Ege Denizi'ndeki bir adada magma tabakası tespit edildi: "Devasa bir volkan patlaması yaşanabilir"

Ege Denizi'ndeki bir adada magma tabakası tespit edildi: "Devasa bir volkan patlaması yaşanabilir"

Yunanistan'a bağlı olan ve her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapan Muğla'nın deniz komşusu Santorini Adası'nın yaklaşık 7 kilometre altında bulunan Kolumbus Yanardağı ile ilgili araştırmalar yapan bilim insanları, yanardağda bugüne kadar bilinmeyen bir magma tabakası tespit edildiğini bildirdiler. 
Yapılan araştırma, Kolumbus'un yeni magma tabakasının sürekli olarak büyüdüğünü ortaya çıkardı. Bu şu anlama geliyor: Tabaka belirli bir süre sonra büyük bir volkan patlamasına neden olabilir. Dahası bilim insanları, bu olasılığın önümüzdeki 150 yıl içerisinde gerçekleşebileceğini ifade ediyorlar.

Santorini'nin altında yatmakta olan Kolumbus, dünyanın en aktif denizaltı volkanlarından bir tanesi olarak biliniyor. En son 1650'li yıllarda patlayan volkan, adaya büyük zarar vermiş ve en az 70 kişinin ölümüne neden olmuştu. Volkanın takip edilmesi gerektiğini söyleyen bilim insanları, bir patlama durumunda can kayıplarının daha da büyük olabileceğini düşünüyorlar. 
Geochemistry, Geophysics, Geosystems isimli dergide 22 Ekim 2022'de yayımlanan ancak gündeme yeni düşen araştırma, çarpıcı detaylar içeriyor. Yapılan ölçümlere göre Kolumbus, 1650'de patladıktan sonra 4 milyon metreküp magma biriktirdi. Bunun yaklaşık üçte birlik bölümü ise tespit edilen yeni tabakada bulunuyor. Uzmanlar, biriken magmanın 150 yıl içerisinde 2 milyon metreküpe ulaşacağını, bunun da 1650'lerdeki patlamaya neden olan ile aynı miktar olduğunu ifade ediyorlar.

KAYNAK: WebTekno

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri