Diyaliz Hastalarına ’Yaza Merhaba’ Paneli
Bursa Böbrek Hastaları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi uzmanlarının katılımıyla ’Organ Naklinde Güncel Yaklaşımlar’ konulu ’yaza merhaba’ paneli d...
Bursa Böbrek Hastaları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi uzmanlarının katılımıyla ’Organ Naklinde Güncel Yaklaşımlar’ konulu ’yaza merhaba’ paneli düzenledi.
Bursa Böbrek Hastaları ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nin işbirliğiyle Bursa Divan Otel’de gerçekleştirdiği ’Organ Naklinde Güncel Yaklaşımlar’ paneline, diyalize giren üye ve gönüllüler katıldı.
Toplantıda, ülkemizde her yıl daha çok sayıda insanın organ nakli ihtiyacı olmasına rağmen yeterli organ bağışı olmaması nedeniyle hastaların hayat kalitesinin düşmesinden hayatını kaybetmesine kadar birçok istenmeyen durumla karşılaşılması ele alındı. Hayati önem taşıyan kadavradan organ nakli sayısının Bursa’da hızla arttığının sevindirici bir gelişme olduğunu belirten Bursa Böbrek Hastaları ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Akın, böbrek hastalıklarında erken tanının önemini belirtti. Kronik böbrek hastalıklarının erken evrede saptanmasının ve altta yatan veya eşlik eden farklı hastalıklara yönelik tedavilerin başlatılabilmesinin önemine değinen Akın, Bursa Böbrek Hastaları ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak toplumda hem böbrek sağlığının korunması konusunda hem de organ bağışının arttırılması açısından kamuoyuna yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi Böbrek Nakli Bölüm Başkanı, Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oktay ise Türkiye Organ Naklinde Güncel Yaklaşımlar ve Robotik Cerrahi konularındaki yenilikleri anlattı. Prof. Dr. Oktay, yoğun katılımın olduğu ve ilgiyle takip edilen seminerde, diyaliz hastalarının sorularına da cevap verdi.
Organ naklinde vericinin sağlığının da alıcı kadar öncelikli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bülent Oktay, “Vericinin daha çabuk iyileşmesi ve yara izlerinin çok daha az olabilmesi için 3 boyutlu sistemin kullanıldığı laparoskopik yöntem uygulanıyor. Bu yöntemle açılan birkaç delikten ameliyat yapılıyor ve hastanın organı küçük bir kesiden dışarı alınabiliyor ve büyük kesilere gerek kalmıyor. Bu sayede verici çok kısa sürede iyileşebiliyor ve eski hayatına dönebiliyor” dedi.
Babasından aldığı böbrekle tekrar sağlığına kavuşan Tuğba Çelik, babasına canına can kattığı için teşekkür ederek, Babalar Günü’nü kutladı. Kızıyla beraber çok sağlıklı olduğunu belirten Harun Çelik ise "Kızımı böyle sağlıklı gördüğüm için çok mutluyum" dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.