Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte fiziksel aktivitelerde azalma ve beslenme şeklinde değişiklikler olmakta, genellikle yağlı ve şekerli besin tüketimine yönelim artmaktadır. Havaların soğumasıyla hastalıklar ve hava şartlarına bağlı değişimlerle mutsuzluk, depresyon, stres sonucu yeme isteği artış göstermektedir. Bağışıklık sistemimizi desteklemek ve artan besin ihtiyacına karşı kilo kontrolünü sağlamak için sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz.
- Sebze ve meyve tüketin. Günde 4-5 porsiyon -2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze- tüketmeliyiz. Bağışıklık sistemimizi güçlendirecek antioksidan vitaminlerden zengin (A, C ve E vitamini) havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelere ve nar, portakal, mandalina, elma, ananas, kivi gibi meyvelere öğünlerimizde yer verelim.
- Tatlı ve yağlı besin isteklerine karşı hazırlıklı olun. Vücutlarımız soğuğa karşı kendini korumak için yağlanmak ister. Bu nedenle yağlı ve bol kalorili besinleri kışın daha çok tüketmek isteriz. Evde geçirilen vaktin artması ve kapalı yağmurlu havalar mutsuzluğa sebep olup bizi tatlıya salep sıcak çikolata gibi şekerli içeceklere yöneltir. Öğün atlamak, gün içerisinde uzun süreli açlıklar yaşamak, öğünlerde yetersiz protein almak ve tek çeşit besinle öğün yapmak bu isteklerinizi artırabilir. Ana öğünlerinizi (kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği) atlamadan besin çeşitliliği sağlayarak (yumurta+peynir+maydanoz+ekmek veya sebze yemeği+yoğurt+ekmek veya balık+salata+ekmek gibi) mutlaka yapın. Ara öğünlerde ise meyve, çiğ kuruyemiş, yoğurt gibi besinler tüketerek ana öğünlerde porsiyon kontrolü sağlayabileceğinizi unutmayınız.
- Su tüketmeyi unutmayın. Havaların soğumasıyla susama duygusunda azalma meydana gelir. Ama metabolizmamızın düzenli çalışması, vücut ısısının dengelenmesi, ödemin engellenmesi gibi birçok önemli reaksiyon için su tüketimi hayati önem taşımaktadır. Su içmek için susamayı beklemeyin. Her bir kg için en az 30 ml su tüketmeliyiz. Örneğin 60 kg bir birey 60x30=1800 ml su tüktmeli.
- Fiziksel aktivitenizi arttırın. Kışın hareketin azalması ve akşam saatlerinde atıştırmalıkların artması sebebiyle kilo artışı sıklıkla yaşanmaktadır. Evde veya dışarıda haftada en az 150 dk – 5 gün 30 dk yürüyüş – orta şiddette fiziksel aktivite önerilmektedir.
- Probiyotik tüketimine önem verin. Hastalıklara karşı savunma mekanizmamız olan bağışıklık sistemi için bağırsak sağlığı oldukça önemlidir. Sağlıklı bağırsaklar için probiyotik tüketmeye dikkat edelim. Bunun için probiyotik yoğurt, kefir, ev yapımı turşuya beslenmemizde yer verelim.