Selçuk’ta, “8. Üsimp Ulusal Kongresi” Başladı
Selçuk Üniversitesi (SÜ), Konya Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi desteğiyle düzenlenen 8. ÜSİMP (Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezi Paltformu) Ulusal Kongresi başladı.Kongrede üniversite-sanayi...
Selçuk Üniversitesi (SÜ), Konya Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi desteğiyle düzenlenen 8. ÜSİMP (Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezi Paltformu) Ulusal Kongresi başladı.
Kongrede üniversite-sanayi işbirliğinin Türkiye’deki gelişimi, ülkemizde tüm kesimler arasında üniversite-sanayi işbirliğinin farkındalığının artırılması, üniversitelerde üretilen bilgi ve teknolojilerin toplumsal katkıya dönüşmesini sağlamak için üniversite-sanayi işbirliği ara yüz ofislerinin kurulmasının ve geliştirilmesinin desteklenmesi ile bölgesel ve ulusal Ar-Ge, yenilik stratejilerinin oluşturulmasına katkı sağlanması için yapılması gerekenler konuşulacak.
Selçuk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Konya Rixos Hotel’de gerçekleştirilen konferansa SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, UNİKOP Dönem Başkanı Prof. Dr. Mustafa Acar, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, ÜSİMP Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamit Serbest, Konya Ticaret Odası Temsilcisi Veli Tekelioğlu, firma temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
“ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE SOMUT ADIMLAR ATTIK”
Kongrenin, Selçuk Üniversitesi’nin kuruluşunun 40. yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilmesinin anlamlı olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “Üniversite-sanayi işbirliğini üniversite olarak oldukça önemsediğimizi söyledik ve bu konuda son yıllarda somut olarak da önemli adımlar attık. Selçuk Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Helvacızade A.Ş. ortaklığında Kalkınma Bakanlığı’nın desteği ve öncülüğüyle gerçekleştirilen proje kapsamında Konya’da Doğal Ürünler Araştırma Uygulama Merkezi açılması kararı alındı. Bu merkez, Helvacızade A.Ş.’nin Selçuk Üniversitesi’ne 10 yıl süreyle bedelsiz olarak kullanım hakkı verdiği 2 bin metrekarelik alanda kurulacak. Bununla ilgili çalışmalar yürüyor. Yine Selçuk Üniversitesi ile Konya Ticaret Odası Vakfı arasında imzalanan protokol kapsamında Teknoloji Danışmanlık ve Eğitim Merkezi, üniversite bünyesinde eğitim ve uygulama atölyesi olarak hizmete başladı. İkinci Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan merkezle öğrenciler hem teknoloji üretiyor hem de katma değer sağlıyor. Artık üniversiteler de sanayiye indi. Üniversite olarak böyle bir uygulama merkezine sahip olmamız bizim için son derece önemli. Ayrıca 40 yıllık geçmişimizle üniversite-sanayi işbirliği için farklı birimlerle çalışmakla birlikte, ağırlıklı olarak bu faaliyetlerimizi Teknokent üzerinden yürütmekteyiz. Bu çalışmalar sonucunda üniversitemiz, 2014 Yılı Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi’nde bir basamak daha yükselerek 10. sırada yer aldı. Bu endekste Selçuk Üniversitesi fikri mülkiyet havuzunda birinci olma başarısını gösterdi. Gerçekleştirilen bu kongrenin özellikle üniversite-sanayi işbirliğine önemli kazanımlar çıkaracağına inanıyor ve başta Teknokentimiz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“TEKNOKENT BÖLGEDE ÖNEMLİ BİR KONUMDADIR”
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu ise, “Günümüzde gerek dünyada gerekse ülkemizde teknoloji transfer olgusunun önemi giderek artmaktadır. Fikri sanayi mülkiyet hakları ve inovatif fikirlerin korunması kapsamında tüm dünyada teknoloji transferleri ülkelerin gelişmelerinde önemli yer tutmaktadır. Selçuk Üniversitesi teknoloji geliştirme bölgesindeki yönetici şirket Konya Teknokent A.Ş. bünyesinde kurulmuş olan Selçuk Teknoloji Transfer Ofisi ile 5 ayrı modülde faaliyetlerini yürütmektedir. Özellikle TÜBİTAK tarafından teknokentlere verilen destekler teknoloji transfer ofislerinin gelişimlerinde önemli rol oynamıştır. Selçuk TTO da bu desteklerden önemli derecede yararlanmıştır. Konya Teknokent, bu destekler sayesinde ülkemizdeki teknokentler içerisinde saygın bir yere gelmiştir. KOP bölgesindeki üniversitelere de Konya Tekonokent gerekli desteği vermiş ve vermeye de devam edecektir. Konya Teknokent’in başarısında çok büyük emeği olan Rektörümüz Prof. Dr. Hakkı Gökbel ve Prof. Dr. Bayram Sade ile ekibine de teşekkür ediyorum. Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyor, kongrenin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
“TÜRKİYE’NİN BİLGİNİN ÖNEMİNİ KAVRAMASI GEREKİYOR”
Türkiye’de üniversite-sanayi işbirliğinin temellerinin yaklaşık 40 yıl öncesine dayandığını söyleyen ÜSİMP Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamit Serbest, “Türkiye özellikle 1970’li yılların ortasından itibaren bu alanda ilk adımları atmaya başladı. O dönemde ABD tarafından ambargo uygulanan ülkemiz, üniversitelere yönelmiş ve değişimin ve gelişimin üniversite-sanayi işbirliğinde olduğunu görmüştür. Bu süreçten sonra çeşitli sıkıntılardan dolayı 90’lara kadar ciddi bir ivme kazanılamamış ama bu tarihten sonra patent ofisi ve TÜBİTAK’ın kurulmasıyla değişimler de başlamıştır. Bilginin önemini kavrayan ülkemiz, üniversitelerin desteğiyle ulusal sanayiyi Ar-Ge ile tanıştırmış ve önemini kavramıştır. O süreçten sonra da son 15 yılda ciddi bir ivme kazanmış ve bu alanda kurulan ÜSİMP, her yıl farklı bir yerde bu sene 8’incisini düzenlediği bu ulusal kongreyle üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, günümüzde bilginin öneminin kavranılması ve değerinin anlatılmasına çalışmaktadır. Gelişen dünyada ülkemizin söz sahibi olabilmesi için teknolojik gelişmeleri üretmesi ve diğer ülkelere ihraç ermesi gerekmektedir. Bu kongrede inovatif fikirlerin ortaya çıkarılması için yapılanalar ve yapılması gerekenler, ülkemizde tüm kesimler arasında üniversite-sanayi işbirliğinin farkındalığının arttırılması, üniversitelerde üretilen bilgi ve teknolojilerin toplumsal katkıya dönüşmesini sağlamak için üniversite-sanayi işbirliği ara yüz ofislerinin kurulması ve geliştirilmesi, bölgesel ve ulusal Ar-Ge ve yenilik stratejilerinin oluşturulmasına katkı sağlanması için yapılması gerekenler tartışılacaktır. Kongrede emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
İki gün sürecek olan kongrede, alanında uzman yurtiçi ve yurtdışından katılımcılar katılacak ve yapılan oturumlarda üniversite-sanayi işbirliğinin önemi konuşulacak.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.