Bağcılar’da engellilerin sosyal yaşama katılımı ve kendilerine yönelik ön yargıların ortadan kaldırılması amacıyla düzenlenen ’El Ele Tutuşalım Engelleri Aşalım’ programında yer alan Bağcılar Alaattin-Nilüfer Kadayıfçıoğlu Kız Meslek Lisesi öğrencileri, örnek çalışmalara imza attılar.
Bağcılar Belediyesi ile Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği ’El Ele Tutuşalım Engelleri Aşalım Programı’nın kapanışı coşkulu bir törenle yapıldı. Program kapsamında engellilerle vakit geçiren ve etkinliklerde bulunan öğrenciler, topluma örnek olacak gözlemlerini ve deneyimlerini anlatarak davetlileri duygulandırdılar.
Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’ndaki programda, Alaattin-Nilüfer Kadayıfçıoğlu Kız Meslek Lisesi öğrencileri ile Engelliler Sarayı kursiyerlerinin birlikte sundukları Akdeniz, Anadolu ve Ege yöresine ait halk oyunları davetlilerin alkışını topladı. Yine engelli kursiyerlerin sunduğu Türk Halk Müziği konseri ve işaret diliiyle seslendirdikleri şarkılar da salondakileri coşturdu.
Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Şirin, yaptığı konuşmada Engelliler Sarayı’nda 36 branşta bin 500 öğrenciye eğitim verildiğini ifade etti. Engellilere yönelik faaliyetlere tüm kurum ve kuruluşların yanı sıra sivil toplum örgütlerinin destek vermesinin de önemli olduğunun altını çizen Şirin, “Kursiyerlerimiz öğrendikleri mesleki bilgileri dışarıda da uygulamaya geçirmeli. Bunun güzel örneklerini engelli sporcularımız yurt içi ve yurt dışı yarışmalarda kazandıkları başarılarla ortaya koyuyorlar. Atletizm takımımız önemli başarılara imza atarak madalyalar kazanıyor. Yine Yazarlar Atölyesi ile Çizerler Atölyesi de yoğun ilgi gördü. Bu kurslarda tanınmış isimlerden kurslar alan engelli kursiyerlerimiz kitap çıkardı, sergi açtı. Onları da tebrik ediyorum” diye konuştu.
Program kapsamında engellilerle eğitimlere katılan öğrencilerin yardımlaşma ve kardeşlik duygularını ortaya koyduklarını ifade eden Alaattin -Nilüfer Kadayıfçıoğlu Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Turgay Tokmak ise “Öğrencilerimiz paylaşma isteğini yerine getirdi. Bu sebeple Bağcılar Belediye Başkanımız Sayın Lokman Çağırıcı’ya bize bu imkanı sunduğu için teşekkür ediyoruz” dedi.
“SABRETME VE KARDEŞLİK DUYGUMUZ GELİŞTİ”
Program kapsamında engellilerle birlikte çeşitli çalışmalarda bulunan öğrencilerden Kübra Bayraktar, konuşmasıyla davetlileri duygulandırdı. Engelliler Sarayı’nın adeta ikinci evleri olduğunu ifade eden Bayraktar, duygularını şöyle dile getirdi:
“Projeye başlamadan önce engellilere yönelik önyargılarım vardı. Ama buraya gelince herkese kucak açmayı öğrendim. Engelli kardeşlerimizle çiçek diktik, sinemaya gittik, bowling oynadık ve atölye çalışmalarında bulunduk. Onların kabiliyetleri ve başarıları bizi hayranlık içinde bıraktı. Çok özenli ve dikkatli çalışıyorlardı. Onlardan öğrenecek çok şeyim olduğunu öğrendim.”
“ENGELLİLERE SELAM VERİN”
Önceden sokakta engellileri gördüğünde çekindiğini belirten Bayraktar, projeye katılmasıyla birlikte ön yargılardan kurtulduğunu anlattı. Engellilerle rahatça iletişim kurmayı öğrendiğini anlatan Bayraktar, yaşadığı bir örneği şöyle anlattı:
“Evimizin yakınında bir engelli olduğunu fark ettim. Kendisine selam verdim ve mutlu oldu. Sonra o da her gün selam vermeye başladı. Aramızdaki iletişim güçlendi. Sizlerde engelli birey gördüğünüzde ondan çekinmeyin ve yanına gidin selam verin. Ne kadar mutlu olacağını göreceksiniz. Sabretmeyi ve kardeşliği bu proje ile öğrendim. Engellilere destek verdiğimiz sürece her şeyi yapabileceklerine inandım. Fırsat verilirse yapamayacakları bir şey yoktur.”
Program sonunda projede emeği geçen öğretmen ve öğrencilere ödülleri verildi.