Kargı Tsm’den Kadınlara Yenidoğan Eğitim Semineri
Kargı Toplum Sağlığı Merkezi(TSM) tarafından ilçe merkezi ve köylerde ‘Yenidoğan Tarama Programı’ hakkında eğitim semineri verildi.Kargı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından, ilçe merkezinde bulunan Mihr...
Kargı Toplum Sağlığı Merkezi(TSM) tarafından ilçe merkezi ve köylerde ‘Yenidoğan Tarama Programı’ hakkında eğitim semineri verildi.
Kargı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından, ilçe merkezinde bulunan Mihrihatun Camii konferans salonu, Çeltiközü Köyü ve Beygircioğlu Köyü’nde kadınlara ‘Yenidoğan Tarama Programı’ hakkında eğitim semineri verildi.
Hemşire Tülay Gözüaçık, Yenidoğan Tarama Programının tüm dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde halk sağlığı programları içerisinde çok önemli yeri olan koruyucu sağlık hizmeti olduğunu belirtti.
Türkiye’de Yenidoğan Taramasının Sağlık Bakanlığının sorumluluğunda üniversitelerin desteğiyle Fenilketonüri Tarama Programı ile başlatıdığını hatırlatan Gözüaçık, "Ülkemiz için yenidoğan taramasında milat olan Ulusal Yenidoğan Tarama Programı ise 25 Aralık 2006 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılmıştır. 2008 Ekim ayı sonunda panele Biyotinidaz Eksikliği, 01 Ocak 2015 tarihinden itibaren de Kistik Fibrozis Hastalığı eklenmiştir. Fenilketonüri kalıtsal metabolik bir hastalıktır. Hastalıkta bir protein yapıtaşı olan fenilalanin metabolize edilemez, kanda birikir ve geriye dönüşümsüz beyin hasarı yaratır. Erken tanımlanıp tedavi edilmediği takdirde kaçınılmaz son ağır zihinsel geriliktir. Ülkemiz hastalığın en sık izlendiği ülkelerdendir. Doğması beklenen bebek sayısı ile değerlendirildiğinde her yıl 200-250 yeni fenilketonüri vakasının topluma katılacağı hesaplanır. Çekinik genle taşınan bu hastalığın taşıyıcı sıklığı ülkemizde yüksektir. Her 100 kişiden dördünün bu hastalığı taşıyor olmasının yanı sıra, yüksek orandaki akraba evlilikleri hastalığın ülkemizde sıklıkla izlenmesinin nedenidir’’ diye konuştu.
Hemşire Ayşe Demiral ise, "Yenidoğan Tarama Programı bebeklerin doğumlarından itibaren uygun şartlarda özel filtre kağıtları ile topuk kanı örneklerinin alınarak Yenidoğan Tarama Laboratuarlarına en kısa zamanda ulaştırması, bu bebeklerin tarama sonuçları internet ortamında açıklanır açıklanmaz sonuçları hastalık yönünden şüpheli çıkan bebekleri ilgili kliniklere sevk etmek ve ilgili klinik tarafından verilen tanıları ve sonuçları takip etmek esasıyla yürütülmektedir’’ dedi.
Demiral ayrıca, "Her yıl 1 Haziran “Ulusal Fenilketonüri Günü” olarak kabul edilmiş olup bu günde konunun önemini anlatan bazı etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bu şekilde tedavi edilmediğinde sonuçları son derece ağır olan bu hastalık için toplumsal duyarlılık oluşturulmaya çalışılmaktadır’’ ifadelerini kullandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.