ORTAK AKIL, ORTAK İŞ

M.Şevket ALTINAYAR

Bir şehrin gelişmiş olduğunu anlamak için 100 kişiye sormuşlar. Verilen cevapların arasında çok ilginç ve ders çıkartacak bilgiler var. Bir kısmı olayı şakaya vurmuş, bir kısmı akademik olarak bakmış, bir kısmı nasıl şehir olunacağını, nasıl marka olunacağını yazmış.

İşte o cevaplardan bazıları:

* * *

Yaşadığımız şehri daha güzel hale getirmenin yolu kesinlikle metro sistemidir. Bunun en büyük örneklerinden birisi de Londra'dır. İstanbul veya başka şehirlerdeki gibi iki adımlık mesafeye metro yaparak gelişmiş ve ilerlemiş şehir olunmuyor. Trafik sorunlarından şikayet edilmeyecekse metro sisteminin geliştirmek, bütün şehre yaymak bunun tek bir çözümüdür.

* * *

Gece hayatı olup olmadığına bakılır. Eğer kent esnafı saat 21.30'da kepenk kapatıyorsa, o şehirde ne okuyun, ne yazın, ne çalışın, ne yolunuz düşsün, ne geçerken uğrayın, ne de ölün. İkincisi de kişi başına düşen tiyatro ya da sanat merkezi sayısıdır.

* * *

Kaldırım yüksekliği bir gelişmişlik ölçütü olarak kabul görmektedir.

* * *

Arabayla dümdüz giderken karşınıza bina çıkmıyorsa o şehir gelişmiştir.

* * *

İşin şaka kısmı bir tarafa, Nazilli'nin daha yaşanır hale gelmesi için neler yapmamız gerekiyor?

Dikkat edecek olursak, Nazilli'de her kurum ve kuruluş kendine göre vizyonlar çiziyor, projeler üretiyor. Bazı projeler birbiriyle çakışmasına rağmen o kurumlar bir araya gelip 'ortak' bir iş yapamıyor.

Buradan hareketle Nazilli'de, 'ortak iş' yapabilme yetisi ve yeteneği çok zayıf demek yanlış olmaz.

Peki ne yapılması gerekiyor?

Çekirdek bir kadroyla Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, Üniversite, Ticaret Odası, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti başkanlarının da katıldığı 'Nazilli Güçbirliği Vakfı'nın kurulması bu sorumuza cevap olur mu?

Bu vakfın belirli aralıklarla hazırladığı 'Hangi aşamadayız, nereye gidiyoruz?' başlıklı bir rapor, Nazilli'nin geleceğine ışık tutar mı?

Kim ne derse desin, Nazilli'nin 20-25 yıllık bir projeksiyona ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Hedef/hedefler koymamız gerekiyor.

Nazilli'nin hedefleri bellidir.

Büyükşehir ile birlikte Nazilli'nin belediye sınırı genişlemiştir. Genişleyen sınırların Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içine girilerek iyi değerlendirilmesi gerekiyor.

Hedeflerimizin içinde olmazsa olmazdan biri de üniversitedir.

Nazilli'nin bir an önce bağımsız üniversitesine kavuşması gerekmektedir. İsmini yıllar önce 'Sümer' olarak koyduğumuz bu üniversitenin hayata geçmesi için milletvekillerimizin önergeleri ile çıkacak olan bir kanuna ihtiyacımız vardır.

Diğer taraftan Organize Sanayi Bölgesi kurulmuş ve fabrikalar çalışmaya devam etmektedir. 1 ya da 2 yıl içerinde daha fazla fabrikayı çalışır halde görebilmeliyiz.

Nazilli'nin ana damarlarından birisi de 'jeotermal enerji'dir. Jeotermal enerji esas alınarak Nazilli'nin gelişim çizgisi belli olmalıdır.

İşte bu hedeflerin el birliğiyle hayata geçmesi halinde Nazilli hiç kimsenin ummadığı kısa bir süreç içerisinde tanınmayacak hale gelebilir.

Gelişmiş illerde, ülkelerde ve toplumlarda kullanılan yöntem budur.

HEDEF KOYMAK..