Büyükşehir’den “İlaç” Gibi Proje
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde kullanılmayan ilaçların değerlendirilmesi için “Evsel Atık İlaçların Bertarafı” adında bir proje başlattı.Sağlık İl Müdürlüğü koordinasyonunda Çevre ve...
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde kullanılmayan ilaçların değerlendirilmesi için “Evsel Atık İlaçların Bertarafı” adında bir proje başlattı.
Sağlık İl Müdürlüğü koordinasyonunda Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Şahinbey Belediyesi ve TEB 8. Bölge Gaziantep Eczacılar Odası’nın katkıları ile yapılan proje kapsamında 14 kuruma ilaç toplama kutuları yerleştirildi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı yetkilileri, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı, tedavi maliyetleri ve halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olarak devam ettiğini ifade ettiler. Yetkililer, “Yapılan çalışmalar ilaç tüketimini son 10 yılda 3 kat arttığını, yine ülkemizde de sağlıkta ilaca ayrılan payın yüzde 50 arttığı gözlemlenmiştir. İlaca erişimin kolaylaşmasının ardından “bir gün lazım olur” düşüncesi evlerimizde ilaç bulundurma alışkanlığımızı göstermektedir. Evimizde kullanılmayan, miadı geçmiş ilaçlar, ailemiz, toplumumuz ve çevremiz için geri dönüşü zor olabilecek riskler taşımaktadır” görüşüne yer verdiler.
Bu nedenle böyle bir projeyi başlattıklarını ifade eden yetkililer, çalışmaların Şehitkamil ve Şahinbey’de bulunan kamu kurumlarında çalışan personeller, personellerin yakınları ve vatandaşlara yönelik bilinçlendirme pilot proje olduğunu vurguladılar. Yetkililer, “Proje, vatandaşı bilgilendirmeye yönelik olup ve ilerleyen dönemlerde proje alanı büyütülecektir. Vatandaşlar, biriktirdikleri ilaçları tarafınıza sunulan listede yer alan kurumlara gittikleri takdirde atabilecekler. Kutu noktaları olarak; güvenlik ve vatandaşların işleri nedeniyle yoğunlukla gittikleri kurumlar seçildi. Kutular dolduğunda ilgili kurumda kutulardan sorumlu personel Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığını arayacak ve kutuların boşaltımı sağlanacak. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak ilaçların toplanması ve bertarafının sağlanması ayağında yer alıyoruz. Afiş ve broşürlere irtibat olarak "ALO 153" konuldu” diye konuştular.
Projenin Nisan ayı itibariyle başladığını açıklayan yetkililer, belediye personellerine, Sağlık ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından eğitim verildiğini ve ilaç toplama kutusunun tanıtımının yapıldığını belirtti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.