Malatya’da, “Yerel gazete al, altın kazan” projesi başlatılacak.
Basın İlan Kurumu (BİK) Malatya Şubesi, gazeteciler cemiyet ve dernekleri ile Kahveciler Esnaf Odası işbirliği çerçevesinde, kıraathane, çay ocağı ve kafeler için başlatılacak, “Yerel gazete al, altın kazan” projesi kampanyası 1 Temmuz 2015 tarihinde hayata geçirilecek.
Sözü edilen, “Yerel gazete al, altın kazan” projesi kampanyası için istişare toplantılarından sonra her ay yapılacak bir çekilişle, kıraathane, çay ocağı ve kafelerden 1’ine altın hediye edilmesi kararlaştırıldı.
BİK Malatya Şube Müdürü Nihat Abacı, “Yerel gazete al, altın kazan” projesi hakkında bilgi vererek, şehirdeki yerel gazetelerin okunurluğunu ve tirajını artırmaya yönelik proje oluşturduklarına vurgu yaparak, "Türkiye genelinde hem yerel, hem de yaygın basında tirajlar giderek azalıyor. İnternet, televizyon ve diğer iletişim araçları, haberciliğe değil ama basılı medyaya zarar veriyor. Biz de bu zararı en aza indirmenin gayreti içindeyiz. BİK’in gazetelerin okunurluğu ve tirajlarının artmasına yönelik çalışmasının amacına ulaşacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kıraathanelerde bir çayın 75 kuruş olduğunu, bir çay fiyatına 2-3 yerel gazete alınabildiğine dikkat çeken Nihat Abacı, “Yerel gazete al, altın kazan” projesi , kıraathane, çay ocağı ve kafe işleticilerine bir maddi külfet getirmeyecek. Çünkü ilimizde yerel gazetelerin fiyatı 25-30 kuruş. Kıraathane, çay ocağı ve kafeler günde en az 2-3 yerel gazeteyi bayilerden almalarını arzu ediyoruz. Kampanyayı cazip hale getirmek için, her ay bir çekilişle, kıraathane, çay ocağı ve kafelerden 1’ine altın hediye edilmesi kararlaştırıldı” diye konuştu.
“Yerel gazete al, altın kazan” projesinin 1 Temmuz’da başlayıp, 2015 sonuna kadar 6 ay süreceği ve her ay yapılacak çekiliş nedeniyle toplam 6 altın ödülü verileceği ifade edildi.
Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Hacı Karanfil ise, projeye oda olarak destek verdiklerini ve üyelerine bu konuda SMS mesaj göndereceklerini, 900 civarında üyelerinin bulunduğunu bildirdi. Karanfil, üyelerinin bir kısmının gazete aldığını ancak, almayanların da bu proje ile gazete almalarının sağlanmış olacağını kaydetti.
Bu arada, kıraathane, çay ocağı ve kafelerde günlük gazete bulundurmanın zorunlu olduğu da hatırlatıldı.
Bu konundaki resmi gazete ve yönetmelik şöyle: "10 Ağustos 2005 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında ruhsatlandırılan kahvehaneler, çay bahçeleri, kır bahçeleri ve umuma açık mekanlarda günlük gazete bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. İçişleri Bakanlığı’nın 16 Nisan 2007 tarih ve 45544 sayılı genelgesiyle de söz konusu yönetmeliğin uygulanması ve yapılacak denetimlerde aşağıda belirtilen hususlara uyulup uyulmadığının kontrol edilmesi istenmektedir. Bu nedenle 1. sınıf kahvehaneler, çay bahçesi ve kır kahvesinde en az 100 farklı kitabın yer aldığı kitaplık, ayrıca ikisi bölgesel veya yerel olmak üzere en az 5 adet farklı günlük gazete, 2. sınıf kahvehanelerde en az 50 farklı kitabın yer aldığı kitaplık ve biri bölgesel veya yerel olmak üzere en az 3 adet farklı günlük gazete; 3. sınıf kahvehanelerde 25 farklı kitabın yer aldığı kitaplık ve birisi bölgesel veya yerel olmak üzere en az 2 adet farklı günlük gazetenin, gelen vatandaşlarımızın hizmetine sunulmak üzere bulundurulması gerekmektedir.”