‘Pamuk alım fiyatı güncellenmeli’
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, Uluslararası Pamuk İstişare Kurulu verilerine göre, 2022-23 döneminde 24 milyon 984 bin ton lifli pamuk üretimi olacağının tahmin edildiğini ve bu üretimin 3.6’sını Türkiye’nin sağladığını ifade etti
Bayraktar, Türkiye’deki pamuk fiyatlarının uluslararası fiyatlardaki gelişmelerden fazlasıyla etkilendiğini ifade ederek, “Tarım Satış Kooperatifleri’nin açıklamış olduğu pamuk alım fiyatları, üreticilerimiz tarafından yetersiz görüldü. Artan girdi maliyetleri, enflasyon oranı ve üretici kâr marjı dikkate alınarak bu fiyatlar güncellenmelidir. Aksi takdirde pamuk üretiminde istikrarın sağlanması mümkün değildir. Yeterli gelir elde edemeyen çiftçimiz önümüzdeki sezon üretimden uzaklaşacaktır” diye konuştu.
TÜRKİYE 7. SIRADA
Bayraktar, Türkiye’nin pamuk üretiminde Çin, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Avustralya ve Pakistan’dan sonra 7. sırada geldiğin hatırlatarak şunları söyledi: “Pamuk gerek lifi gerekse çiğidinden elde edilen yağı ve diğer yan ürünleriyle ekonomik değeri çok yüksek olan bir bitkidir. Pamuk tarımı, yüksek tarımsal üretim değerinin yanı sıra çok geniş bir kesimin gelir kaynağıdır. Uluslararası normlara göre Türkiye pamuk üretimi yılda yaklaşık 5 milyon kişilik tam zamanlı istihdam oluşturma potansiyeline sahip. Ülkemizin toprakları pamuk üretimine elverişli ve çiftçimiz destek verildiğinde ülke ihtiyacını karşılayacak hatta ihracat yapacak azmine sahiptir. Nitekim geçen yıl çiftçinin pamuk üretiminden kazanması bu yıl ekim alanlarında artış yaşanmasını sağladı” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.