Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından 2023 değerlendirmesi ve 2024 öngörülerine yer verilen toplantı düzenlendi.
Toplantıya Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep ve Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk ve EİB Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz katıldı.
Işık, 2024 yılının ilk çeyreğinde yıllık ihracat seviyelerini 1 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Işık, 1-25 Ocak tarihleri arasında yüzde 37'lik ihracat artış hızıyla ihracatlarını 50,5 milyon dolardan 69,2 milyon dolara çıkardıklarını, geride kalan 1 yıllık dönemde de ihracatlarının 978 milyon dolara ulaştığını dile getirdi.
'1,1 MİLYAR DOLARA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ'
Dünyada çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısıda açık ara önde olduklarını belirten Işık, “Dünya kuru üzüm ihracatının yüzde 32'sini tek başımıza yapıyoruz. 2023 yılında 255 bin tonluk üzüm ihracatı karşılığında 465 milyon dolarlık gelir elde ettik. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatımız yüzde 8 arttı. Kuru incir ihracatımız 70 bin 328 ton olurken, kuru incir ihracatından yüzde 11'lik gelişimle 271 milyon dolar dövizi ülkemize kazandırdık. Üretimi Malatya'da olan ancak ihracatında Ege Bölgemizin lider olduğu kuru kayısı da ihracatımız yüzde 1'lik yükselişle 400 milyon dolardan 405 milyon dolara ulaştı. Üç ürünümüzden Türkiye genelinde 1 milyar 140 milyon dolar ihracat yaptık" dedi. Işık, üretim ve ihracatta dünya liderliğini 2023 yılında da koruduklarını belirterek, “Kuru meyve sektörü olarak, 2024 yılında Türkiye genelinde 1,8 milyar dolara, Ege Bölgesi'nde 1,1 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
'2023 YILI KENDİ İÇİNDE FARKLILIKLAR GÖSTERDİ'
Bakanlıklar ve üniversiteler ile birlikte çalışarak yaklaşık 500 bin ton üretim ile bir milyar 610 milyon ihracat gerçekleştirerek sorumluluklarını yerine getirdiklerini vurgulayan Işık, “2023 yılı kendi içinde farklılıklar gösterdi. Kayısı deprem bölgesindeydi. Ayrıca 2023 yılı mahsulünü alırken mart ayına kadar yağmur olmadı, mart ayından sonra da aşırı yağıştan dolayı ürünü elde etmek zorlaştı. 2023 yılında yüzde 30 gibi mahsulde noksanlık oldu. Üzüm, kayısı ve incirde aynı şeyi yaşadık. Sektörde bu ürünlerin yüzde 75'i ihracata gidiyor. Miktarda kaybettiğimizi değerinde tutturarak yine 1 milyar 610 milyonu yakaladık" dedi.
2PİYASAYA YAKLAŞIK 250 BİN TON ÜRÜN GÖNDERECEĞİZ'
Kuru meyvede satın almanın ve stoklamanın kendi içinde ayrı bir politika olduğunu kaydeden Işık, “Bu olaylardan sonra ham madde fiyatlarında yukarı doğru ivme yaşadık. Miktar azlığı ve fiyat farkıyla çiftçi de memnun oldu. Üzümün fiyatı 60 TL'ye geldi. Organikte 90 TL'ye kadar çıktı. Piyasaya yaklaşık 250 bin ton ürün göndereceğiz. TMO 2022'de 80 bin ton mahsul aldı, toplamda 100 bin ton alım gerçekleşti. Bu üzüm sektörü için can damarı oldu. TMO bu ürünü biriktirmeseydi biz bu süreci yönetemezdik. Hem pazarı kaptırmış olurduk hem de fiyatlar çok daha astronomik seviyelere çıkardı. Geçen sene üzüm 1,50 dolarken bu sene 2,50 dolardı. İnciri 8 dolara satabiliyoruz. Kayısı da aynı şekilde. Bu bir rekor" ifadelerini kullandı.
'YOĞUN MESAİ HARCANIYOR'
Birliğin ihraç pazarlarını çeşitlendirmek için yoğun bir mesai harcadığını söyleyen Işık, “2023 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne ihracatımız yüzde 50'lik artışla 62 milyon dolardan 94 milyon dolara, Japonya'ya ihracatımız yüzde 26'lık artışla 27,5 milyon dolardan 35 milyon dolara çıktı. Çin'e ihracatımız ise yüzde 23'lük artışla 12 milyon dolardan 14,6 milyon dolara yükseldi. Brezilya'ya ihracatımız yüzde 69'luk artışla 4 milyon dolardan 6,8 milyon dolara ilerledi" dedi. Işık, Çin, Hindistan ve Rusya pazarlarına odaklanacakları bir TURQUALITY Projesi için de Ticaret Bakanlığı'na başvuruda bulunduklarını ifade etti.
'VAHŞİ SULAMADAN VAZGEÇMELİYİZ'
EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise "Lisanslı depoculuk ve ihtisas borsaları çok önemli ve bizim senelerdir üzerinde durduğumuz konuların başında geliyor. Tarım sektörü suyu en çok kullanan sektörümüz dünya olarak vahşi sulamadan vazgeçmemiz gerekiyor. Damlama sulamaya geçmeliyiz. Devletimizin daha fazla desteklemesi gerekiyor" dedi. Eskinazi öte yandan, Çin sanal pazarını kurmak için çalıştıklarını kaydetti.