Adana’nın Ceyhan ilçesinde anız yangınlarını önlemek ve verimi artırmak amacıyla anıza doğrudan ekim yapabilen makinenin tanıtımı yapıldı.
Adana Valisi Mustafa Büyük, törende yaptığı konuşmada, anız yakmanın cezaları olmasına rağmen önlemekte zorluklar çektiklerini belirterek, "Bugün burada yapılan maddi yönden çok önemli bir avantaj. Çiftçimizin daha iyi üretim yapabilmesi, yüksek verim almasının yanında, bizim açımızdan en önemli konulardan biriside çevre yönünden olumsuzlukların da en önemlisidir. Anız yakılması her yönüyle zararlı. Toplum açısından tehlikeler içeren olumsuz bir hareket. Yakma işleminden uzak durmak içinde gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor" dedi.
Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Söğüt ise anız yangınları ile sadece toprağa değil çevreye de, insanların sağlığına da zarar verildiğini belirterek, "Bakanlığımız anız yangınlarının önüne geçilmesi ve sürdürülebilir tarımın sağlanması adına Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında makine ve ekipman desteği ile doğrudan anıza ekim makineleri ve sap parçalama makineleri yüzde 50 hibe desteği verdi. Adana’ya 2007 ve 2014 yılları arasında toplam 123 adet anıza doğrudan ekim makinesi ve 236 adet sap parçalama makinesi hibe desteği sağlandı" diye konuştu.
Gelişmiş birçok ülkede işlemesiz tarımın yaygınlaştığını vurgulayan Söğüt, "Toprak işlemeden, sürmeden yapılan tarım ile toprak işleme maliyeti düşmekte buda toprak zenginliğini arttırmakta ve aynı zamanda erozyonda önlenmektedir’’ dedi.
Cansa Tarım Makineleri Genel Müdürü Şeref Can da konuşmasında Çukurova’da anız yangınlarının çok olduğuna dikkat çekerek, "Anızları yakarak aslında topaktaki tüm minareleri yakıyoruz ve hava kirliğine, çevre kirliliğine, su kayıplarına ve doğal kayıplara sebep oluyoruz. Bu nedenle biz bu makineyi yaparken geniş bir çerçeveden bakıyoruz. Dünyada ekim ve dikim alanındaki gelişmeleri takip ediyoruz. Biz doğrudan ekim ile komple ekim arasında tane kayıplarını fark ettik. Bu tane kayıpları yüzde 15 ile 20 arasında verim kaybına neden oluyordu. Daha sonra Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün bilgi destekleriyle makinemizi geliştirdik. Yeni çıkan makinemiz 10 santime gübreyi, 5 santime de tohumu bırakıyor. 25 kilo gübre ile 75 kilo gübre atmış gibi oluyoruz. Bu da toprağımızın çoraklaşmasını önlüyor. Tarım makinesi diyip geçilmemesi lazım. ABD, İtalya şuanda uçak yapıyorsa bunu tarım makineleri yaparak geliştirmişlerdir. Bizde inşallah ülke olarak 2023’e kadar bu seviyelere gelmiş oluruz" dedi.
Konuşmaların ardından Adana Valisi Mustafa Büyük, Ceyhan Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy, Ceyhan Belediye Başkanı Alemdar Öztürk, İl Gıda ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Söğüt, Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Muhammet Bulut ve çok sayıda çiftçinin katıldığı programda makineler ile ekim yapılarak katılımcıların makineleri test etme imkanı sağlandı.
Vali Büyük traktöre binerek anıza doğrudan ekim yapabilen makineyle
ekim yaptı.