Hedef 2 Milyon Kişi, 25 Milyar Dolar
AK Parti Adana Milletvekili Adayı ve TBMM 24. Dönem Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, sağlık sektörünün Türkiye’de önemli aşamalar kat ettiğini vurgulaya...
AK Parti Adana Milletvekili Adayı ve TBMM 24. Dönem Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, sağlık sektörünün Türkiye’de önemli aşamalar kat ettiğini vurgulayarak, tüm dünyadan tedavi olmak için Türkiye’ye gelen turistlerin sayısının önemli ölçüde arttığını belirtti.
Son yıllarda yapılan atılımlar ve uzun süredir devam eden istikrar ortamı, coğrafik avantaj ile birleşince Türkiye’nin birçok alanda dünyanın merkezine oturduğunu söyleyen Prof. Dr. Necdet Ünüvar, “Bundan 14 sene önce vatandaşlarımız hastane kapısında kuyruk oluyordu, insanlarımız rehin alınıyordu, ne yazık ki tedavi olamadıkları için can veriyorlardı. Şimdi ise dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye tedavi olmak için yüzbinlerce insan geliyor. Yeni ve Büyük Türkiye budur. Geliştirilen “çılgın projelerle” küresel arenada adını duyuran ve kartellere ’dur’ diyen Türkiye’nin sağlık turizmi alanında da yıldızı parlıyor. Her yıl artarak Türkiye’ye gelen sağlık turistleri ülke ekonomisine önemli katlılar sağlıyor” dedi.
ÜLKEMİZ BİR CAZİBE KAYNAĞI
Ekonomideki dışa bağımlılığın AK Parti döneminde bittiğini ve büyümeye endeksli politikanın izlendiğini belirten Ünüvar, “Darbeciler, vesayetçiler ve dış odaklar yıllardır Türkiye’nin üzerini kara bulutlar gibi kapladı. Ne zaman bir atılım yapılacak olsa önünü kestiler. Ama AK Parti’nin iktidar olduğu gün bu oyunlar son buldu. Eskiden kendi söküğünü bile dikemeyen bir terzi iken şimdi seri üretime geçtik. Birçok alanda küresel güçlerle rekabet etmeye başlayan ülkemiz turizm konusunda da tüm dünyada adından söz ettiriyor. Coğrafi avantajı ile yaz ve kış turizmi alanında dünyanın önde gelen destinasyonlarından olan Türkiye son yıllarda gerçekleştirilen çalışmalarla sağlık turizminde öne çıktı. Sağlık turizmi için gelen yabancılara her mevsim tatil avantajı sunuyoruz. Ülkemizin kültürel, tarihi birikimi ve termal merkezleri turistler için bir cazibe kaynağı. Biz de bunun avantajını en iyi şekilde kullanıyoruz” diye konuştu.
2023 HEDEFİ 2 MİLYON TURİST
Turizm ve sağlık sektörlerinin, katma değeri yüksek alanlar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Türkiye’nin bilgisini ve konum avantajı ile önümüzdeki 8 yıl içinde sağlık turizmi için ülkemize gelecek olan kişi sayısını 4 katına çıkartarak 2 milyon kişiyi hedeflediklerini belirtti. Ünüvar “Ekonomik getirisi yüksel olan sağlık turizmi sektöründe faaliyet gösteren özel kuruluşlar da bu alanda kendilerini geliştirerek Türkiye’nin rekabetteki gücünü artırıyorlar. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) tahminlerine göre 2017 yılına kadar sadece Amerika Birleşik Devletleri’nden 23 milyon potansiyel hastanın 79,5 milyar dolarlık bir harcama yaparak sağlıkları için denizaşırı ülkelere gidecek. Sadece ABD’den çıkacak olan yaklaşık 79.5 milyar doların ve diğer sağlık turistlerinin Türkiye’ye gelmesi için devlet eli ile yürütülen çalışmalar da karşılık buluyor. 2008 yılında 74 bin olan sağlık turistlerinin sayısı, 2012 yılında yaklaşık 4 katına çıkarak 270 bine ulaşmıştır. Aynı şekilde, bu rakam 2013 yılında 300 bine, 2014 yılında ise 415 bine yükseldi. Sağlık Bakanlığı’nın stratejik planlamasına göre Türkiye’ye gelecek sağlık turisti sayısı 2018 yılında 700 bin, 2023 yılında ise 2 milyon kişi olarak öngörülüyor. Bu rakamlar gerçekleştiğinde Türkiye’nin kasasına girecek döviz miktarı 20-25 milyar ABD Doları seviyesine gelecek. 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul projelerinin de hayata geçmesi ile birlikte birçok alanda yıldızı parlayacak olan Türkiye’nin sağlık turizmi sektöründe de lider konuma geleceği öngörülüyor” dedi.
ÜCRETLENDİRME AVANTAJI
Dünyanın birçok yerinde sağlık turizmi alanında hizmet verildiğini ancak Türkiye’deki hizmetin diğerlerinden çok daha uygun olduğunun altını çizen Prof. Dr. Necdet Ünüvar, uluslararası standartlarda hizmet ve uygun fiyat avantajı ile Türkiye sağlık turizmi alanında tercih sebebi olduğunu söyledi.
Medikal ve termal turizm alanlarında öne çıkan Türkiye’nin doğal kaynakları ile tıp teknolojisini birleştirirken kaliteli şekilde hizmet verdiğini vurgulayan Ünüvar sözlerine şöyle devam etti:
“İnsan kaynakları ve uzmanları ile de öne çıkan Türkiye’nin uluslararası arenada tercih sebebi olmasının en önemli sebeplerinden biri de uygun fiyat avantajı. Merkezi konumu ve düşük maliyetleri ile sağlık turizmi alanında kısa sürede önemli yol alan Türkiye’de bir hasta kamu da 9 bin dolar harcarken, bu rakam özel sektörde 12 bin dolara yükseliyor. JCI akreditasyonu olan hastaneler baz alınarak yapılan fiyat karşılaştırmasında tasarruf açıkça ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de kalp by-pass ameliyatı olmanın maliyeti 8 bin 500 dolarla 21 bin dolar arasındayken, bu rakam İspanya’da 43 bin, Meksika’da 42 bin, Kore’de 31 bin 500 dolar seviyelerine kadar yükseliyor. Aynı şekilde, kalça protezi tedavisine ABD’de 10 bin ila 23 bin dolar arasında bir fatura çıkarken, Türkiye’de neredeyse yarı fiyatına bu operasyon başarı ile gerçekleştirilebiliyor.”
NELER YAPILMALI?
2023 hedeflerine ulaşmak için gerekli tüm çalışmaların yapıldığını aktaran Prof. Dr. Necdet Ünüvar, “Küresel piyasada hakim güç olmak ve belirlenen 2 milyon sağlık turisti ve 25 milyar dolar gelir, hedefine ulaşmak için, ülke genelinde sağlık turizmi alanında entegre yaklaşımların gerçekleştirilmesi için ilgili çalışmalar yürütülüyor. İşbirliği kültürünün güçlendirilmesi, hizmet sunum kalitesinin iyileştirilmesi, nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi ve sağlık altyapısının iyileştirilmesi gibi stratejik projeler ile sektörde daha da güçlü bir ülke oluyoruz” dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.