İvesi Kyunlarının Halk Elinde Eslahı Projesi
Türkiye’de Güneydoğu Anadolu’da yaygın olarak yetiştirilen İvesi koyunlarının, halk elinde ıslahı için başlatılan proje kapsamında çiftçiler bilgilendirildi.GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü...
Türkiye’de Güneydoğu Anadolu’da yaygın olarak yetiştirilen İvesi koyunlarının, halk elinde ıslahı için başlatılan proje kapsamında çiftçiler bilgilendirildi.
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) Toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, Şanlıurfa, Gaziantep, ve Mardin illeri gibi Güneydoğu Anadolu illerinde yaygın olarak yetiştirilen İvesi koyunlarının halk elinde ıslahı projesinde kayıtlı olan çiftçilere projenin önemi anlatıldı.
GAPTAEM Müdürü Halil Çetiner başkanlığında yapılan toplantıya Tarım İl Müdür Vekili Faik Çelik, Tarım İl Müdür Yardımcısı Derviş Göçer, Hayvan Sağlık Şube Müdürü Abdullah Açıkgöz, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Eyyüpoğlu, Proje liderleri Reşit Demir, Zeliha Savrunlu, GAPTAEM Hayvancılık Bölümü personeli, Tarım İlçe Müdürlüğü’nde görevli Veterinerler ve projede kayıtlı çiftçiler katıldı. 2015 yılı içerisinde ki projedeki değişiklikler ve destekleme ödemelerine ilişkin yeni düzenlemeler hakkında da bilgi verildiği toplantıda konuşan Çetiner, projenin çiftçilere faydasını anlattı. Tarım İl Müdür Vekili Çelik ise projenin devamlılığının öneminden bahsetti. Başkan Eyyüpoğlu ise, projelere sahip çıkılmasını isteyerek, proje sayısının artırma konusunda gereken desteği vereceklerini ifade etti. Hayvan Sağlık Şube Müdürü Açıkgöz de, küpeleme ve aşılama konusunda yetiştiricileri bilgilendirdi. Projede 2015 yılında uygulamadaki destekleme değişiklikleri hakkında bilgilendiren İvesi 1 Proje Lideri Reşit Demir, “Önceki yıllarda anaç ödemesi 35 TL, yaşayan yavru ödemesi 20 TL iken 2015 yılında anaç ödemeleri kaldırıldı. Yavru ödemesi 35 TL ve sürüde kullanılan koç başına 200 TL oldu. Sürüde kullanılan koç sayısının yüzde 50 si kadar damızlık erkek kuzu başına 200 TL çiftçiye destek verilecek” dedi.
2015 yılında projede çiftçilerin sürülerinin ara elit olmasının öneminin de vurgulandığı toplantıda projenin daha kısa zaman da başarıya ulaşılmasındaki hedeflerde paylaşıldı. Çiftçilerin sorularına da cevap verildiği toplantı, çiftçilerin projede ve genelde karşılaştığı sorunları da anlatmasının ardından sona erdi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.