İlk defa Kızılderililer tarafından yetiştirilen ve günümüzde sofralarımıza sağlık katan yabani pirincin kullanımı Türkiye’de de gün geçtikçe artıyor.
Ekol Culinary’de gerçekleşen pişirme gösterisi için Türkiye’ye gelen IN Harvest Endüstriyel Departman Müdürü Golnar Emam, yabani pirincin faydalarını anlattı. Amerikan Birleşik Devletleri’nde 5 bin yılı aşkın bir süre temel gıda maddesi olarak kullanılmış olan yabani pirinç, bölgeye özgü tek hububat çeşidi. Bu hububat, Kuzey Amerika’da; özellikle de dünya hasadının yüzde 60’ını arz eden Kaliforniya’da yetiştiriliyor.
Yabani pirinç, ilk zamanlar Amerika’daki göller bölgesi olan Great Lakes’te yetiştiriliyordu ve hasadı kanolarla yapılıyordu. 1970’lerden sonra Kanada ve Minnesota’da da yetiştirilmeye başlandı. Kuzey Amerika’da yerel olarak yetişen bu bitki, Amerika Birleşik Devletleri’nde üretiliyor.
Farklı çeşitteki yiyeceklerde, çok yönlü olarak kullanılan ve diğer pirinçlerle de karıştırılıp kullanılabilen yabani pirinç, özellikle otel ve restoranlarda kullanılıyor. Yabani pirincin pişirme süresi 55 dakika. Ancak kullanım şekillerine göre değişiklik gösteren çizilmiş ve çizilmemiş yabani pirinçlerin pişirme süreleri aynı değil. Çizilmiş yabani pirinçlerin pişirilmesi 20 dakika sürüyor çünkü suyu diğerine göre daha kolay içine alabiliyor.
Beyaz ile yabani pirincin farkı
Yabani pirinç normal pirinçten daha farklı, daha kırık ve ince. Yabani pirinç suda yetişen bir ürün, bu nedenle daha yüksek protein ve lif içeriyor. Normal pirince göre daha sağlıklı bir ürün. Kolesterole karşı da oldukça etkili ve antioksidan niteliğinde. Beyaz pirinç ile yabani pirinç arasındaki tek benzerliğin tanelerinin büyüklüğü olduğunu söyleyen Emam, bu benzerlikten ötürü içerik olarak hiç benzemeyen iki bitkinin adının aynı olduğunu ve yabani pirinç pahalı olduğu için dünyada kullanımının sınırlı olduğunu belirtiyor.
Toplam yabani pirinç üretiminin yüzde 50’sinin Amerika’da tüketildiğini, geriye kalanının ise ihraç edildiğini bildiren Emam, şunları söyledi: “Yabani pirincin en çok kullanıldığı ülkeler, başta Almanya olmak üzere Avrupa ve Rusya. İnanıyorum ki ileride Türkiye’de de yabani pirincin kullanımı yaygınlaşacak. Yabancı pirincin tanıtılması açısından USA Rice Federation bize tüm dünyada destek sağlıyor.”