Gaziantep’te Çalıştay
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Anadolu Kaplanlarının Yükselişi: Türkiye Şehirleşme İncelemesi çalışması, “Şehirleşmeyi Yönetmek-Türkiye’de Sürdürülebilir Şehirler İnşa Etmek Çalıştay...
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Anadolu Kaplanlarının Yükselişi: Türkiye Şehirleşme İncelemesi çalışması, “Şehirleşmeyi Yönetmek-Türkiye’de Sürdürülebilir Şehirler İnşa Etmek Çalıştayı” konu başlığıyla Gaziantep’te düzenlendi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bir otelde gerçekleştirilen çalıştayda, yeni bir dünya düzeni olduğunu, bu düzen içerisinde zamanın ruhunun çok iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.
Dünya vatandaşlığı üzerinden giden sınırların kalktığı bu dünyada kendi şehrimizi, ülkemizi ve insanımızı bu yarışın içerisinde tutup rekabet etme gücünün artırılması gerektiğine dikkati çeken Şahin, “Bizim en büyük hazinemiz kültürel mirasımız, İpekyolu ve bütün medeniyetler burada en zengin dönemini yaşamış olmasıdır. Şehrin rekabet gücünü çok iyi bir motor olarak koymamız gerekiyor” dedi.
Gaziantep’in kent ekonomisini de anlatan Şahin, yerel kalkınmada şehrin rekabet gücünü artıracak çalışmalara yatırım yapılarak yatırımcıların önünün açılacağına işaret etti.
Genç nüfus ve eğitimi yapılan çalışmalarda ana başlık olarak kullandıklarının altını çizen Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bu şehrin en büyük farklılığı şehir menfaati dediğiniz zaman hiçkimsenin partisine, yaşam şekline bakmadan bir araya gelebilme gücü. Bütün sivil toplum kuruluşlarının ortak akıl Gaziantep menfaati dediğimizde herkesin bir tarafına çekmeden bir ve beraber yapabilme gücü. Aslında bunlar bizim arkada çok ciddi bir motorumuz olarak karşımıza çıkıyor. Bunlar rekabet etme gücü ve sürdürülebilir şehirlerde kent kimliğinde ve kent ekonomisinde bizi farklı bir noktaya götürüyor. O yüzden bütün analizlerde dünyanın en rekabetçi 7’inci kentinden biri Gaziantep görülüyor.”
GAZİANTEP’İN GELMEK İSTEDİĞİ NOKTA
“Her sabah kalktığımızda bugünü nasıl verimli geçirebiliriz ve bugünü nasıl dolu dolu bu şehir lehine kendi işimizi en iyi yaparak’ anlayışının bizim en büyük rekabet gücümüz olduğuna inanıyorum” diyen Şahin, fırsatların artırılıp, tehditleri azaltılan yeni dünya düzeninde Gaziantep’in gelmek istediği noktayı çok iyi belirlemesi gerektiğine dikkati çekti.
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser de Fatma Şahin’i yaptığı çalışmalardan dolayı takdir ettiğini belirtti.
Türkiye’nin dünyada ikinci en hızlı büyüyen şehirleşmeye sahip ülke olduğunu vurgulayan Raiser, Gaziantep’in çok ciddi bir şekilde ekonomisini geliştirdiğini ifade etti.
Konuşmaların ardından Şahin, “Anadolu Kaplanlarının Yükselişi: Gaziantep Örneği” sunumu eşliğinde kentin başarısı, ekonomisi, sanayisi, turizmi, markalaşma, eğitim, sağlık ve kredilerde yararlanma lobi çalışmalarını anlattı.
“Anadolu Kaplanlarının Yükselişi: Türkiye Şehirleşme İncelemesi” çalışmasıyla “Şehirleşmeyi Yönetmek- Türkiye’de Sürdürülebilir Şehirler İnşa Etmek” konu başlığıyla gerçekleştirilen çalıştay, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Dünya Bankası Sosyal, Kentsel, Kırsal Kalkınma ve Afet Yönetimi Küresel Uygulama Grubu tarafından ortaklaşa hazırlandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.