Mhp’li Balkız’dan “Gördes Barajı" İddiası
MHP Manisa Milletvekili Adayı Zeynel Balkız, İzmir’e içme suyu sağlayacak Gördes Barajının teknik bir hatadan dolayı suyunun boşaltıldığını iddia etti. İddianın doğru olmadığını ifade eden DSİ 2. Bölg...
MHP Manisa Milletvekili Adayı Zeynel Balkız, İzmir’e içme suyu sağlayacak Gördes Barajının teknik bir hatadan dolayı suyunun boşaltıldığını iddia etti. İddianın doğru olmadığını ifade eden DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk ise, su kaçaklarının baraj gövdesinden değil, kenarlardaki gevşek zeminden kaynaklandığını belirtti.
Gördes çayı üzerinde yapılan barajın imalat ve mühendislik hatası olduğu için tamamen boşaltıldığını öne süren MHP Manisa Milletvekili Adayı Zeynel Balkız, köylülerle birlikte Gördes barajında basın toplantısı düzenledi. Balkız, “Manisa’nın ikinci büyük barajı olan bu baraj, 443 milyon metreküp su havzasına sahip ve bir yılda 175 milyon metreküp su toplayacak. Baraj gölünün içerisi 3 yılda doldurulabilecek bir su kapasitesine sahip. Böyle bir baraj 2009 yılında bugünkü Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatıyla 9 Eylül 2010 de İzmir’e su vermek amacıyla bir talimat verildiğinde barajın yapımı sırasında maalesef teknik bir hatadan dolayı 3 yıl sonra su kaçırmaya başlamıştır. Biriken su kadar çıkan suyun kaçak olarak barajdan kaçırıldığı açıkça görülmektedir. Barajdan teknik hata sonucu kaçan sudur. Bunun sebebi maalesef barajın gövdesinin inşaatı sırasında önündeki bent yıkıldığında bendin yeniden tamiratı yapılmadığından yani bu gövde inşaatı yapılırken gerekli killeme ve betonlama işlemi yapılmadığından barajın eksik imalatı ile yapılmış olmasından kaynaklanıyor" dedi.
İddia ettiği hatanın düzeltilmesi için 3 yıla ihtiyaç olduğunu savunan Balkız, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Barajın maliyeti 200 milyon üzerinde bir rakam. Üç yıllık su birikimi bugün boşuna akmaktadır. Halbuki burada bu barajın kapasitesine göre 71 milyon metreküplük su, Gölmarmara havzası içerisinde sulama amaçlı verilecek ve 58 milyon metreküplük su İzmir içme suyu olarak İzmir’e pompalanacaktır. Bunlar 3 yıl belki de tamirat sonucu 4 yıl boyu yapılamayacaktır. Devleti bu zarara kim sokmuştur. Devleti zarara sokanlar içerisinde siyasi sorumluluğu olanlarla ilgili hangi işlem yapılacaktır. Bununla ilgili hem Sayıştay hem TBMM, hem de Cumhuriyet savcılarını göreve davet ediyorum. Devlet, Gördes barajında zarara uğratılmıştır ve buradaki halkımız maalesef bundan sonra sulama suyu temin edemeyeceği gibi İzmir halkı da içme suyu temin edemeyecektir. Bunun ne kadar süreceğini bilemiyoruz. Maalesef yanlış, hayali bir kararla devlet zarara uğratıldı. Bunun elbette bir yaptırımı olmalıdır. Bunun yaptırımını 7 Haziran’da halk oylarla verecektir. Biz de bu işin takipçisi olacağız.”
Mahalle Muhtarı Adnan Kaya Karayakup da, barajın suyunun aylardır boşa aktığını ve DSİ ekiplerinin sürekli çalışma yaptığını söyledi. Karayakup, baraj gölündeki suyun fazlalaşması ile boşa akan suyun oranının da yükseldiğini anlattı.
"BARAJDA HERHANGİ BİR SIKINTI YOK"
Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk ise Gördes barajında herhangi bir sıkıntı olmadığını ve su kaçaklarının baraj gövdesinden değil, kenarlardaki gevşek zeminden kaynaklandığını belirtti. İnsan eliyle yapılmış herhangi bir sıkıntı olmadığını ve DSİ olarak bu durumu beklediklerini anlatan Çelenk, "Bununla ilgili mebran ve beton kaplama çalışmasına başlayacağız. Bu çalışmanın 3-4 ay gibi bir sürede tamamlanmasını bekliyoruz. Barajın gövdesinde herhangi bir sıkıntı veya sızıntı yok. Böyle bir şey olsa zaten baraj gövdesinin ayakta durması zor olur. Bu yapılan açıklamaların gerçekle bir alakası yoktur" dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.