Bilim insanlarından deprem bölgesindeki hayvancılık sektörüne yardım eli

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Veteriner Fakültesi uzmanları, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden Adıyaman'da hayvancılık işletmeleri ve yetiştiricilerine yönelik destek programı yürütüyor.

DEÜ'den yapılan açıklamaya göre, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Bulut, araştırma görevlileri Dr. Mustafa Yiğit Nizam ve Tunahan Çomak'tan oluşan DEÜ ekibi, bölgede saha çalışması başlattı.

Deprem ve sel felaketi sonrası hayvancılık işletmeleri ve yetiştiricilerin durumu ve ihtiyaçları, mevsimsel ve salgın hastalık şüpheleri, hayvan barınaklarının durumu hakkında bilgi toplayan ekip, fizibilite çalışmalarının ardından işletme ve yetiştiricileri ziyaret etti.

Ekip, ziyaret edilen tüm işletmelerde, şap olarak bilinen SAT-2 serotipi hastalığı veya mevsimsel hastalıklara karşı bilgilendirme çalışması yaptı. Genel muayene, teşhis ve tedavi hizmeti de sunuldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Zafer Bulut, işletme ve yetiştirici ziyaretlerinde şap hastalığı ve önlemlerine karşı özellikle vurgu yaptıklarını belirtti.

Bulut, "Türkiye'de daha önce rastlanmayan SAT-2 serotipinin yurt dışı kaynaklı olarak ülkemize geldiği ve bakanlık verilerine göre 8 işletmede tespit edildiği bilinmektedir. Adıyaman'da şu ana kadar şap vakası bildirilmemiş ve 17 Mart 2023 tarihi itibarıyla aşılama çalışması veteriner hekimlerin özverili çalışmalarıyla tamamlanmış bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

Kış şartları ve barınakların zarar görmesi nedeniyle bazı hayvanlarda solunum sistemi hastalıkları tespit ettiklerini bildiren Bulut, şu bilgileri verdi:

"Muhtemel hastalıklara karşı alınabilecek tedbirler konusunda işletmeleri bilgilendirdik ve farklı hastalıklara karşı uygulanabilecek aşı protokolleri tavsiye ettik. Bazı işletmelerde ise yeni doğan buzağı ishalleri olduğunu tespit ettik ve tedavi protokolleri başlattık. Bu noktada DEÜ Veteriner Fakültesi tarafından pilot bir proje olarak gerçekleştirilen ve 2022 yılında tamamlanan 'Buzağı Ölümlerine Karşı Gebe Hayvanların Aşılanması' isimli projenin sonuçları da örnek gösterilerek, buzağılarda yaşanacak kayıpların önlenmesine yönelik tavsiyelerimizi yetiştiricilerle paylaştık."

Bulut, hastalıkların teşhisinin ardından tedavi sunulan bölgede Dokuz Eylül Üniversitesi ve Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından sağlanan ilaçların işletmelere bırakıldığını da kaydetti. (AA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri