Çilek Rekoltesiyle Sevindirdi, Fiyatıyla Üzdü
Kütahya’nın verimli topraklarıyla ünlü meyve, sebze ve tahıl ambarı konumundaki ilçesi Simav’ın ekonomisinde önemli yer tutan rengi, aroması, iriliği ve yola dayanıklılığı gibi özellikleriyle diğerler...
Kütahya’nın verimli topraklarıyla ünlü meyve, sebze ve tahıl ambarı konumundaki ilçesi Simav’ın ekonomisinde önemli yer tutan rengi, aroması, iriliği ve yola dayanıklılığı gibi özellikleriyle diğerlerinden farklılıklar gösteren hormonsuz çileği , rekoltesiyle üreticisini sevindirirken fiyatıyla üzdü.
Simav’da çileğin en çok yetiştirildiği Koyunoba köyünden üretici Kasım Bülke, (59) bu yıl mevsim koşullarının da iyi gitmesiyle çileğin veriminin çok yüksek olduğunu söyledi. Bir dekar çilek tarlasından ortalama 1,5 ton civarında ürün elde etmenin sevincini yaşadıklarını ifade eden Bülke, “Ne yazık ki fiyatı bizi üzdü. Köyümüze kadar gelen toptancılar çileğimizi bizden kilosunu 2,5 TL’den alıyor, pazarda 5 TL’den satıyor. Bizim yerimize aracı kazanıyor. Buna bir çözüm bulunmalı” dedi.
Bir diğer üretici İsmail Bülke (26), “Köyümüzde yaklaşık 200 dekarlık bir alanda çilek üretimi yapılıyor. Köy halkının tamamı geçiminin büyük bir kısmını çilekten karşılıyor. Bu yıl rekolte çok yüksek. Ancak fiyatlar belimizi büktü” şeklinde konuştu.
Üretici İsmail Kaymak (57), “Çileğimizin ünü Simav’ın sınırlarını aştı. Bursa başta olmak üzere Ankara’dan Eskişehir’den gelen toptancılar çileğimizi ayağımızda alıp gidiyorlar. Rekoltesinden memnunuz, ancak düşük fiyatından dolayı üzgünüz” diye konuştu.
Koyunoba Köyü Muhtarı Mustafa Arslantaş (36), “Köyümüzün tek geçim kaynağı çilek. Ancak çilek için olmazsa olmazımız sulama göleti. Bununla ilgili müracaatlarımızı Devlet Su İşleri (DSİ) Kütahya Müdürlüğümüze yaptık. Bir iki yıl içerisinde çilek üreticileri için bölgemizde sulama göleti yapılmadığı takdirde çilek tarımı biter. Yazık olur. Yetkililerden ilgi bekliyoruz” dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.