Mersin İl Müftüsü Ali Melek, Ramazan ayının, bireysel olduğu kadar toplumsal olarak da insanların ihtiyaç duyduğu birçok güzelliği içerisinde barındıran bir ay olduğunu belirterek, “Ramazan ayında yapılacak iyi davranışların mükafatı diğer zamanlardan çok daha fazla olacaktır” dedi.
Ramazan ayı yarın gece kalkılacak ilk sahurla başlıyor. Mersin İl Müftüsü Melek, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu yıl ‘Hiç Kimse Kimsesiz Kalmasın, Bu Ramazan ve Her Zaman’ temasını belirlediği Ramazan ayına ilişkin İHA muhabirine açıklama yaptı. Cenab-ı Hak’tan Ramazan ayının Türkiye ve tüm Müslümanlar için hayırlar ve iyilikler getirmesini niyaz eden Melek, Ramazan ayının, İslam’ın temel ibadetlerinden ve temel prensiplerinden birisi olduğunu vurguladı. “Ramazan ayı, Müslümanların da yılda bir ay faziletinden ve rahmetinden dolayı büyük bir coşku, istek ve arzuyla bekledikleri çok mübarek ve müstesna bir zaman dilimidir. Ona kavuşmanın mutluluğunu, coşkusunu ülkemizde hissetmemek mümkün değil” diyen Melek, her evde bir Ramazan telaşı olduğuna işaret etti. Her Müslüman’da Ramazan’a kavuşmanın güzelliğinin kendisini bulduğunu belirten Melek, “Adeta Müslümanlarda, ‘Ramazan’da daha ne yapabilirim, kendimi manevi olarak nasıl yenileyebilirim’ anlayışı daha fazla hakim olmakta. Biz bunu Ramazan ayı içerisinde Müslümanların yaptığı faaliyetlerden, hayırlardan, ibadetlere olan devamlarından, yanlış ve dine uygun olmayan davranışlardan uzaklaşmalarından anlıyoruz. Onun için Ramazan ayı gerçekten bir rahmet ayı, bereket ayı, feyiz ayı” diye konuştu.
“RAMAZAN, TOPLUMSAL OLARAK BAZEN GEVŞEMİŞ, ZAYIFLAMIŞ OLAN DUYGULARIMIZIN GÜÇLENMESİNE VESİLE OLUR”
Ramazan ayının, bireysel olduğu kadar toplumsal olarak da insanların ihtiyaç duyduğu birçok güzelliği içerisinde barındıran bir ay olduğunu dile getiren Melek, “Hem bireysel olarak bize faydası olan, bizi manevi olarak geliştiren hem de toplumsal olarak bazen gevşemiş, zayıflamış olan duygularımızın daha da güçlenmesine vesile olan bir aydır. Ve biz Müslümanlar olarak bireysel olarak ibadetlerimizde devamlılığı biraz daha Ramazan ayında belli bir çerçeveye oturturken, toplumsal olarak da sosyal bir takım alanlarda da yüce Rabbimizin rızasını kazanma gayreti içerisinde bulunmaktayız. Daha fazla merhamet duyma, insanlara ve tüm canlılara karşı daha fazla şefkat gösterme, bu şefkat duygularını ortaya çıkarma, kimsesizleri daha fazla koruyup kollama düşüncemiz daha da fazla kendisini göstermekte” şeklinde konuştu.
“RAMAZAN AYI BİZİ İYİLİKLERE YÖNELTİRKEN, PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA DUYGULARIMIZA DA VESİLE OLMAKTADIR”
Ramazan’ın, toplumsal olarak insanlara kazandırdığı bir takım güzellikleri içerisinde barındırdığına dikkat çeken Melek, şöyle devam etti: “Bundan dolayıdır ki, bir taraftan bizi iyiliklere ve ibadete yöneltirken, bireysel olarak bizi kötülüklerden uzaklaştırırken, bir taraftan da paylaşma, yardımlaşma, destek olma ve aynı toplum içerisinde yaşadığı diğer insanlarla sahurda, iftarda bir arada olmaya vesile olmaktadır. Aynı zamanda zenginiyle fakiriyle komşusuyla uzak ve yakın tanıdığı, tanımadığı birçok insanla iftarda bir araya gelmeleri o toplumdaki Müslümanların birbirine kaynaşmasına, birbirinin durumlarından haberdar olmasına da vesile olmaktadır. İnsanlar birbirini ne kadar çok tanırlarsa birbirlerine daha çok yakınlaşırlar. Birbirinin eksiklerini, ihtiyaçlarını bilme, görme, bunu karşılama, birbirlerine karşı duyarlı olma konularında daha hassas davranırlar. İşte Ramazan ayı bize bu bireysel ibadetlerimizin, manevi hayatımızın gelişmesine katkı sağlayan yönleri gibi diğer taraftan da sosyal bir varlık olarak aynı toplum içerisinde yaşayan insanların birbirlerini daha kollamalarına, gözetmelerine, destek olmalarına ve paylaşma, merhamet ve şefkat duygularının daha da artmasına vesile olmaktadır.”
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın son 5 yıldır her Ramazan ayında bir tema belirlediğini anımsatan Melek, bu yıl ‘Vakit İyilik Vakti, Bu Ramazan ve Her Zaman’ konusunun ana tema olarak seçildiğini, Ramazan ayı boyunca iyilik kavramı üzerinde duracaklarını bildirdi.
“ORUÇ BİZE GÜZELLİKLERİ KAZANDIRIRKEN KÖTÜLÜKLERDEN DE KORUR”
Ramazan ayının insanlara birçok güzellik getirdiğine dikkat çeken Melek, Ramazan’ın, iftar sofralarında, sahurda, mukabelelerde bir araya gelmek ve aynı zamanda ayı Kuran ayı olması dolayısıyla Kuran’ın daha çok okuduğu, daha çok anlamaya çalışıldığı, yani Kuran’ın insan hayatında merkez noktaya getirildiği bir ay olduğunun altını çizdi. Melek, şunları söyledi: “Bu kadar iyilikler içerisinde olunan, etrafındaki insanlarla duyarlı bir duygu yaşayan insanların birbirinin aleyhine, zararına olabilecek davranışları sergilemesi de mümkün değildir zaten. Oruç bize bir taraftan bu güzellikleri kazandırırken, bir taraftan da kötülüklerden bizi ayrıca korumuş olmaktadır. Zaten oruçtan maksat da budur. Sevgili Peygamberimiz, ‘Bir kimse yalan ve yalanla iş yapmayı bırakmazsa onun aç ve susuz kalmasına Allah’ın ihtiyacı yoktur’ buyuruyor. Dolayısıyla diğer ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadeti de bizi zaten kötülüklerden koruyabilmelidir, kötü olan şeylerden bizi uzak tutmalıdır. Yani oruçtan beklenen gayeye ulaşabilmemiz, o hedefe varabilmemiz oruç ibadetiyle bizim iyi ve güzel olan istikamette hayatımızı sürdürebilmek, kötü olan davranışlar, yanlış olan şeyler varsa onlardan uzak durabilmemizdir. Ramazan ayı bize bunu kazandırmaktadır inşallah. İşte o zaman Sevgili Peygamberimizin ‘evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden, ateşten kurtuluştur’ diye belirtmiş olduğu Ramazan ayından beklenen o sevabı, o mükafatı, o kurtuluşu, o rahmeti, o mağfireti elde etmiş oluruz.”
“RAMAZAN AYINDA YAPILACAK İYİ DAVRANIŞLARIN MÜKAFATI ÇOK DAHA FAZLA OLACAKTIR”
Ramazan ayında yapılacak bütün ibadetlerin sevabının, Ramazan ayının bereketinden dolayı diğer aylardan çok daha farklı bir konumda olacağına dikkat çeken Melek, Ramazan ayında yapılacak iyi davranışların karşılığının mükafat olarak diğer zamanlardan çok çok daha fazla verileceğini söyledi.
Ramazan ayı içerisinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’nin idrak edileceğini dile getiren Melek, Kadir Gecesi’nin Müslümanlar için büyük bir fırsat olduğunu vurgulayarak, “Bunu değerlendirme imkanını bulmak hiç şüphesiz ömrümüzü manen bin ay gibi 80 küsur yıl daha uzatma imkanını bulmuş olacağız ki, bu bizler için, ümmeti Muhammet için büyük bir müjdedir, büyük bir fırsattır, ganimettir. Bu fırsatı da Ramazan ayı içerisinde elde etme imkanımız vardır. İnşallah Cenab-ı Hak bütün Müslümanlara bunu değerlendirme imkanını lütfeylesin” ifadelerini kullandı.
Ramazan’ın sonundaki bayramlaşmanın da var olan mevcut kardeşliği daha da pekiştiren, insanları bir araya getiren, küsleri, dargınları barıştıran bir hüviyeti, Ramazan ile tamamlayıcı bir unsur olduğunu ifade eden Melek, sözlerini şöyle tamamladı: “İnşallah bu anlayış içerisinde Ramazan’ın ülkemize, milletimize, bütün insanlarımıza hayırlar getirmesini ve Ramazan’ın bu yılki temasının ‘Vakit İyilik Vaktidir, Bu Ramazan ve Her Zaman’ anlayışının bütün toplum içerisinde yer bulmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Ülkemize, milletimize, bütün Müslümanlara hayırlar, bereketler, feyizler getirmesini Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Bütün insanlığın da hidayetine vesile olmasını ve hepimizi derinden etkileyen çevremizde ateşin sönmesini, akan kanların durmasını, gözyaşlarının durmasını ve kendi ülkelerinden göç ederek ülkemize ve diğer ülkelere sığınan mağdur insanların da şu mübarek Ramazan ayı hürmetine Cenab-ı Hak inşallah oralara da barışı hakim kılsın ve herkes kendi memleketinde, yurdunda mutlu, huzurlu bir şekilde hayatını devam ettirsin temennisinde bulunuyorum.”