Yayınevi tarafından yayınlanan bu biyografik eser uzun zamandır kütüphanemde duruyordu.
Thomas Jefferson (d.13 Nisan 1743 - ö. 4 Temmuz 1826), Amerika Birleşik Devletleri'nin üçüncü başkanı. 1801-1809 tarihleri arasında başkanlık görevini sürdürdü. Eski Virginia valisidir.
Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi'nin asıl yazarı olması ve ABD'deki Cumhuriyetçilik akımının ideallerini savunması ve yayması nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri'nin kurucu babaları arasında en etkili olanlarından biri olarak kabul edilir.
Jefferson, Amerika'yı hep Cumhuriyetçiliği savunan ve İngiliz İmparatorluğu'nun emperyalizmine karşı gelen büyük bir Özgürlük İmparatorluğu'nun ardındaki güç olarak tahayyül etmiştir.
Bununla birlikte yine ABD'nin önemli kararlara imza atan, öncülük eden başkanlarından Abraham LİNCOLN'a ait biyografik kitaplar geçtiğimiz yıllarda ebedi aleme irtihal eden, görüşlerine ve dostluğuna her zaman değer verdiğim, itibar gösterdiğim Ertuğrul Barlas hocamın hediyesi olarak kütüphanemde duruyordu.
Her iki kitabı okumak yeni nasip oldu.
Amerika Birleşik Devletlerini kuran ve kısa tarihi geçmişine rağmen bir dünya devletine dönüştüren aklı ve o aklın ürettiği siyasi, sosyolojik, askeri ve hukuki değerleri merak etmemek mümkün değildi.
Ben de son dönem okumalarımdan sonra bu kitapları okuma ihtiyacı duydum.
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı
Thomas JEFFERSON:
Amerikan Bağımsızlık Beyannamesi,
Virginia Din Hürriyeti Statüsü,
Virginia Üniversitesi Kuruculuğunu yapmıştır.
Siyasal hayatı özgürlük ve halkın yanında durmak, ekonomik değerlerin topluma yayılması, hukukun herkese eşit uygulanması taraftarı olarak bilinen tutumu ülkesinde var olan köleliğin kaldırılması yönünde görüşleriyle ön plana çıkmıştır.
Kendisi Cumhuriyetçi karakterini korumayı siyasi ilke olarak benimsemiş, eğitime çok önem vermiştir.
Hayatında yer alan dostlarını her zaman kıymet vermiş, onlarla yol yürümeyi, zaman zaman onları ön plana çıkmaları için gayret etmiş, göreve gelmeleri konusunda ön açıcı rol oynamaktan kaçınmamış, başkanlığı dönemlerinde ABD'nin özellikle birinci döneminde başarılı olmuş, halk kendisine ikinci defa seçerek kadirşinaslık göstermiştir.
Kitaptan,”Ben din hürriyetine, basın hürriyetine taraftarım ve vatandaşlarımızın hükümet memurlarından şikayetlerini, onların haklı, haksız tenkitlerini, mantıkla değil de zorla susturmak için Anayasanın ne şekilde olursa olsun ihlali teşebbüslerine aleyhtarım.’
Jefferson, aynı zamanda, ‘Islahat için ileriye değil de geriye’ gitmenin de aleyhindeydi.
Nihayet Jefferson, ‘Her sahadaki ilmi gelişmeleri teşvik ve desteklemeye taraftar’ idi.
Bir siyasi partinin bu temeller üzerine kurulduğunu görmek istiyordu. Fakat Fedaralist casuslar hergün biraz daha canını sıkmaya başlayınca Virginia'daki evini özlüyordu.”
Shf.131
***Okundu