Kütahya’nın Simav ilçesinde üretilen ve tamamı ihraç edilen Napolyon cinsi kirazlar Haziran ayında kısa aralıklarla yağan yağmurdan etkilendi, hasat gecikti.
Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner Haziran ayında kısa aralıklarla yağmaya devam eden yaz yağmurlarının tamamı ihraç edilen Napolyon cinsi kirazların hasadını 15-20 gün geciktirdiğini ve üreticinin ekonomik hesaplarını alt üst ettiğini söyledi.
Bu günlerde hasat edilmesi gereken kirazların yağmurlar yüzünden kızarma döneminde kaldığına vurgu yapan Başkan Bütüner, “Üreticimiz bu günlerde hasat planlıyordu. Ancak kirazlar henüz olgunlaşmadı, kızarma döneminde kaldı. Hasat dönemi 15-20 gecikti. Güneş yaklaşık 20 gündür yüzünü göstermiyor. Bu durum üreticimizin ekonomik planlarını alt üst etti” şeklinde konuştu.
Üreticinin eskiden yağmur duasına çıktığını şimdilerde ise neredeyse güneş duasına çıkacak duruma gelindiğine dikkat çeken Başkan Bütüner, “Yağışın olmadığı gün neredeyse yok gibi. Üretici güneşi ve ardından kirazların olgunlaşmasını bekliyor” dedi.
Simav’da 25 bin 382 dekarlık alanda üretilen yıllık 6 bin 662 ton civarındaki kirazın büyük bir kısmının soğuk hava donanımlı TIR’lar sayesinde yurt dışına ihraç edildiğine vurgu yapan Başkan Bütüner, “Bu yıl kiraz hasadında 15-20 günlük gecikme bekliyoruz. Üreticimiz haziran ayının başında hasat ve satışını yapacağını hesaplayarak önceden borçlandı. Ancak ekonomik hesapları alt üstü oldu” şeklinde konuştu.
Bu yıl Simavlı üreticinin ihraçlık kirazın kilosunu 2 Doların altında satmaya niyeti olmadığını dile getiren Başkan Bütüner, “Simav’ın ihraçlık Napolyon cinsi kirazı rengi, iriliği, aroması ve yola dayanıklılığı gibi üstün özellikleri dolayısıyla Avrupa piyasasında en çok tutulan bir üründür. Tüccar bizim ürünümüze diğer ürünlerden birkaç kuruş fazla para verip alır. Çünkü Simav’ın kirazları gerek toprak yapısı gerekse iklim koşulları yönünden diğer bölgelerde yetişen kirazlara kalitesi ve aromasıyla fark atar. Al benisi vardır" dedi.