İTO’dan KKTC Cumhurbaşkanı’na Ziyaret
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’den İzmir Ticaret Odası (İTO) gibi kuruluşların adadaki çözüm sürecine desteğinin, siyasetçilere çok büyük katkı sağlayacağın...
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’den İzmir Ticaret Odası (İTO) gibi kuruluşların adadaki çözüm sürecine desteğinin, siyasetçilere çok büyük katkı sağlayacağını söyledi.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yönetim kurulu üyesi Firdes Gamze Örün, meclis üyeleri Süleyman Avinca, Erol Eroğlu ve Taşkın Işık, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı ziyaret etti. Görüşmeye KKTC İzmir Konsolosu Uğur Umar ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros da katıldı. Lefkoşa’daki Cumhurbaşkanlığı sarayında gerçekleştirilen ve bir saat süren görüşmede, Demirtaş, Akıncı’yı İzmir’e davet ederken, Akıncı da en kısa sürede İzmir’e geleceğini ifade etti. Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının Kıbrıs’taki çözüm sürecine büyük katkı sağlayacağına inandığını söyleyen Akıncı, “Ben sihirbaz değilim ama gerçekçiyim. Niyet ve kararlılık varsa tüm engeller aşılır. Temel hedefimiz kapsamlı bir çözüme müsait ortamı oluşturmak. Bu yönde ilerliyoruz. Elbette yolumuzda engebeler olacaktır ama azmimizle bu engelleri aşacağız. Gelecek kuşaklar bu adanın barışının nimetlerinden yararlansın istiyoruz. Bu imkansız bir şey değil. Olabilecek bir şeyin peşinde koşuyoruz. Türkiye’de sizin gibi kuruluşların bu sürece çok büyük katkılarının olacağına inanıyorum. Sizin çalışmalarınız, siyasetçilere katkı sağlayacaktır” dedi.
“KAVGAYA TUTUŞMAK YERİNE GELECEĞİMİZİ PLANLAMALIYIZ”
Çözümün alt yapısının da sağlanması gerektiğini aktaran Akıncı, Demirtaş’ın faaliyetlerini uzun yıllardır takip eden birisi olarak bu çalışmaları çok takdir ettiğini söyledi. Akıncı, “Bazı sözler zamanı gelmeden söyleyebilmek çok anlam taşır. Siz, yıllardan beri olması gerekeni, olmadan çok önce söyleyen bir kurumsunuz. Dolayısıyla tespitleriniz çok önemli. Çözüm sadece siyasetin işi değil, bunun bir de alt yapısı var. Ekonomi de bunun temel taşlarından. Siz de bunun için uzun zamandır çalışıyorsunuz. Barış yönündeki mesajlarınız Kıbrıs’a da yansıdı. Dolayısıyla samimi tebriklerimi iletiyorum” diye konuştu.
“BİR ARADA YAŞAMAK BİZİM KADERİMİZ”
Akıncı sözlerine şöyle devam etti: “Bu adada bir arada yaşamak bizim kaderimiz. Dolayısıyla bunu barış içinde yapabilmek için formül bulmamız lazımdı. Yıllardır bu konu tartışılıyor. Tam 47 yıl oldu. Keşke bizden önceki kuşaklar bu sorunu çözselerdi. Bizden sonraki kuşaklara bu sorunu devretmeye hakkımız yok. Kolay değil ama sonuçta bu işe liderlik etmek görevimiz ve halka kabul edebileceği bir taslak sunma ödevimiz var. Karar her iki taraftaki halkın olacak. Onay vermeleri gerekiyor. 10 yıl önce biz onay verdik ama Güney’de onay çıkmadı. Aradan geçen zaman ayrılığı pekiştirdi. Formül, iki toplumlu bir federasyon. Üzüm yemek yerine bağcıyı dövmek çok anlamsız. Gaz yüzünden kavgaya tutuşmak yerine onun geleceğini planlamak gerekiyor.”
“DESTEĞİMİZ SİZİNLE”
Kıbrıs’ta çok büyük bir potansiyel olduğuna dikkat çeken İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise “20 yıldan fazla Yunanistan ile ilişkiler konusunda çalıştığım için işlerin ne kadar zor yürüdüğünü ve sabır gerektirdiğini biliyorum. O nedenle size takdir duygularımızı iletiyoruz. Tabi burada destek çok önem taşıyor. Desteğimizin de sizinle olduğunu ifade etmek istiyoruz. İnanıyoruz ki barış ekonomiden geçer. Barış sürecini yönetmeyi sadece siyasete bırakırsak bu bir noktada tıkanabiliyor” dedi.
AKINCI’YA İZMİR DAVETİ
Kıbrıs’ta, Akdeniz’in Singapur’u olabilecek çok büyük bir potansiyel olduğuna dikkat çeken Demirtaş, “Kıbrıs’ın, transit ticaretin ve bankacılığın merkezi olması gerekir. Mısır hemen yanında, 70- 80 milyonluk bir ülke. Orta Doğu büyük potansiyel var. Savaş ömür boyu sürecek değil. Dolayısıyla size başarı diliyorum. Sizi, İzmir’e davet ediyoruz. Kapsamlı bir program ile bizi onurlandırırsanız seviniriz” diye konuştu.
6 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ
Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: “1992 yılında başkan olduğumda, ‘en çok ticaret en yakındaki komşuyla yapılır’ diyerek çalışmaya başladık. Şimdi 6 milyar dolar ticaret hacmine yaklaştık. Eskiden gümrüklerde saatlerce bekletilirken şimdi çiçeklerle karşılanıyoruz. Aslında sorunlar duruyor, çözülen bir şey yok ama ticaret çok gelişti. Dolayısıyla siyasi sorunlara takılmadan ekonomiyi geliştirmemiz lazım.”
DEMİRTAŞ’TAN “SABIR” KASESİ
Barışın olmadığı bir ortamda ekonominin gelişmesinin mümkün olmadığını belirten Demirtaş, şunları söyledi: “Rum tarafı Lideri Hristofyas’ı ziyarete gittim. Barış ortamı olmadığı sürece turizm, gayrimenkul, inşaat sektörü gelişemeyeceğini ifade ettim. Barış olursa turizm gelişir, turizm ticareti tetikler. Ama böyle bir potansiyel varken maalesef değerlendirilemiyor. Ercan Havalimanı neden açılmıyor? Mağusa Limanı neden açılmıyor? Anlamsız önlemlerle ekonomiyi bugüne geliştirmediler ve bunun acısını çekiyorlar.” Demirtaş, görüşmenin sonunda Cumhurbaşkanı Akıncı’ya “Zorlu bir yolunuz var. Size sabır diliyorum” diyerek ‘sabır’ temasıyla üretilen cam bir kase hediye etti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.