İnegöl’de Tarım Paneli
Bursa’nın İnegöl ilçesinde tarımın daha kaliteli ve bilinçli yapılması için Ziraat Odası tarafından çiftçilere yönelik panel düzenlendi.Panele konuşmacı olarak katılan Uludağ Üniversitesi Öğretim Göre...
Bursa’nın İnegöl ilçesinde tarımın daha kaliteli ve bilinçli yapılması için Ziraat Odası tarafından çiftçilere yönelik panel düzenlendi.
Panele konuşmacı olarak katılan Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Sertaç Dokuzlu, “Tarımda pazarlamanın önemi”, Bitki Besleme Uzmanı İlyas Çaylı, “Bitki beslemek”, TARSİM Bölge Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Yılmaz, “Tarım Sigortası” hakkında bilgiler verdi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Sertaç Dokuzlu, “Biz tarımdan politikayı çekebilirsek, tarım kendine gelecek zaten. Türkiye’de üretim planı yok. Bu çok büyük bir sorun. Avrupa Birliği bu meseleyi aşmış. Hiç kimse yıldan yıla fiyatlar ne olacak bilmiyor, kimse önünü göremiyor. Bodoslama dalıyoruz üretime, çünkü başka şansımız yok. Bir yıl önce patates fiyatları yerlerde, bir yıl sonra tavanda. Bundan kurtulmanın yolu fert olarak sizde değil, bunu hükümetler yapar. Ama bunu gerçekten tarımı düşünerek, politikadan arındırılmış, oy kaygısı olmadan, ben bu ülkemin tarımını nasıl kalkındırırım diyerek yapar. Ve bu sayede pazarlama, örgütlenme, KDV meselesi çözülür. Mazot fiyatları, destekler çözülür, her şey hallolur. Ama tekrar söylüyorum, bunu siz yapamazsınız. O yüzden ben buradaki konuşmamı bunlara ayırmadım. Bunlar çok önemli meseleler, ama hükümetler yapacak. Burada ziraat odalarına çok büyük görevler düşüyor. Bu konuda da çok iyi mücadele ediyorlar. Yakından da takip ediyoruz, görüyoruz. Onlar orada mücadele edecekler ama siz kendinizi pazarlama açısından, pazar olarak kurtarmayı, kovalamayı, kendi geleceğinizi, kendi çocuklarınızı kurtarmanın bir yolunu bulmak zorundasınız. Ben bugün ki sunumumda buna odaklanacağım. Oturup klasik bu sorunlar hangi şekilde çözülebilir demeyeceğim. Çünkü yıllarca çözülmüyor. Çiftçi arkadaşlar geliyor ve diyorlar ki, söylesene buğdaya destek versinler. Biz söylesek buğdaya destek mi verirler? Destek verseler ne olacak? Yani bizim problemimiz buğdağa destek vermek kadar kolay değil. Bizim meselemiz şuna benziyor; siz evde pişirdiğiniz bir tencere pilavla kızınız düğününü yapmaya çalışıyorsunuz” diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.