Toprak Haftası Ve Toprak Bayramı Etkinliği

Van merkez Tuşba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Salih Şirazi, "Toprak Haftası ve Toprak Bayramı" etkinlikleri kapsamında toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık oluşturmak...

Van merkez Tuşba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Salih Şirazi, "Toprak Haftası ve Toprak Bayramı" etkinlikleri kapsamında toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla basın açıklaması yaptı.

Konu hakkında makamında basın açıklaması yapan Tuşba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Salih Şirazi, "Toprak-insan ilişkileri insanlık tarihi kadar eskidir. Günümüzde ise konu en az gelişmiş ülkeden, sanayi ötesi ülkelere kadar önemini ve güncelliğini sürdürmektedir. Bunun en önemli nedeni; toprağın çoğaltma olanağı olmayan tek üretim aracı olmasıdır. Toprak hava ve su gibi canlıların yaşaması için vazgeçilmez bir unsurdur” dedi.

Toprak bütün biyolojik varlıklar için vazgeçilmez bir yaşama ortamı, doğal bir mekân olduğunu ifade eden Şirazi,” Besinlerimizi elde edebilmemiz toprağa bağlıdır. Yani toprak tüm canlıların hem beslendiği hem de barındığı yerdir. Toprağı işlerken çok dikkatli davranmalı doğal yapıyı korumak, erozyona ve diğer dış etkenlere karşı mücadele her ferdin öncelikleri arasında yer almalıdır. Arazilerimizi küçük parseller halinde değil toplulaştırarak daha verimli hale getirmeliyiz. Bilinçli sulama, gübreleme ve bakım teknikleri kullanılarak çölleşmenin önüne geçilmelidir. Bu nedenle yaşamın kaynağı olan toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık oluşturmak, toplumsal bilincin oluşturulması amacıyla her yıl 11- 17 Haziran tarihleri arasından çeşitli etkinlikler düzenlenerek toprak haftası ve toprak bayramı etkinlikleri düzenlenmektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın çıkardığı 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu 19.07.2005 tarih ve 25880 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Kanun; arazi ve toprak kaynaklarının bilimsel esaslara uygun olarak belirlenmesi, sınıflandırılması, arazi kullanım plânlarının hazırlanması, koruma ve geliştirme sürecinde toplumsal, ekonomik ve çevresel boyutlarının katılımcı yöntemlerle değerlendirilmesi, amaç dışı ve yanlış kullanımların önlenmesi, korumayı sağlayacak yöntemlerin oluşturulmasına ilişkin ilgili usul ve esasları belirlemiştir” diye ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri