Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan Çay Deresi ıslahı projesi kapsamında, kendi istekleriyle ağır sanayideki iş yerlerinden ayrılan ve yıkımına izin veren marangoz esnafıyla bir araya gelen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, Balıkesir’de metrekareye 62 kilogram yağış düştüğünü ve ilgili birimlere bin 747 adet ihbar geldiğini açıkladı.
Balıkesir’de yağan aşırı yağmur konusunda da görüşlerini dile getiren Başkan Uğur "Dün saat 17.20 ile 19.30 saatleri arasında metrekareye 62 kg yağış düştü. Çay Deresi taşarak yol beraber akmaya başladı. İtfaiye, Zabıta ve Baski’ye Bin 747 mağdur vatandaşımızdan ihbar geldi. Bizde Baski, zabıta, fen işleri, kent estetiği dairesi araçları seferber oldu. Büyükşehir olmasının avantajı biz hemen yakın ilçelerimiz Bandırma, Susurluk ve Edremit’teki itfaiye araçlarımızı pompaları hemen merkeze çektik. Saat 20.00’dan sonra yaptığımız çalışmalarda bin 200 ihbara cevap vererek müdahale gerçekleştirdik. Bu çalışmalarda 79 ekip görev yaptı. Bunların için 32 pompa, 15 kuka vidanjör, 11 iş makinesi, 515 personelle çalışıldı. Personelimizde gece evlerine gitmeden hizmet verdiler. 24 saat dolmadan inşallah bütün ihbarlara cevap vereceğiz. Şuan da temizlik çalışmaları da sürüyor. Ben bütün personelimize teşekkür ediyorum, çok iyi bir çalışma gerçekleştirdiler ve kısa zamanda vatandaşlarımızın mağduriyetini giderdiler"şeklinde konuştu.
Balıkesir’de bu zamana kadar yağmur suyu projesine el atılmadığının altını çizen Başkan Uğur "Bizin tabi ki yaptığımız en büyük proje, Karesi ve Altıeylül ilçelerinde yağmur suyu projesi yapılmamış. Yapılmadığı için bütün yağmur suları kanalizasyona bağlanmış. Böyle bir yağışta da yağmur suyu fazla geldiği zaman hem bizim Halalcadaki arıtma tesisi devreden çıkıyor. Yoğunlukta arıtmanın dengesi bozuluyor. Diğer taraftan yağmur suyu kanalizasyon suyuna karışınca evleri su basıyor. Proje çalışmaları tamamlandı. BASKİ müdürümüzle birlikte oturduk. Balıkesir’de kaç tane dere yatağı var, kaç tane sel deresi var, suları nerede toplayabiliriz düzenleyebiliriz projemiz hazır. Bu çok büyük bir proje, Balıkesir’in yağmur suyu projesi maliyeti 100 milyonun üzerinde tutuyor. Çok basit bir şey değil. Zamanında yapılmamış, maliyetten kaçılmış. İnşallah bunun finansmanını da bulup Balıkesir’in yağmur sularıyla ilgili proje çalışmasını da başlatacağız"dedi.
MARANGOZLARA YENİ İŞ YERİ
Çay Deresi ıslahı projesi kapsamında ağır sanayi bölgesinde bulunan marangoz esnafıyla bir araya gelen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip Uğur yaptığı açıklamada "Bu sabah Ayvalık’a gittik, aynı Balıkesir’de olduğu gibi Ayvalık’ta da yeni modern toplu taşıt araçları servise başladılar. Klimalı, kameralı, validatörlü araçlar. Halk ve şoförler memnun. Burada da Çayderesi boyundaki marangozluk yapan arkadaşlarla beraberiz. Daha önce Marangozlar Odası ve esnafımızla burada yapılacak olan Çay Deresi ıslahı hakkında görüşmelerimiz oldu. Dünde bu sel felaketinden önce DSİ’den Çay Deresi ıslahını alan müteahhit, bizim rekreasyon alanının müteahidi, diğer çocuk köyünün müteahidi, UEDAŞ, BASKİ bizim daire başkanlarımızla birlikte bu bölgede bir toplantı yaptık. Hem emniyet kavşağındaki düzenlemelerle ilgili doğal gazın deplase edilmesi, BASKİ’nin ana su hattı buradan geçiyor onunda deplase edilmesi, buradaki trafoların kaldırılması dün sabahtan projelerle müteahitler le birlikte bu görüşmeleri yaptık. Bunların yapılabilmesi için 3 şantiye kurulacak, daha sonra kongre merkezinin ihalesiyle 4. müteahhit bu alanda çalışacak. Ben buradaki esnafada teşekkür ediyorum. Burada marangozlar odamızla, Organize Sanayi Bölgesinde Büyükşehir ile birlikte daha sağlıklı, düzenli işyerlerine bizim keresteci esnafımız, marangozlarımız, mobilyacılarımız nasıl kavuşabilir bunun çalışmalarını yaptık. Neticede OSB’de 300 dönüme yakın alanda ihtiyaca göre 240 ile 1500 metrekare arasında 400 iş yeri yapılabilmesi için esnafımız bir kooperatif kurdu. İnşallah 4 Temmuz’da kongresi yapıldıktan sonra Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Küçük Sanayi Siteleri Genel Müdürlüğünle de temas halindeyiz. Gerekli kredilerde sağlanıp ihalesi yapılacak. İnşallah yıllık yüzde 2 faizli 2 yılı ödemesiz, 11 yıl vadeli kredilerle iş yerlerine kavuşacaklar. Buradaki esnafımız bir fedakarlık yaptı buradaki iş yerlerini terk etti ve gitti buradaki inşaatların yapılabilmesi için. Balıkesir’i güzelleştiriyoruz. Köhnelikten, kötü görüntüden, pislikten kurtarıyoruz bunu da esnafımızla birlikte yapıyoruz. Çay Deresinde yapacağımız çok büyük yatırımlar var. Çay Deresine şuan yapılan yatırım 100 milyon liranın üzerinde. Burada çok güzel bir rekreasyon alanı, insanlara yürüyüş alanları, bisiklet yolları, yeşil alanlar deresiyle her şeyiyle beraber inşallah en kısa zamanda arzu ediyoruz ki 1 yıl içinde burayı tamamlayalım. Balıkesirlilerin hizmetine sunalım. Buraları Balıkesir halkına kazandırmak ekonomiye kazandırmak istiyoruz"dedi.