Malatya Büyükşehir Belediyesi, Beydağı bölgesinde 220 hektarlık alanda uygulanan Kentsel Dönüşüm çalışmasının ardından, Taştepe bölgesinde 80 hektarlık, Akçadağ ilçesinde de 52 hektarlık alanda Kentsel Dönüşüm Projesi başlatıyor.
Malatya Büyükşehir Belediyesi, Beydağı Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ardından şimdi Taştepe ve Akçadağ bölgelerinde 2. Kentsel Dönüşüm dönemini başlatıyor. Taştepe-Hanımınçiftliği bölgesinde yaklaşık 80 hektarlık alan ile Akçadağ’da 52 hektarlık alanda uygulanması planlanan Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili teknik altyapı çalışmaları ihale edildi.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Battalgazi ilçesinde bulunan Taştepe-Hanımınçiftliği bölgesinde 80 hektarlık, Akçadağ’da da 52 hektarlık alanda Kentsel Dönüşüm Projesi çalışmalarının başlatıldığı belirtildi. Açıklamada, “615 yapının bulunduğu Taştepe-Hanımınçiftliği ile 268 yapının bulunduğu Akçadağ’da; hak sahipliliği değerleme formlarının hazırlanarak, halihazır haritaların güncellenmesi, değerleme formlarının hazırlanarak icmal listelerinin düzenlenmesi, kentsel tasarım projelerinin hazırlanması, kentsel tasarım projesinin 3 boyutlu ortamda hazırlanarak sunumlarının yapılması, hazırlanan kentsel tasarım projesinin matematiksel modellerinin ve fizibilite çalışmalarının hazırlanması ve 6306 sayılı ‘Afet Riski altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’ kapsamında ‘Riskli Alan’ ilan edilebilmesi için ihtiyaç duyulan dokümanların hazırlanması amacıyla gerekli teknik altyapı hizmetleri ihale edildi” denildi.
İhale kapsamında yapılması gereken işler ise şu şekilde:
“Hak sahipliliğinin tespiti, kamulaştırma detay alımı, değerleme raporlarının hazırlanarak icmal listesinin hazırlanması. Kentsel tasarım projesi, alana yüklenen temel tasarım kararlarını, kavramsal ve stratejik yaklaşımlarını, alana verilecek olan fonksiyonun ulaşım bağlantılarını ve diğer çevresel fonksiyonlarla nasıl bütünleşeceğini gösterir şematik planlar; bu plana ait kısa rapor hazırlanması. Kentsel Tasarım çalışmasına yön verilecek şekilde alana özgü belediyemizce işbirliği içinde belirlenen mimari tiplerin avan projelerin hazırlanması. Belirlenen Kentsel Tasarım Projesi’ne yönelik üç boyutlu sunumların hazırlanması. Kentsel tasarım projesinin detaylarının belirlenmesi için gerekli olan Matematiksel Model ve işlem özetinin hazırlanması, fizibilite analizinin hazırlanması, nazım imar planı-uygulama imar planın hazırlanması, söz konusu alana ait genel senaryo kararlarını, peyzaj, kütle, çevre ilişkilerini ve ulaşım kademeleri ile kurgusunu gösteren vaziyet planı hazırlanması. Bakanlık Kurulu Kararı alınmasına kadar geçen sürede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından istenecek her türlü eksikliklerin tamamlanması işleri bulunuyor.”