 700 gram yem alabilmesi hayvancılık için çok büyük bir yıkım olacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Acil devlet desteğine dikkat çekti

Acilen süt fiyatının ve devlet desteğinin artırılması gerektiğinin altını çizen Önal, süt devlet desteği artırımı ile fiyatın dengelenmesini beklediklerini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Şu an yapılabilecek en acil iş, bir kısım süt fiyatını ve özellikle devlet desteğini artırarak, üreticimizin 1 litre sütü 7 liraya yakın bir rakama satabilmesini ve üreticimizin süt fiyatını hesaplarken baz aldığımız süt yem paritesine uyacak fiyatlara getirmeliyiz. Bugünlerde bakanlığımızın çalışmaları bu konuda yoğunlaşmış durumda. Burada acilen süte ve yapılabiliyorsa yeme destek verilmelidir. Bu şu anki olağanüstü Rusya-Ukrayna savaş hali bitinceye kadar yapılmalıdır hatta bu tüm sektörlerde de yapılmalıdır. Bakanlığımızdan bu haberi çok acil beklemekteyiz. Süte direkt zam vererek bu sorunu çözmeye çalışmak sektörümüzü ikinci bir krize sokabilir. Burada pazar dengemizi ve tüketicilerimizi de düşünmek zorundayız. Süt devlet desteği artırımı ile fiyatın dengelenmesi öncelikli acil bir müdahale olmalıdır.”

“Dışa bağımlılık bitmedikçe, bu krizleri hep yaşayacağız”

Önal yem üretiminde ithalata bağımlı olduklarının altını çizerek sözlerini şöyle noktaladı:

Ülkemizde özellikle yem sektörümüzün yem üretiminde kullandığı ham maddede yüzde 65-70 ithalata bağlı olması bu sorunları her zaman yaşatacaktır. Bu nedenle tüm sektörler gibi bizim sektörümüzde de dışa bağımlılık bitmedikçe, bu krizleri hep yaşayacağız, göreve  yeni başlayan Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişçi’nin de uzun vadeli plan ve devlet politikaları ile özellikle bizlerin içinde olduğu tarım ve hayvancılığın kanayan yaralarına  yönelik önlemleri bir an önce almalarını bekliyoruz. Ülkemiz mevcut iklim ve toprak çeşitliliği zenginliklerini kullanarak birçok sorunu ortadan kaldırabilir.”

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum