Boşnakların Müslüman olmasının en önemli simgelerinden biri olan Akhisarlı Ayvaz Dede anısına yapılan şenliklerde Akhisar heyeti de her yıl olduğu gibi yine yerini aldı.
Akhisar Çağlak festivalinin kardeş festivali olan Ayvaz Dede Şenlikleri kapsamında Akhisar Belediyesi öncülüğünde her yıl olduğu gibi 6. yılında 505. Ayvaz Dede Şenliklerinde Akhisarlı grup yer aldı. Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve Akhisarlılar’dan oluşan grup önce Travnik’te bulunan Elci Ibrahim-Pasine Medresa Müdürü Nermin Susic tarafından Medresenin yemekhanesinde yemek ikram edildi. Yemeğe Travnik Kantonu Müftüsü Ahmet Adiloviç de katıldı. Adiloviç heyetin ziyaretinden dolayı teşekkür ederken Ayvaz Dede Şenlikleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Ardından Müdür ve profesörler heyeti Medrese’de bulunan misafirhanesine ağırladı ve medrese hakkında bilgi verdi. Müdür Akhisar’da bulunan Ayvaz Dede İmam Hatip İlköğretim Okulu ile kardeş okul olma konusunda Salih Hızlı’dan aracı olmasını talep etti. Her yıl Çağlak Festivali kapsamında misafir edilen öğrencilerinden dolayı başkana teşekkürlerini de iletti.
Ayvaz Dede Şenlikleri için düzenlenen kortejin öncesinden Donji Vakuf Belediye Başkanı Huso Susiç, Akhisar Belediyesinden gelen ekibi Donji Vakuf Belediye Binası önünde karşılayarak makamında ağırladı. Heyet şehir merkezinde mehter ve atlı birliklerin geçişini izledikten sonra eski ismi Akhisar olan Prusac kasabasına hareket etti. Heyet, Prusac kasabasında yaşayan ailelerin evlerine konuk oldu.
Ortak medeniyetin mirasçıları olduklarını ifade eden Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, “Yaşanan korkular, Bosna’ya geldiğimiz zaman onlar ortadan kalkıyor. Hepimiz daha çok ortak taraflarımızı açıyoruz. En önemli şey bizim için bu özellikte onun altını çiziyoruz. Biz hangi siyasi düşünceden olursak olalım buraya geldiğimizde kendimizi çok daha aynı hissediyoruz. Biz ortak medeniyetin mirasçılarıyız. Hepimiz aynı medeniyetin insanlarıyız. Dolayısıyla Balkanlar, Bosna olmadığında hep bir eksiklik oluyor. Şimdi yapboz tamamlanıyor inşallah. Genç kardeşlerimiz sayesinde kendi medeniyetimizi tekrar güncelleyeceğiz inşallah. Bizim 556. yılını kutladığımız Çağlak Festivalimiz, 505. Ayvaz Dede Şenlikleriyle bağlantılıdır. Görsel ve ruhu açısından da çok güzel bir ziyaret oldu. Hayat içerisinde bir çok mutluluklar yaşıyoruz. Ama bir çoğu geçici mutluluklar. Fakat kardeşlerimizle buluşmak gerçek bir mutluluk diye düşünüyorum. Bu genetik olarak tarihten getirdiğimiz bir miras. O yüzden bunu çok derinden hissediyoruz. Yüzyıllar öncesinden hissettiğimiz bir şey olduğu için sanırım bizi çok fazlasıyla mutlu ediyor” dedi.
AYVAZ DEDE KİMDİR?
Boşnakların Ajvatovica dediği Ayvaz Dede, Manisa’nın Akhisar ilçesinden gelerek bölgeye yerleşmiş manevi fatihlerden olan bir alperendir. Ajvatovica, aynı zamanda Orta Bosna’da Bugojno ve Kladanj yakınında bir dağın adıdır. Ayvaz Dede, Bogomil mezhebinden olanların yaşadığı bu dağı yurt tutar, değirmencilikle (veya fırıncı) meşgul olur. Kısa zamanda civardaki bütün Boşnakların sevgisini kazanır. Kimin derdi, sıkıntısı olursa, izci türesinde tarif edildiği gibi Ayvaz Dede yardımcı olur. Uzun süren bir kuraklık döneminde Boşnaklar, hayvanlarıyla birlikte kırılıp giderken çaresizlik içinde Ayvaz Dede’ye başvururlar. Ayvaz Dede’nin yerleştiği yerde kayalar arasından fışkıran bir ırmak vardır. Bu ırmak ile Boşnakların bulunduğu bölgeyi ayıran 50 x 70 metre büyüklüğünde bir kaya engeli vardır. Boşnaklar, Ayvaz Dede’den bu suyu getirtmesini isterler. Ayvaz Dede, inzivaya çekilir 40 gün 40 gece dua ve ibadetle Allah’a yakarır. Kırkıncı gün o heybetli kaya, tam ortadan yarılır ve Boşnaklar suya kavuşurlar. Bu ilahi tecelli ile bütün Boşnaklar Müslüman olurlar.