Vali Çiçek: “Vahşi Sulama Toprağı Katlediyor”
11-17 Haziran tarihleri arasında kutlanan ‘Toprak Bayramı’ kapsamında Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici Vali Amir Çiçek’i makamında ziyaret etti. Ziyarette, Muğla’da yetişen değişi...
11-17 Haziran tarihleri arasında kutlanan ‘Toprak Bayramı’ kapsamında Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici Vali Amir Çiçek’i makamında ziyaret etti. Ziyarette, Muğla’da yetişen değişik sebze ve meyvelerin oluştuğu tanıtım sepeti Vali Amir Çiçek’e verilirken, 2013 yılından bu yana kanun uyarınca hafta boyunca toprağın önemi konusunda halk bilinçlendirildiği açıklandı.
“VAHŞİ SULAMADAN VAZGEÇİLMELİ”
Muğla Valisi Amir Çiçek, toprağın yaşam, hayat ve bereket olduğunu belirterek, “Tüm canlılar yaşamlarını toprağa borçludur. Toprak kanunu ile verimli tarım arazilerinin parçalanması önleniyor. Muğla’da yüzde 19 oranında sulanabilir tarım arazisi var. Bu oran bu rakamın altına düşmemeli. Yükseltemiyoruz çünkü Muğla’nın büyük bölümü ormanlık alan. Ama en azından yüzde 19’luk tarım alanında organik tarım alanlarını çoğaltabiliriz. Tarım alanları kolay oluşmuyor. Bunun için yüzyıllar gerekli. Bunun yanında vahşi sulama ile sulama sistemi artık durdurulmalı. Vahşi sulama sistemi verimli toprağı katlediyor. Çiftçilerimize damlama sulama sistemleri konusunda sürekli bilgi vererek, çiftçilerimizin verimli tarım alanlarını daha da verimli kullanmaları için sulama sistemlerini değiştirmeleri sağlanmalı” dedi.
Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, 2015 yılının Birleşmiş Milletler tarafından ‘Uluslar arası Toprak Yılı’ ilan edildiğini belirterek, “Toprağın kıymetli bir varlık olduğunu, kaybedilmesi halinde kazanımının mümkün olmadığı, korunup gözetilmesi gerektiği, yönündeki toplumsal bilincin güçlendirilmesine yönelik olarak çalışma yapıyoruz. Toprak kaybını engellemek, korunmasını, geliştirilmesini sağlamak ve planlı arazi kullanımını gerçekleştirmek amacıyla 2005 ve 2014 tarihlerinde toprak kanunu ve arazi kullanımı kanunda değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler ile bölünmüş, parçalanmış araziler yerine, parçalanmış tarım arazilerini kullanan kişi tarafından edinimi, parçaları tarım arazilerinin bir araya getirilerek birleştirilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi” dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.