AK Parti Ankara 1. Bölge Milletvekili Adayı Barış Aydın, yapımı süren yüksek hızlı tren (YHT) ve otoyol ağlarını ve tarihi İpek Yolu’nun hayata geçmesi ile oluşacak yeni ulaşım ağında ana kavşak olacak Ankara’nın, dünyada önemli bir ticari ve ekonomik merkez haline geleceğini bildirdi.
Barış Aydın, Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya ve Ankara-İstanbul Hızlı Tren hatlarının işletmeye açıldığını hatırlatarak, 2017’de tamamlanacak Ankara-Sivas YHT ile iki il arasının 2 saate; Ankara-İzmir arasında yapılacak YHT hattı ile de ulaşım süresinin 3,5 saate düşeceğini söyledi. Aydın, YİD modeliyle etaplar halinde gerçekleştirilecek ve Türkiye’nin en büyük iki şehrinin arasını 1,5 saate indirecek “Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren” projesinin çalışmalarının da başladığını belirtti. Doğu-batı ve kuzey-güney akslarında devreye giren ve halen yapımı süren hatlarla 17 ilin YHT ağı ile birbirine bağlanacağını belirten Aydın,bu ağın merkezinde ise Ankara’nın yer aldığını vurguladı. Aydın, YHT işletmeciliğinin merkezi olan Ankara’da Başkentray projesi ile banliyö, metro ve YHT hatlarının birbirine entegre edileceğini de vurguladı.
ANKARA’NIN KALKINMASI HIZLANACAK
Önümüzdeki dönemde Kars-Erzurum-Sivas-Ankara-İstanbul-Edirne, Samsun-Antalya, Samsun-Mersin-İskenderun, İstanbul-Antalya ulaşım koridorları boyunca, büyük şehirlerin üretim merkezleri ve turizm kentlerinin YHT hatlarıyla birbirine bağlanacağını bildiren Aydın, Ankara merkezli hızlı tren çekirdek ağının 3.623 kilometreye ulaşacağını belirtti. Aydın, büyük kentlerin büyüme odakları ile bu odakların da sanayileşme sürecindeki kentlerle ulaşım imkânlarının gelişeceğini, bölgesel çekim merkezleri ile çevre yerleşimler arası ulaşım imkânlarının olağanüstü artacağını vurguladı. Düşük gelirli bölgelerin limanlara, metropollere ve turizm bölgelerine bağlantılarının güçleneceğini belirten Aydın, bunun da başta Ankara olmak üzere ülkenin ticari ve ekonomik gelişmesine ivme kazandıracağını kaydetti.
ANKARA 1.5 MİLYARLIK NÜFUSLA TEMAS EDECEK
Aydın, hızlı tren hatlarının merkezindeki Ankara’dan Orta Asya’nın içlerine kadar tren seferlerinin yapılacağına işaret etti. Tarihi İpek Yolu’nun da 2023 yılına kadar hayata geçeceğini belirten Aydın, bu gelişmelerin Ankara’nın ekonomik kalkınması ve ticari hayatının gelişimine büyük katkı yapacağını vurguladı. Aydın, “Ankara’nın 5.2 milyon nüfusu var ama 1,5 saat uçuş mesafesinde 1,5 milyarlık bir nüfusa ulaşılabilecek.Ankara, ulaşımdaki kolaylıkla birlikte, çevre kentlerle birlikte hızlı bir kalkınma sürecine girecek.Yeni ulaşım ağı, ana kavşağındaki Ankara’yı ülke sanayileşme ve kalkınmanın da dinamosu ve aynı zamanda dünyada önemli bir ticari ve ekonomik merkez haline getirecek” dedi.
DİREKT UÇUŞ SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
Aydın, ASO ev sahipliğinde ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in Başkanlığında yapılan, ATO ve çeşitli STK ve kurumların temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Ankara’dan yurt dışına direkt uçuş sayısının 2 seferden toplamda 9 sefere çıkarılması konusunda mutabakata varıldığını belirtti. Bu sayının ileride daha da artacağını bildiren Aydın, Ankara ekonomisine zarar veren bu sorunun çözülmesi ile Ankara’daki iş dünyasının dış pazarlara ulaşmasındaki sıkıntıların ortadan kalkacağını belirtti.
ANKARA KARA ULAŞIMINDA DA MERKEZ
Aydın, Ankara’nın doğu-batı ve kuzey-güney yönlerindeki karayolu ulaşım hatlarının da kesişim noktada yer aldığını ve yeni yapılacak otoyollarla Başkent’in bu konumunun daha da güçleneceğini belirtti. Yapımına başlanacak Ankara-Niğde Otoyolu ile Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyollarına da işaret eden Aydın, 2023’e kadar tamamlanacak Ankara-Sivrihisar, Sivrihisar-Bursa, Sivrihisar-İzmir, Delice-Samsun gibi projelerle Ankara merkezli otoyol ağının çok daha büyüyeceğini kaydetti.
Yeni ulaşım ağı ile Türkiye’nin ekonomik gelişim odağının Ankara’ya kayacağını ifade eden Aydın, şunları söyledi:
“Türkiye’nin batısından doğusuna, kuzeyinden güneyine;hızlı tren,otoyol ve havayolu ile son derece seri ve güçlü bir ulaşım alt yapısı ortaya çıkmaktadır. Merkezinde Ankara’nın bulunduğu yeni ulaşım ağında, hızlı ulaşım araçları ile birbirlerine bağlanan metropollerin çevreleriyle fonksiyonel bağları da sürdürülebilir şekilde kurgulanmaktadır. Aynı ulaşım ağı, Ankara’yı ve Türkiye’yi 1.5 milyarlık bir nüfusa; hızlı gelişim sürecindeki Orta Asya ülkelerine bağlamaktadır. Bu güçlü ve entegre ulaşım sistemi, merkezindeki Ankara’yı, ekonomik ve ticari faaliyetler ve demografik hareketlerdeki trafiğin ana kavşağı yapacaktır. Ulaşım alt yapısındaki bu hızlı gelişim, Ankara’yı ekonominin kalbinin attığı yer haline getirecektir.”