ATSO Başkanı Çetin’den Büyüme Rakamlarına İlişkin Değerlendirme
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan 2015 1. çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.An...
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan 2015 1. çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, 2015 Birinci Çeyrek Büyümesinin yüzde 2,3 olarak açıklandığını belirterek, “TUİK tarafından 2015 1. çeyrek büyüme hızı beklentilerin oldukça üzerinde yüzde 2.3 olarak açıklanmıştır. Buna göre üretim tarafında imalat sanayi yüzde 0.8, tarım yüzde 2.7 büyümüş, inşaat yüzde 3.5 oranında küçülmüştür. Hizmet sektörü yüzde 4.1 büyüme kaydederken ticaret yüzde 1, ulaştırma yüzde 1.1, bilgi ve iletişim yüzde 9.2, konaklama yüzde 4.8, finans sektörü yüzde 6.7, eğitim yüzde 6.3, sağlık yüzde 4.5, gayrimenkul yüzde 4.1, dolaylı mali aracılık hizmetleri yüzde 9.6 oranında büyümüştür. İhracat yüzde 0.3 oranında azalmış, ithalat yüzde 4.1 oranında artmış olduğundan dış ticaret büyümeye negatif katkı yapmıştır” ifadelerini kullandı. Büyümede ağırlıklı payın finans sektöründe olduğunu bildiren Çetin, şunları kaydetti:
“Üretim cephesinde ağırlıklı sektörler olan imalat sanayi, ticaret ve ulaştırma sektörlerinde büyüme beklendiği gibi düşüktür ve yüzde 2.3 büyümede ağırlıklı pay bir kez daha finans sektörünün olmuştur. Tüketim cephesinde yerleşik hanelerin yurt içi tüketiminde reel olarak yüzde 3.7 büyüme ölçülmüştür. Kamu tüketim harcamalarında büyüme yüzde 2.5 oranındadır. Yatırım harcamalarında ise kamu yatırımlarında yüzde 10.2 gibi sert bir düşüş olduğunu görmekteyiz. Özel sektör yatırımları ise inşaatlarda yüzde 1.4 küçülme, makine-teçhizat harcamalarında yüzde 3.7 büyüme göstermektedir.”
“Büyümede çarpıcı olan bir durum hane halkı gıda harcamalarının yüzde 1, giyim harcamalarının yüzde 4.8 oranında reel olarak düşmüş olmasıdır” diyen Çetin, şu ifadelere yer verdi:
“Tüketim harcamalarını yükselten en önemli kalem ise özellikle de Mart ayında otomobil satışları ile birlikte ulaştırma harcamalarının artmış olmasıdır. Tüketim harcamalarındaki bu gelişme ülkemizde gelir dağılımı yapısıyla da ilişkilidir ve büyümenin yeterince kapsayıcı olmadığına işaret etmektedir. Dolayısıyla üretim cephesinde finans-bankacılık sektörü, harcama cephesinde otomobil satışı gibi belirli kalemlerde artıştan kaynaklanan bir büyüme söz konusudur. Bu değerlendirmemizi sanayi üretim endeksi, perakende satış hacmi endeksi, kredi kartları alışveriş harcamaları gelişmeleri de desteklemektedir. Daha kapsayıcı büyüme için ihracatı ve yurt içinde ticareti destekleyecek önlemler gerekiyor Buna karşılık 2. çeyrekte de otomotiv ve konut satışlarıyla, ayrıca tarımsal üretim artışıyla desteklenen büyümenin devam etmesini bekliyoruz. Ancak asıl önemli konu, büyümenin ihracatla desteklenmesi, tüketici ve yatırımcı güveninin artması ve büyümenin daha kapsayıcı bir içerik kazanmasıdır. Bu nedenle daha yüksek ve kapsayıcı bir büyüme için yurt dışında ihracatı destekleyecek, yurt içinde ticarette canlanma sağlayacak ek önlemler alınması gerektiğini vurgulamak isterim.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.