Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Bağ Mildiyösü ve Bağ Küllemesi hastalıklarının bu dönemde risk oluşturabileceğini belirterek, hastalıklarla etkin şekilde mücadele edebilmek için zirai faaliyetlerin çok önemli olduğunu vurguladı.
Bağ Mildiyösü ve Bağ Küllemesi hastalıklarının yağan yağmur, nemli ortam ve sıcaklıklar neticesinde bu dönemde risk oluşturabileceğini söyleyen Çebi, “Özellikle nisan ayında meydana gelen don zararı nedeniyle bağ alanlarında verim yok diye mücadelenin iyi yapılmadığını ve ihmal edildiğini görüyoruz. Bu durum, kullanılacak preperat sayısı sınırlı olan organik bağ alanlarında Külleme ve Mildiyö hastalıklarının şiddetinin artmasına sebep olmaktadır. Bu doğrultuda, üreticilerimizin zamanında mücadele yapmaları için İl ve İlçe Müdürlüklerinde görev yapan teknik personellerimiz arazi kontrollerini aksatmadan sürdürmektedir.” dedi.
Çebi, Manisa Tarım SMS sistemi ile 26 bin bağcıya hastalıklarla mücadelenin zamanında bildirildiğini ve bu şekilde üreticilerin de hastalıklara karşı yapılması gerekenleri yerinde ve zamanında takip etme imkanı bulduğunu ifade ederek, “Bağcılarımız, Manisa Tarım SMS sistemi ile uyarılarımızı aldıktan sonra İl ve İlçe Müdürlüklerimiz ile köylerde görev yapan tarım danışmanlarımızdan daha geniş kapsamlı bilgi alarak, uygun görülen ilacın reçetesini alıyorlar” şeklinde konuştu.
Organik bağcılık yapan üreticileri de uyaran Çebi şunları söyledi:
“Organik tarım yapılan bağ alanlarında, Bağ Mildiyösü ve Bağ Küllemesi hastalığına karşı kullanılabilecek preparat sayısı sınırlı olduğundan ve kontak tesirli ilaçların meydana gelen yağışlardan dolayı etkisi azalacağından, hastalıkların şiddetinin artacağı düşünülmektedir. Organik tarım yapılan alanlarda, bakırlı ilaçlarla koruyucu mücadele yapan üreticilerin, yağışlardan sonra yeni ilan beklemeden ilaçlamayı tekrarlamaları gerekir. Yapraklarda yağ lekesi ve mantar örtüsü görülen organik tarım bağ alanlarında ise üreticilerin sözleşme yaptıkları alıcı firmalar ile görüşerek, organik tarıma uygun ve hastalığı durdurabilecek etkinlikteki fungusitleri tercih etmelerinde yarar vardır.”
Üreticilerin Bağ Mildiyösü ve Bağ Küllemesi hastalıkları ile etkin bir mücadele yapabilmeleri için dikkat etmeleri gereken hususlara da değinen Çebi, “Bağ Mildiyösü hastalığında ilan edilen tarihlerinde mutlaka ilaçlama yapılmalıdır. Yaprakların üst yüzeyinde tipik sarımtırak yağ lekesi, alt yüzeyde ise nemli havalarda beyaz bir misel örtüsü vardır. Bu yapraklar dane enfeksiyonu açısından önemli bir bulaşma kaynağıdır. Bu nedenle böyle durumlarda hastalığı durdurucu ve yok edici etkisi olan sistemik ilaçlar tercih edilmelidir. Hastalık kısa sürede geniş alanlara yayılıp, tahrip etkisini artırabilmektedir. Bağ Küllemesi hastalığı ile mücadelede ise, tanelere ben düşme dönemine kadar 10 - 14 gün aralıkla ilaçlamalara devam edilmelidir. Kullanılan ilaçlar sistemik olsa da muhakkak asmanın tüm yeşil aksamı ve salkımlar kaplama bir şekilde homojen olarak ilaçlanmalıdır. İlaçlamalarda WP ya da toz kükürt kullanıldığında etki süresi sıcaklığa bağlı olarak 7 ile 10 gün arası kabul edilmelidir. Ancak 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda toz kükürt yakma yapabileceğinden kullanımına dikkat edilmelidir. Ayrıca üreticilerimizin dikkat etmeleri gereken bir diğer nokta ise ilaçlamalardan sonra kesinlikle yaprak toplamamaları, kalıntı riskine karşı bekleme süresine mutlaka uymaları gerekmektedir. Üreticilerimiz, bilgi ve teknik destek almak istedikleri her türlü konuda İl ve İlçe Müdürlüklerimize gelerek, teknik personellerimizden gerekli her türlü desteği alabilirler. Tüm üreticilerimize hayırlı bir yıl diliyorum. Ürünleri bol, kazançları bereketli olsun” şeklinde konuştu.