Aydın ilinin Köşk ilçesi sınırları içerisinde bulunan Koçak çayının yılın 12 ayı coşkulu bir şekilde akan buz gibi serin suları Büyük Menderes nehriyle buluşuyor. Sıcak yaz günlerinde bizi serinletecek bir rotaya çıkıyoruz. Bu rotada bizi dere güzergahının yanı sıra harika bir kanyon, yaylalar, taş kemer köprüler bekliyor.
Göz alıcı rengi ile erguvan ağacı, arkasında coşkuyla akan Koçak çayı, doğanın içinde kaybolmuş bir tarihi su kemeri, çay yatağı boyunca çeşitli ağaç türleri ve hepsinin etrafını sarmış zeytinlikler
ULAŞIM
İlk başlangıcımız Köşk-Ödemiş yol ayırımından oluyor. Burası Aydın merkeze 16km, Nazilli’ye ise 29km uzaklıkta. Buralardan kalkan birlik minibüsleri Ödemiş için bu yolu kullanıyorlar. Her mevsim ayrı güzelliği olan bu yolda şahane manzaralar eşliğinde yolculuk etmek doğa severler için bir zevk. Şimdi bu yol üzerinde bulunan Koçak çayı boyunca doğa ve tarihi güzelliklerini tek tek ziyaret edip gezeceğiz.
ÇAMLI YOL
Ana yoldaki ışıklardan Ödemiş istikametine doğru ilk yoldan sola doğru döndüğümüz zaman bizi sağlı sollu çam ağaçlarıyla çevrili bir yol karşılıyor. Oldukça estetik görüntü veriyor ağaçlarla çevrili yollar. Yolun kenarı ise mezarlık. Mezarlıktaki antik döneme tarihlenen yapı parçaları ise dikkat çekici.
KUYUCULAR KÖYÜ
Tekrar Ödemiş yoluna dönüyoruz. 2 km ilerledikten sonra bizi Kuyucular köyü karşılıyor. Bir yörük köyü olan Kuyucular, ismini 20den fazla olan kuyularından alıyor. Bu köy de her sene Mayıs-Haziran ayları içerisinde kültür sanat festivali oluyor. Farklı kategorilerde sanatçıların katıldığı etkinliklere sahne olan festivalin köye ve bölgeye kattığı değer çok önemli. Festivale köyde yaşayan sanatçı Maksut Kesici önderlik ediyor. Köy girişinde bulunan Cevizaltı Sanat Evi’ni ziyaret ederek eserlerini görebilirsiniz. Az ilerisinde yeni köprünün hemen yanında tarihi bir köprü mevcut.
Kuyucular taş köprü
TARİHİ KOÇAK SU KEMERİ (KIYISIZ KEMER)
Koçak köyünü geçtikten sonra sağda bulunan kemere patika yolla kısa bir yürüyüş ile ulaşılıyor. Yol kenarından çok belli olmadığı için pek ziyaretçisi olmuyor. Ama sağlam ve büyük yapısı ile bu taş kemer altından da akan Koçak çayının etkisi ile şahane bir atmosfer sunuyor. Tarih ile doğanın iç içe geçtiği yerler beni her zaman etkilemiştir. Burada da kemer doğa ile bütünleşmiş durumda. Osmanlı dönemi yapısı bir kemer.
TARİHİ KOÇAK KÖPRÜSÜ
Koçak çayı üzerinde bir başka tarihi yapı daha. Örme taştan yapılmış köprü, su kemeri olarakta kullanılmış olabilir. Gene yakın dönem Osmanlı eserlerinden. Köprünün çevresi restoran olarak kullanılmakta. Bu yeri Koçak kanyonunun başladığı nokta olarak kabul edebiliriz. Buradan sonra rakım hızla artıyor ve çok dar etrafı uçurumlarla çevrili vadi ve kanyon oluşumları başlıyor. Artık biz de kanyonun derinlerine inerek keşiflere başlayabiliriz.
KOÇAK KANYONU
Bir ucu Aydın Köşk’te olup diğer ucu İzmir’in Ödemiş ilçesi sınırlarına kadar dayanan Koçak Kanyonu yüksek kayalıklarla çevrili. Etrafı çınar ağaçlarıyla bezenmiş kanyonda dev kayalıklar arasından akan buz gibi serin sular yılın 12 ayı coşkulu bir şekilde akıp Büyük Menderes Nehriyle buluşuyor.
Kanyonun iç kısımlarına inmek için restoranın 50-100 metre yukarısında solda bir insanın geçebileceği bir patika yol bulunmakta. Aşağıya kadar iniş kolay ancak daha ileri devam etmek isterseniz kayalıklardan zorlu geçişler var. Ancak bazı insanlar doğa bilinci ile inmemiş olacak ki çöplerle karşılaşıyoruz.
Aydın merkeze çok yakın sayılabilecek konumda şahane bir doğaya sahip olan kanyon benzersiz bitki ve ağaç türlerine ev sahipliği yapıyor. Özellikle çay yatağında anıtsal nitelikte ağaçlar bulunmakta.
KANYONA YUKARIDAN BAKALIM
Kanyonu yukarıdan seyretmek için favorim birkaç nokta bulunmakta. Bunlardan ilki Ödemiş yolu üzerinde Akçaköy’den 5km geride solda bulunuyor. Büyük bir boşluk alan olduğundan kolayca bulunabilir. Buralardan kanyonun enfes manzaraları izleyebilirsiniz. Bu noktanın hemen az ilerisinde bir seyir noktası daha bulunmakta. Buradan kanyonun derin yarıkları yakinen görülebilmekte.
Aynı noktadan kanyon kayalıkları ve Eğrikavak köyü
Eğrikavak yolu üzerinden Koçak kanyonu
EĞRİKAVAK YAYLASI
Koçak taş köprünün olduğu restorana varmazdan sola dönen yoldan Eğrikavak köyüne ulaşılıyor. Köyün içinde yayla tabelasını takip ederek devam ediyoruz. Aydın’ın en güzel yaylalarından biri. Yazın serin, sonbahar da ise eşsiz görüntülere adeta renk cümbüşüne sahne oluyor. Yayla evleri doğanın içinde kaybolmuş. Özellikle ahşap ev çok var. Bazıları terk edilmiş. Bu yüzden de çok farklı bir ortama sahip. Çok etkileyici bir yayla.
Koçak çayı güzergahında gezdiğimiz yerler şimdilik bu kadar. Ancak daha bitmedi. Kanyonun ilerisinde Avrupada ki Alplerden hiç farkı olmayan manzaralara sahip efsane bir yer var. Ayrıca kanyonun içinde üç katmanlı akan bir gizli şelale mevcut. Bu şelalede sizi Karadeniz’de olduğunuzu hissettirecek. Sonraki yazılarımda buraları görselleri ile birlikte detaylı anlatmaya çalışacağım.
Koçak çayı güzergahı gerçekten de Aydın için bulunmaz bir veli nimet. Kaynağı Aydın dağları zirvelerinden akıp gelen çay Büyük menderes ile buluşuncaya dek her metresinde ayrı bir güzelliği barındırıyor. Ben bu güzelliklerin belli başlı yerlerini anlatıp göstermeye çalıştım. İnsanların sahip çıkarak koruyup kollamalarını umut ediyorum.