Atık Pil Toplama Kampanyasının Ödülleri Verildi
Kastamonu Belediyesi ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğinin düzenlediği Atık Pil Toplama Kampanyası’nda, dereceye giren okullara ödülleri verildi.Kastamonu Belediyesi, Kastamonu M...
Kastamonu Belediyesi ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğinin düzenlediği Atık Pil Toplama Kampanyası’nda, dereceye giren okullara ödülleri verildi.
Kastamonu Belediyesi, Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğü ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğinin bu yıl 6’ıncısı düzenlenen Atık Pil Toplama Kampanyası’nda, okullara ödülleri verildi.
Belediye Başkanlığı makamında gerçekleşen ödül törenine, okullarda en çok atık pil toplayan ilk üç okul katıldı. Atık pillerin geri dönüşümünü ve ekonomiye tekrar kazandırılması amacıyla başlatılan kampanyaya ilkokul, ortaokul ve liseler katıldı. Okullara konulan atık pil toplama kutularında toplanan piller, Kastamonu Belediyesi tarafından toplanarak, en çok atık pil toplayan ilk üç okula çeşitli ödüller verildi.
Atık pillerdeki civa, kurşun ve kadmiyumun kansere yol açtığını belirten Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Hayatımızı kolaylaştıran pillerin ömrü bittiğinde hayatımızı kabusa çevirebiliyor. Bu amaçla Atık Pil Toplama Kampanyasını başlattık. Pillerin ömrü bittiğinde onları doğaya terk ederek, dünyamızı yaşanmaz hale getirmeyelim. Pillerimizi atık pil toplama kutularına atarak hem geleceğimizi hem de ekonomimizi kurtaralım” dedi.
Kastamonu’da Atık Pil Toplama Kampanyası kapsamında sadece okullarda yaklaşık 997 kilo atık pil toplandığını ifade eden Belediye Başkan Babaş, diğer atık pillerle birlikte toplamda bin 163 kilo atık pilin toplandığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Okullarımız arasında toplanan atık pillere baktığımızda, Darende İlkokulu, topladığı 195 kilo atık pil ile birinci oldu. TOKİ İlkokulu, topladığı 175 kilo atık pil ile ikinci olurken, 10 Aralık Teknik ve Mesleki Lisesi de, 93 kilo atık pil toplayarak üçüncü oldu. Biz, kendilerine duyarlılıkları için çok teşekkür ediyoruz. Bunu da, hayatımızda alışkanlık hale getirip uygulamamız gerekiyor. Mühim olan, birinci veya ikinci olmak değil, bu bilinci alıp bu işi başarabilmektir. Bence, bu konu hepsinden daha önemlidir. Çünkü bu ülkede, bizler yaşıyoruz” dedi.
Kastamonu Belediyesi olarak çevreye atılan çöplerden, çevre temizliğinden ve her türlü çöplerden sorumlu olduklarını aktaran Başkan Babaş, “Yakın bir zamanda, ambalaj atıklarını bizle ayrı toplamaya başlayacağız. Aslında önemli olan, bu atıkları yerinde toplamaktır. Yani bu atıkları evde toplamayı alışkanlık hale getirmeliyiz. Belli bir noktadan sonra toplamanın pek fazla anlamı kalmıyor. Katı Atık Bertaraf Tesisleri başta olmak üzere çeşitli yerlerde bu tür atıkların toplanması, hem mevzuat açısından yasak hem de iyi bir şey değil. En doğrusu yerinde arıtım veya toplamaktır. Bunun içinde Dünyada olduğu gibi Türkiye’de ciddi gelişmeler yaşanıyor. Belediye olarak bizde, bunu Kastamonu’ya yansıtmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Şu anda çok fazla çöp ürettiklerini ve her şeyin artık çöp haline geldiğine işaret eden Tahsin Babaş, “Her şey artık çöpe dayalı oldu. Bununda geri dönüştürülmesi en önümle faaliyetlerden birisidir. Bugün ambalaj atıklarını geri dönüştürmemiz gerekiyor. Çünkü bunlar, doğaya zarar veriyor. Bu zararı vermesi için ambalaj atıklarının toplanması lazım. Diğer bir etkende ekonomik olarak dönüşümün sağlanması lazım. Bunun içinde biz, özellikle çöp bidonları aldık ve bunları belirli noktalara koymaya başlayacağız. Bu çöp bidonlarına ambalaj atıklarının atılmasını sağlayacağız. Eğer ambalaj atığı gibi, plastik veya buna benzer maddeler, Katı Atık Bertaraf Tesisine giderse, bu tesisi çalıştırma imkanı çok zor oluyor. Ayrıca tesisin ömrü, yüzde 50 oranında azalıyor. Bu yüzden bizde, çevre ve temizlik işine çok fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Bundan dolayı düzenlediğimiz kampanyalarla okullarımızda öğrencilerimizi bu bilinci yerleştirmeye çalışıyoruz. Bu bilinç yerleştiğinde ne kendiniz yaparsınız ne de çocuklarınıza bunu yaptırırsınız. Bunları doğal olarak yapmaya ve yaptırmaya çalışırsınız” şeklinde konuştu.
Türkiye’de üç tane bulunan Çocuk Trafik Eğitim Parkının hizmete açıldığını söyleyen Tahsin Babaş, burada okulların öğrencilere trafik konusunda eğitim verebileceklerini ve belediyeye ait akülü araçlarla uygulama yapabileceklerini belirtti.
Konuşmasının ardından Tahsin Babaş, Atık Pil Toplamada dereceye giren okullara, çeşitli hediyeler verdi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.