Diyetisyenlerden ‘Ramazan’ Uyarısı

Van Özel İstanbul Hastanesi Diyetisyeni Fatma Karadaş, Ramazan Ayı’nda nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu.Ramazan ayının bedenen ve ruhen verimli geçirilmesi gerektiğini belir...

Van Özel İstanbul Hastanesi Diyetisyeni Fatma Karadaş, Ramazan Ayı’nda nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu.

Ramazan ayının bedenen ve ruhen verimli geçirilmesi gerektiğini belirten Özel İstanbul Hastanesi Diyetisyeni Fatma Karadaş, yaklaşık 17 saatlik açlık ve susuzluk yaşanılan bu ayda, ruhun ve bedenin dinlendiğini ve nefes aldığını söyledi. İnsanların Ramazan ayını sağlıklı beslenerek amacına uygun geçirilebileceğini ifade eden Karadaş, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. İnsan vücudu için hayati öneme sahip su tüketimine Ramazan ayı boyunca dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Karadaş, “Yetişkin sağlıklı bir kişi iftar ile sahur arasında yaklaşık 2,5 litre su tüketmelidir. İftar yemeği boyunca her lokmadan sonra bir yudum su tüketmek hazmı kolaylaştıracaktır. Yemeğin üzerine asla su tüketilmemeli, iftardan sahura kadar aralıklarla 2 litre, sahurda ise yarım litre su tüketilmelidir” dedi.

Ramazan ayında beslenme açısından üstünde durulması gereken en önemli konunun ‘sahur’ olduğuna dikkat çeken Karadaş, “Sahura kalkılmadan tutulan oruç, günün yorgun, bitkin, agresif geçmesine neden olur. Kahvaltı olarak yapılacak sahur daha dinç oruç tutulmasını sağlar. Kolesterol, kalp ve böbrek hastalığı olmayanlar mutlaka haşlanmış yumurta yemelidir. Vitamin mineral eksiklikleri yaşamamak için bolca maydanoz, roka, tere gibi yeşil yapraklı sebze ve söğüş tüketilmelidir. Oruç boyunca tokluk süresini uzatmak için beyaz ekmek yerine posa içeriği zengin olan tam tahıllı ekmekler tüketilmelidir. Bunun yanında uzun süren açlıktan sonra ağır yemeklerden oluşan mönüler, kalbin yükünün artmasıyla birlikte tansiyon yüksekliğine, ani kalp krizine hatta beyin kanamasına bile neden olabilir. Bunun için iftar açıldıktan sonra çorba içilmeli ve 5-10 dakika aran sonra ana yemeğe geçilmelidir. İftarda kızartma, hamurlu, fazla yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Ramazan ayında hamurlu tatlılar yerine meyveli tatlıların tercih edilmesi gerektiğine de değinen Karadaş, “Vatandaşlar hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmeli, kan şekeri dengesini sağlamak içinde dondurma tüketmelidir” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri