Düvenci Peynirde Marka Olacak
Çorum’un Düvenci Beldesi, peynir üretiminde marka olacak.Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Düvenci Belediyesi, İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından ortak açılan peynircilik kursu aç...
Çorum’un Düvenci Beldesi, peynir üretiminde marka olacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Düvenci Belediyesi, İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından ortak açılan peynircilik kursu açıldı. Kursta 34 kursiyer 55 gün eğitim gördü. Kurs sonunda Düvencili kadınlar tarafından üretilen çeşit çeşit peynirler sergilendi.
Düvenci Beldesi’nde düzenlenen programa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, SGK İl Müdürü Duran Cesur, Defterdar Ali Sormaz, Düvenci Belediye Başkanı Necmettin Yalçın, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan ve davetliler katıldı.
İl Gıda ve Tarım Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, tarımda üretimin ilk kaynağının kadınlar olduğunu söyledi. Ermiş, beldede daha önce gerçekleştirilen kadın çiftçiler eğitim programı kapsamında beldede yaşayan kadınların kendilerinden kurs talep etmesi üzerine peynircilik kursunu açtıklarını hatırlattı.
Bugün panayır havasında üretilen ürünleri sergileme fırsatı bulduklarını açıklayan Ermiş, “Kursiyerlerimize teşekkür ediyorum. Bir çok peynir çeşidimiz var. Bunların bir çoğu belki yerel değil ama bundan sonra üretip satılabilecek marka peynirler. Kurslarımız devam edecek. Tarımın üretimin ilk kaynağı bayanlar. Bu anlamda bundan sonra bayanlara yönelik kurslarımız devam edecek. Bundan sonra kooperatifleşme, şirketleşme gibi bir olgu ortaya çıkar kadınlarımızı Çorum’a örnek gösteririz. Kursan açılmasına katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
DOĞAL PEYNİR İSTİYORLARSA, SAĞLIKLARINI DÜŞÜNÜYORLARSA SAĞLIK İÇİN DÜVENCİ PEYNİRİNİ SEÇİN DİYORUM
Usta öğretici Fatma Çakır ise, doğal peynir isteyen, sağlığı düşünenlerin Düvenci’de üretilen peynirlerden tüketmesini istedi. Düvencili kursiyerlerin başarılı bir çalışma ortaya koyduğunu dile getiren Çakır, “Kadınlarımız bu işe hevesliler. Yabancı da değildiler. Aslında burada çökelek ve peynir üretimi vardı. Biz burada pastörizasyon işlemini devreye aldık. Beyaz peynir yaparken pastörizasyon yapılacak. Kaşar yaptık. Mozarelle peyniri yaptık. Farklı şekillere getirdik. Mihaliç peyniri yaptık. Güzel şeyler ortaya çıktı. Bayanlarımız peynir üretiminin İnceliklerini öğrendiler” diye konuştu.
Düvenci Belediye Başkanı Necmettin Yalçın, insanlara imkanlar tanındığında neler yapılabileceğini bugün üretilen ürünlerle gördüklerini ifade etti. Yaklaşık 55 gün süren kursun sonuna geldiklerini kaybeden Yalçın, “Ramazan ayı gelmeden kursiyerlerimiz ürünlerini tanıtıp, tattırmak amacıyla böyle bir program düzenlediler. Beldemiz insanlarına bu imkanları sağlayan başta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Erdmiş’e, İş-Kur ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
DÜVENCİ EKMEĞİNİN MARKA TESCİLİ YAPILACAK
Ziraat Mühendisi Satı Karaca Özpamuk ise, Düvenci’de üretilen ‘çörek ve somun’un marka tescilini yaptırdıktan sonra satışa sunmayı planladıklarını açıkladı.
1938’li yıllardan itibaren Düvenci’de raf ömrü uzun bir şekilde katkı herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan doğal ekmek üretimi yapıldığını anlatarak, “Muhacirlerin gelmesiyle somun adı verilen ekmek üretimi başlamış. O dönemden önce daha farklı ekmekler tüketiliyormuş. Bu ekmeğin raf ömrü oldukça uzun. Halk arasında günlük olarak tüketilebiliyor. Yapıldıktan sonra 15-20 gün sonra da yenilebiliyor. Bayatlama olayı söz konusu değil. İsrafa hayır diyoruz. Çünkü oldukça raf ömrü uzun. Ekşime ve bayatlama söz konusu olmuyor. Ayrıca çörekte Düvenci’nin ayrı ekmeği. Tenekelerde tandır dediğimiz derin fırınlarda yapılıyor.Ekmeğin 1.5 saat bekleme süresi var. Fırında ise bir saate yakın pişme süresi var. Sadece un, tuz kullanılıyor. Herhangi bir katkı maddesi söz konusu değil. Coğrafi işaretlemesini aldıktan sonra ekmeğimizi Düvenci somunu olarak satmaya hazırlanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.