Mtosb’de Elektrik Baraları Ayrıldı
Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (MTOSB) bundan böyle dış kaynaklı elektrik arızalarının yaşanmayacağı bildirildi.Mersin sanayisinin lokomotifi konumundaki MTOSB’de, TEİAŞ Nacarlı Trafo Merk...
Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (MTOSB) bundan böyle dış kaynaklı elektrik arızalarının yaşanmayacağı bildirildi.
Mersin sanayisinin lokomotifi konumundaki MTOSB’de, TEİAŞ Nacarlı Trafo Merkezi’ne bağlı bulunan elektrik barasında TEDAŞ’a ait köy hatlarından kaynaklı dalgalanmaların etkisinin yok edilmesi ve bölgedeki sanayi tesislerinin ayrı bir barada kalarak dışarıdan gelebilecek arıza ve dalgalanmaların önüne geçilebilmesi amacıyla bir çalışma yapıldı. Yapılan çalışma sonrasında bu hafta TEİAŞ ekipleri tarafından MTOSB’ye verilen elektrik baraları ayrılarak, TEİAŞ tarafından 26 MW Lisanssız Güneş ve Rüzgar Enerjisine Dayalı Üretim Tesisi Kapasite tahsisi yapıldı.
Konuyla ilgili bilgi veren MTOSB Elektrik Danışmanı İçel Elektrik Şirket Müdürü Saffet Özdemir, TEİAŞ Nacarlı Trafo Merkezi’nde, OSB tesislerinin beslendiği elektrik dağıtım barasında TEDAŞ’a ait enerji dağıtım hatları ile birlikte köy hatlarının da bulunduğunu belirterek, "Özellikle köy hatlarındaki arızalardan dolayı, OSB elektrik dağıtım sisteminde sürekli dalgalanma ve kesintiler oluşmaktaydı. Tesislerin üretim sisteminde maddi ve manevi kayıplara yol açan elektrik sorununu gidermek için, TEİAŞ elektrik dağıtım barasının OSB ve TEDAŞ olarak ayrılması, bu durumda TEDAŞ’dan gelecek arıza ve dalgalanmaların OSB tesislerine etkisinin tamamen yok edilmesi hedeflenmiştir. Yapacağımız çalışmada başlangıçta OSB, TCS, ACS, Paşabahçe Cam Sanayi, TEDAŞ dağıtım hatları fiderleri aynı barada, diğer barada ise sadece TEDAŞ köy hatları yer alacak şekilde müsaade verilmiştir. Söz konusu bara ayırma çalışmasının maliyeti, talep sahibi OSB tarafından karşılanacağı için ortak baradaki yapılacak çalışmanın maliyeti 1 milyon 500 bin TL olarak hesaplanmıştır" dedi.
ACS ve Paşabahçe fabrikalarının, Nacarlı’dan toplam 6 kilometre uzunluktaki kendilerine ait havai hatla beslendiğini kaydeden Özdemir, "2. OSB tesislerinin beslenmesi için OSB girişimleriyle TEİAŞ tarafından yenilenen Yakaköy Trafo Merkezine 300 metre mesafede olan iki fabrika, 2014 yılı sonunda Nacarlı’dan Yakaköye hatlarını aktarmış ve beslenmeye başlamışlardır. Bu durumda Nacarlı barasında başka sanayi tesisi kalmadığı için OSB sadece kendi adına bara oluşturmak ve bara ayırma maliyetini düşürmek için yeniden çalışma başlatmıştır. Yeniden hazırlanan projeler üzerinden TEİAŞ ile yapılan görüşmelerde yeni baraya geçiş sağlandığı gibi, OSB adına ilave 2 adet fider daha alınarak OSB tesislerine daha kaliteli ve sürekli enerji sağlanması hedeflenmiştir" diye konuştu.
Bunun için sadece OSB hatlarını besleyecek olan ayrı bir güç trafosu kurulacağını ifade eden
Özdemir, şöyle devam etti; "OSB barasından Trakya Cam Sanayi Fabrikası da dahil olmak üzere toplam 6 fider ile ayrı ayrı çıkışlar yapılacak, ayrıca bara ayırma çalışmaları kapsamında OSB fiderlerinden beslenen tesislerde ilerde elektrik üretimi yapılması halinde 6 fiderin de otoprodüktör kriterlerine uygun yapılması planlanmıştır. Söz konusu çalışmalarda OSB tesislerinde en az sayıda enerji kesintisi yapılacak şekilde TEİAŞ ile birlikte ortak çalışma programı yapılmış ve buna göre çalışmalar başlatılmıştır. TEİAŞ tarafından güç trafolarına nötr direnç konularak tüm sistemde oluşabilecek arızalarda kısa devre akımlarının etkisinin azaltılması ile daha kaliteli elektrik temini sağlanmıştır. Toplam 6 adet OSB fiderini besleyecek şekilde başlangıçta hesaplanan maliyetin yüzde 65 daha altında bir harcamayla yapılan bara ayırma çalışmalarıyla OSB tesislerinin elektrik dalgalanmalarından ve kesintilerden etkilenmesi önlenmiştir."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.